Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:43 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe dosarul de la DNA al lui Constantinescu se asterne praful

ro

20 Feb, 2008 00:00 1757 Marime text
1203450134.jpg

Anchetatorii DNA sunt insarcinati sa se ocupe de cercetarea imprejurarilor in care judetul Constanta a acumulat penalitati de peste un milion de euro in programul ISPA * Exista semnale ca procurorul Narita, care s-a ocupat de cercetarea lui Stelian Dutu, incearca sa tergiverseze ancheta

Presedintele Consiliului Judetean Constanta repeta greselile predecesorului sau. Desi l-a actionat in instanta pe Stelian Dutu pentru faptul ca nu a asigurat co-finantarea proiectelor ISPA, Nicusor Constantinescu a ajuns la randul sau in atentia magistratilor pentru motive similare. Prin HCJC nr. 117/30.11.2000 s-a aprobat obiectivul de investitii "reabilitarea retelelor de canalizare si a statiilor de epurare in scopul protejarii Marii Negre si a zonei litorale Constanta", care a fost prezentat si acceptat pentru finantare nerambursabila. Masura ISPA cu nr. 2000/RO/16/P/PE/003 viza cinci contracte (patru de constructii si unul de asistenta tehnica), printre care si cel incheiat intre Ministerul Economiei si Finantelor, prin Oficiul pentru Plati si Contractare Phare (OPCP) - in calitate de angajator, si firma Athena SA Grecia. Acesta avea ca obiectiv realizarea investitiei "Conducte de descarcare in mare pentru statiile de epurare Constanta Nord si Eforie Sud", valoare totala fiind de 18.859.446,09 euro. Conform prevederilor contractuale, stabilite si de Memorandumul de finantare convenit intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, finantarea era asigurata in procent de 78,053% din fonduri ISPA, iar diferenta de 21,947%, de catre Consiliul Judetean Constanta (in calitate de co-finantator). Prin Acordul de implementare a masurii (semnat intre OPCP, in calitate de Agentie de Implementare, pe de o parte, Consiliul Judetean Constanta, ca beneficiar local, si SC RAJA SA, ca beneficiar final, pe de alta parte), OPCP avea sarcina de a efectua platile din fondurile nerambursabile aflate la dispozitie si din co-finantarea facuta de CJC in contul deschis acestor operatii, beneficiarului final revenindu-i sarcina de verificare si andosare a documentelor de plata a cheltuielilor eligibile.

A refuzat sa plateasca

Cu toate interventiile OPCP, presedintele CJC Nicusor Constantinescu s-a debarasat de indeplinirea angajamentelor contractuale si a prevederilor Memorandumului privind co-finantarea, motivand incheierea contractelor inaintea preluarii functiei. El a contestat sub diferite aspecte contractele incheiate de catre Stelian Dutu, in calitate de presedinte al CJC. Desi reprezinta o obligativitate sub rezerva raspunderii penale, CJC nu a asigurat in anul 2006 co-finantarea a patru certificate de plata aferente perioadei aprilie-iulie, contributia financiara pentru acest an fiind doar generic prevazuta in buget. Din cauza intarzierilor, contractantul lucrarilor pentru conductele de descarcare in mare, Athena SA, a sistat lucrarile si a solicitat despagubiri in valoare de 2.827.029,60 euro pentru costurile inregistrate in aceasta perioada, precum si extinderea perioadei de finalizare a contractului cu 207 zile. In urma verificarilor si a calculelor efectuate de catre inginerul masurii, a fost emis certificatul de plati compensatorii, in valoare de 1.006.658,97 euro, cu termen scadent la 25.06.2007 (sub rezerva cresterii in continuare a pretentiilor in cazul intarzierii), fiind determinata si o extindere a contractului de 100 de zile. Avand atributul exclusiv de a se pronunta cu privire la cheltuielile neeligibile, OPCP a notificat CJC prin adresa nr. 679109 din 17.05.2007, cu privire la raspunderea sa, in calitate de co-finantator, privind asigurarea sumei de 1.006.658,97 euro pentru efectuarea penalitatilor datorate contractorului. De asemenea, prin adresa nr. 746145/18.07.2007, OPCP a solicitat SC RAJA SA sa efectueze direct plata despagubirilor, in conformitate cu obligatiile asumate prin Acordul de Implementare.

RAJA a platit oalele sparte de Constantinescu

Dupa analiza situatiei si in urma unei intelegeri cu presedintele CJC Nicusor Constantinescu, directorul general Felix Stroe a obtinut acordul Consiliului de Administratie al SC RAJA SA, hotarand plata despagubirilor pretinse de contractant, cu inregistrarea unui prejudiciu de 1.006.658,97 euro. Intrucat suma platita contractorului Athena SA reprezinta despagubiri de care RAJA nu este culpabila, iar valoarea respectiva reprezinta un prejudiciu inregistrat in patrimoniul sau, generat de fapte contrare obligatiei de a gestiona finantarea proiectului, Consiliul de Administratie a hotarat sa se actioneze pentru recuperarea pagubei. Prin urmare, SC RAJA SA, prin reprezentantul sau legal Felix Stroe, a inaintat plangere penala catre Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta, fara a indica faptuitorul, intrucat nu sunt cunoscute toate raporturile juridice intre OPCP si CJC. Situatia este dificil de rezolvat pentru ca penalitatile nu pot fi trecute pe cheltuieli si, deci, nu pot fi prevazute in bugetul anual al CJC. Penalitatile se imputa celui responsabil de producerea lor. Exista dovada faptului ca lui Nicusor Constantinescu, in calitate de presedinte al CJC, i s-a adus la cunostinta in scris necesitatea asigurarii co-finantarii proiectului ISPA. El, insa, a refuzat sa plateasca partea ce revenea institutiei pe care o reprezinta. Prin urmare, este clar ca buna ziua ca pretentiile constructorului s-au datorat refuzului presedintelui CJC Nicusor Constantinescu de a asigura co-finantarea.

Narita, ciuma pentru Dutu, muma pentru Nicusor

Evidenta acestor fapte l-a determinat pe Stelian Dutu sa depuna la randul sau plangere la Departamentul National Anticoruptie. Cercetarea in aceasta cauza a ajuns pe mainile procurorului Petru Narita - omul care s-a ocupat de cercetarea lui Stelian Dutu. De mentionat ca procurorul Narita a devenit un apropiat al lui Nicusor Constantinescu pe timpul sapaturilor facute in dosarul ce-l priveste pe fostul presedinte al CJC, Stelian Dutu. Se pare ca dosarele intocmite in urma plangerilor depuse de Felix Stroe si Stelian Dutu au fost conexate si lasate sa se astearna praful pe ele, devreme ce nu sunt noutati si avand in vedere faptul ca anchetatorii nu au identificat pana acum niciun vinovat. Prin urmare, se pare ca usor-usor se incearca imacularea actualului presedinte al CJC si incriminarea fostului sef al institutiei, Stelian Dutu.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii