Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:34 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reteaua spionul bulgar Zikolov Marinov ajunge la Agigea (galerie foto)

ro

05 Mar, 2009 02:23 3430 Marime text

CAP_2_marinov-zikolov.jpgZikolov Marinov, spionul bulgar despre care presa autohtonă vorbeşte de ceva vreme, are o afacere în Agigea

Informaţia a fost confirmată atât de datele prezente pe site-ul Oficiului pentru Registrul Comerţului, cât şi de Cristian Cârjaliu, primarul localităţii.

SC Citron International SRL are sediul pe strada Mihail Jora C1, din Agigea. Înfiinţată în 2005, firma a avut iniţial trei asociaţi: bulgarii Zikolov Marinov şi Iliyaz Aziz Sadula, dar şi pe românul Gabriel Dorin Mirică. Potrivit Monitorului Oficial nr. 2883 din 2005, chiar în anul înfiinţării societăţii, Mirică a decis să se retragă din afacere şi să-şi cesioneze partea socială (5%) lui Sadula, care a devenit astfel acţionar majoritar. De altfel, aceasta este singura firmă în care apare bulgarul Iliyaz. În ceea ce-l priveşte pe spionul Marinov Petar Zikolov, ONRC-ul îl arată ca fiind implicat în trei societăţi: Citron International SRL, Orion Trading BG SRL şi Polynas Com 2003 SRL (ultimele două având sediul social în Bucureşti). Firma cu sediul în Agigea nu pare a fi tocmai în regulă, mai ales că adresa ne prezintă un lot (C1), nicidecum un nume de stradă. Strada Mihail Jora are o formă ciudată, de dreptunghi fără o latură, iar numerotarea pare făcută alandala. Aşa că lângă numărul 18 putem găsi numărul 3 şi tot aşa. În niciun caz nu dăm peste C1. Şi poliţia din localitate s-a lovit de aceeaşi problemă, în căutarea marelui spion bulgar. Unde se află sediul SC Citron International SRL a rămas un mister şi pentru oamenii legii.

C1, pierdut în ceaţă

Până şi primarul localităţii, Cristian Cârjaliu, a ajuns într-un impas din acest punct de vedere: „L-am căutat peste tot în actele primăriei şi pe el, şi firma. Într-adevăr, societatea apare la acea adresă, dar noi nu ştim cui îi aparţine casa acum. Doar apare în cartea funciară că terenul şi casa de pe str. Mihail Jora au fost vândute de către un anume Mirică în anul 2005. Însă această societate nu a plătit niciodată taxe sau impozite în Agigea". Aşadar, chiar dacă proprietatea a fost înstrăinată, iar Mirică a ieşit din firmă, sediul a rămas acelaşi. O plimbare pe strada Mihail Jora pare ca un drum printr-un labirint. Nu ştii unde începe sau unde se termină. Întrebăm oamenii pe stradă unde se află, mai exact, nr. C1. Ridică din umeri: „Nu ştim, domnişoară. Nu mai ştim nici pe ce străzi stăm noi. Primarul ăsta nu a făcut altceva decât să pună nume la străzi", se plâng oamenii de modul în care a condus comuna fostul primar, Ion Ioniţă. De altfel, nici acesta nu a dat vreun semn că ar fi ştiut de activitatea bulgarului Zikolov Marinov în Agigea. Ştia doar strada, că doar el o botezase. Totuşi, încercăm să aflăm care este casa în care îşi are sediul SC Citron International SRL. Nici cei de la primăria nu ne pot ajuta. „Nu avem un plan cadastral al comunei, în acest moment. Toate sunt făcute alandala. Nu putem face muncă de poliţişti", spune actualul primar, Cristian Cârjaliu. Explică faptul că ştie unde se află strada, dar că nu poate identifica lotul C1, din lipsa unei documentaţii precise.

spion_bulgar.jpg„Un bărbat face lucruri fără să ştie soţia lui"

