Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:21 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oancea „salveaza" banii primariei

ro

25 Jul, 2009 02:15 5604 Marime text
salvamar_1.jpg„Ce vă interesează pe voi contractul acesta? Şi ce dacă sunt bani publici?"

Anul acesta, fanii băilor în mare vor fi păziţi pe mulţi bani. Primăria Constanţa a acordat, pe 8 mai 2009, serviciul de salvamar pentru Constanţa şi staţiunea Mamaia.

Contractul, cu o valoare destul de importantă, a fost câştigat de Asociaţia Naţională a Scafandrilor profesionişti din România, condusă de Gheorghe Oancea. Nume cunoscut din cauza numeroaselor afaceri pe care le derulează în oraş, Oancea este şi unul dintre apropiaţii primarului Radu Mazăre. Iar acum, printr-un noroc chior, a câştigat contractul de 989.500,81 de lei fără TVA, chiar dacă valoarea estimată iniţial era de 798.315,75 de lei fără TVA. Şi, aşa cum ne-am obişnuit deja, câştigătorul a fost unicul ofertant. Evident că şi-a permis să pună un preţ mai mare decât cel pe care îl gândiseră responsabilii din primărie iniţial.

„Nu mă mai frecaţi pe mine la cap!"

Aşadar, contractul este cu aproape 200.000 de lei mai scump şi a fost atribuit în luna mai, atunci când, cel puţin teoretic, sezonul deja începuse. Să admitem că salvamarii au apărut pe plajă chiar a doua zi după parafarea înţelegerii între asociaţia lui Oancea şi primăria lui Mazăre. Contractul este valabil cinci luni. Aşadar, expiră la sfârşitul lui septembrie. Pentru a ne da seama cât costă de fapt serviciul de salvamar, l-am contactat pe Gheorghe Oancea, care ne-a răspuns într-un mod demn de orice băieţaş de cartier: „Ce vă interesează pe voi contractul acesta? Şi ce dacă sunt bani publici? Nu mă mai frecaţi pe mine la cap. Întrebaţi la primărie. Eu nu sunt persoană publică".  I-am urmat sfatul şi am trimis o adresă pe Legea 544/2001 către Primăria Constanţa. Asta în ciuda faptului că, de-a lungul timpului, municipalitatea s-a făcut că plouă atunci când a venit vorba de accesul la informaţiile de interes public. Însă, am ales să ne încercăm din nou norocul. Primul document de acest fel, cu întrebări legate de contractul pentru salvamari, a fost trimis pe 7 iulie a.c., numai că purtătorul de cuvânt al primăriei, Liviu Tramudana, s-a jurat că nu a ajuns la ei nicio adresă oficială din partea cotidianului nostru. S-a chinuit, a căutat hârtia, dar nimic. S-a plâns chiar că aceste documente nu ajung direct la domnia sa, trecând mai întâi pe la cabinetul primarului. Iar de acolo... Dumnezeu cu mila. Pentru a aflat totuşi ce se întâmplă cu salvatorii de pe plaje, am făcut o revenire la primul act pe Legea 544/2001, în data de 16 iulie a.c. evident, povestea s-a repetat, iar Tramudana a încercat să ne convingă că adresa nu a ajuns la primărie, chiar dacă există confirmări de primire. Precizăm că încă mai aşteptăm un răspuns din partea municipalităţii, pe care îl vom publica la data primirii lui. Dar să trecem mai departe. Cum administraţia publică locală nu ne-a lămurit, iar beneficiarul banilor publici, Gheorghe Oancea, nici atât, am apelat la presa de anul trecut. Se spune că în 2008, plajele din Constanţa şi Mamaia au fost păzite de 100 de salvamari. Admitem că numărul s-a păstrat. Un salvamar câştigă aproximativ 1.400 - 1.500 de lei. Aşadar, lunar, salariile ajung la 150.000 de lei. În cinci luni, vorbim despre 750.000 de lei, aproape de suma estimată iniţia de primărie. Cu alte cuvinte, profitul lui Oancea este destul de mărişor pentru un an de criză.

Cine este Oancea?!

Numele Oancea este foarte bine cunoscut opiniei publice constănţene. În primul rând, familia lui Gheorghe Oancea deţine două restaurante, unul în Portul Tomis şi un altul în parcul Tăbăcăriei. Asta ca să nu mai punem la socoteală „defunctul" On Plonge jr. de lânga fosta braserie Neptun, pe locul căruia se ridică un hotel. Restaurantul La Cetate, vecin cu Ţara Piticilor, aparţine firmei Cabiria SRL, ai cărei acţionari sunt copiii cuplului Oancea, Ionuţ şi Alexandru. Capul familiei, Gheorghe, mai este implicat şi în SC Mobitom SA, firma cu puternice legături cu primarul Radu Mazare. Câştigătoare a numeroase lucrări publice, Mobitom îi are ca administratori pe Oancea, Valentin Cioceanu (soţul consilierei locale Paula Cioceanu) şi pe Valentin Boroş. Aceasta nu este singura afacere care leagă numele Oancea de cel al lui Mazăre. Şeful salvamarilor este acţionar şi în Five Holding, despre care se ştie că este un business apropiat sufletului primarului. De altfel, oricine din Constanţa ştie că magazinul Brick, proprietate a societăţii, este „afacerea lui Mazăre". Gheorghe Oancea este singurul asociat persoană fizică. Acţionariatul este completat de SC DITLINE INVESTMENTS LTD din Cipru şi de o listă de acţionari. Ca administratori îi regăsim, pe lângă Oancea, pe Gabriel Culea şi Victor Fedul. În 2003, Five Holding era alcătuită din cinci societăţi: SC Dorada Fishing Exim, Morul SRL, Euxin Fishing Company, Shark SRL şi Tethys Service.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii