Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:31 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plajele si zonele verzi din Mangalia, sufocate de gunoaie

ro

11 Feb, 2009 03:36 2414 Marime text
Plajele din sudul litoralului, la fel ca şi spaţiile verzi din preajma Mangaliei, continuă să fie adevărate focare de infecţie, pline de gunoi menajer şi resturi de pe şantierele din zonă. 

Plajele, fie că aparţin DADL-ului, fie că sunt concesionate sau sunt administrate de primărie (în cazul plajelor din Vama Veche sau 2 Mai), sunt pline de alge, dar mai ales de PET-uri, ambalaje din plastic, doze de aluminiu, pungi şi alte reziduuri, în cantităţi parcă mai mari ca niciodată. DADL-ul ridică din umeri: este extrasezon şi nu prea au justificare cheltuielile unei curăţenii periodice. Poate la primăvară...

La doi paşi de oraş, în Pădurea Comorova, oaza de verdeaţă a localnicilor, mizeria tronează la ea acasă. Principalul factor poluator este, ca de obicei, băştinaşul, care, după „tradiţionalele" grătare cu mici, stropite din belşug cu băutură, lasă în urma lui un adevărat prăpăd. Pădurea este, de ceva timp, multicoloră: verdele ierbii a fost înnăbuşit de aceleaşi gunoaie, care au ajuns să atârne chiar şi din copaci. Puţinele iniţiative ale societăţii civile din Mangalia - de exemplu, ale profesorilor Liceului „Callatis", anul trecut - au fost repede anihilate de protestele părinţilor, care nu voiau să îşi lase copiii să „facă" voluntariat la... gunoi.

Reprezentanţii ONG-urilor, ce au drept principal scop protejarea mediului, atrag atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă poluarea plajelor şi zonelor verzi: „În timp, am încercat să conştientizăm populaţia şi să atragem atenţia turiştilor asupra urmărilor grave ale neglijenţei lor. Unul dintre principalele tipuri de deşeuri din grămezile de gunoaie sunt peturile din plastic. Ajunse în mare (perioada lor de degradare este de 100 de ani), sunt periculoase, în primul rând, pentru delfini, care le pot înghiţi şi pot muri. Căzute la fundul mării, produc acceaşi moarte prin asfixie a organismelor care trăiesc acolo. De exemplu, scoicile (midiile) care filtrează apa pentru a se hrăni şi respira. Ca să nu mai vorbim că multe butelii de plastic au în conţinut substanţe toxice (detergenţi, substanţe biocode pentru dezinfecţie etc). Pot exista în gunoaie resturi menajere organice, care, prin descompunere în apa de mare, cresc cantitatea de materie organică în suspensie. Acest lucru va duce la creşterea turbidităţii apei, reduce penetrarea luminii solare şi scade cantitatea de oxigen", afirmă Maria Moldoveanu, coordonator de proiect în cadrul ONG „Mare Nostrum".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Karadeniz 11 Feb, 2009 10:04 Ati auzit domn primar ce spune Mare Nostrum. Si din pacate astia nu mint. Ia trimiteti pe baietii de la primarie sa faca niste controale si sa dea niste amenzi. Si puneti Polarisul la treaba daca tot ni i-ati adus pe cap. Si repede ca s-ar putea sa vina referendumul si daca nu va aleg mangaliotii primar ( foarte probabil ) o sa va bata Raducu si Nicusor la popou. Iar Nicusor are mana grea.