Aşadar, în lipsa unei informaţii concrete, dar cu certitudinea că bulgarul Zikolov Marinov a fost de-a dreptul invizibil pentru cei din Agigea, ne îndreptăm atenţia către cel care a deţinut casa şi terenul pe care încă mai figurează firma spionului bulgar. Născut în aprilie 1970, Gabriel Dorin Mirică mai are interese într-o singură firmă, SC Ares FG SRL, cu sediul pe strada Petru Vulcan nr. 98, etajul 1. O casă cochetă, albă, pe un colţ de stradă, ne oferă imaginea unei mici fortăreţe. Vecinii ne îndrumă către o poartă verde, de lemn. În uşă apar două femei, una brunetă şi o alta căruntă, cu doi copii în spatele lor. Spun din primul moment: „Gabi este plecat în America de mai bine de un an". Una dintre cele două femei este Florina, soţia lui Mirică, iar cea mai în vârstă este soacra bărbatului. De altfel, locuinţa de pe str. Petru Vulcan este proprietatea părinţilor Florinei Mirică.  Foarte speriată, femeia explică faptul că a aflat întreaga poveste a spionului bulgar de la televizor, că nu îl cunoaşte şi narează istoria afacerii Citron Internaţional. „Soţul meu a făcut afaceri cu ei, cu bulgarii. Eu pe Zikolov Marinov nu l-am văzut niciodată. Ştiam doar că sunt asociaţi. Gabi a avut o afacere cu ei, aduceau dulciuri din Bulgaria. Ei erau intermediarii, ei îl ajutau acolo. A făcut un împrumut la bancă, dar afacerea n-a mers bine. Am aruncat toate dulciurile. Aşa că a vândut terenul din Agigea. Eu am aflat totul de la televizor, nici nu ştiu ce să mai spun, ce să comentez...", spune femeia. Pe de altă parte, soacra lui Mirică pare mai indignată: „Ştiţi cum este... câteodată un bărbat face lucruri fără să ştie soţia lui. Cine ştie ce s-a întâmplat de fapt. Doar că Gabi este plecat în America de un an şi jumătate aproape, ca să muncească, să facă bani. Odată îi mergea bine afacerea...". cele două par surprinse când le spunem că sediul firmei Citron International SRL figurează încă pe strada Mihail Jora C1. Spun că nu este posibil aşa ceva, că acel teren a fost vândut de mult şi că a fost cumpărat de „cineva de acolo, care investeşte în imobiliare. În niciun caz de către bulgari".

Mirică, iubitor de dulciuri şi de afaceri


Gabriel Dorin Mirică nu mai figurează acum decât într-o singură societate, SC Ares FG SRL, împreună cu soţia. Însă viaţa sa afaceristică a fost destul de tumultoasă. Monitorul Oficial 2828/2005 atestă înfiinţarea societăţii Hera Plus International, cu sediul pe str. Petru Vulcan 98, ce îi avea ca acţionari pe Mirică şi pe Iulian Udrişte din Lazu. În acelaşi an îl cooptează în societate şi pe Costel Dinu. Conform Monitorului Oficial 2418 din 2005, Mirică s-a implicat în SC Domino International Impex, cu sediul în Voluntari, judeţul Ilfov, împreună cu Ionuţ Barbu din Ţăndărei şi Ioana-Alisa Lăzărescu din Bucureşti. Între timp, Mirică a renunţat la toate afacerile în afara celei pe care o deţine împreună cu soţia sa, Florina.

Spiona bazele de la Babadag şi Medgidia


În ceea ce îl priveşte pe spionul Zikolov Marinov, presa centrală a tratat pe larg subiectul. Academia Caţavencu a prezentat, în ediţia de ieri, faptul că cetăţeanul bulgar, arestat de autorităţile române pentru spionaj, a fost antrenat de către statul bulgar pentru spionaj şi că a lucrat ca angajat al Ambasadei Bulgariei în România. Zikolov Marinov a absolvit, potrivit Academiei Caţavencu, şcoala militară de la Veliko Tîrnovo, profilul Informaţii, după care a fost detaşat în funcţia de comandant al unei unităţi de informaţii în Plovdiv. Pe de altă parte, România Liberă arăta, tot în ediţia de ieri, că, prin intermediul subofiţerului Floricel Achim, care a copiat date de pe calculatorul său de serviciu, Zikolov Marinov a transmis datele secrete ataşatului militar al Ucrainei, care le-a transferat mai departe. Potrivit cotidianului central, informaţiile au fost plătite cu sume cuprinse între 800 şi 1.000 de dolari, iar majoritatea datelor erau legate de unităţile militare din Babadag şi Medgidia. Zikolov Marinov este bănuit că firma pe care o are la Agigea „a fost folosită în activităţi de spionaj".

{mos_ri:Zikolov Marinov} 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii