Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:37 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Misterul averilor fostilor consilieri

ro

09 Jul, 2008 00:00 3422 Marime text
1215546314.jpg

Desi legea ii obliga, consilierii locali si judeteni nu si-au declarat averea la parasirea functiei publice * Nedepunerea declaratiei in termen se sanctioneaza cu amenda si declansarea din oficiu a procedurii de control

Ne-am obisnuit ca majoritatea alesilor locali sau judeteni sa ignore prevederile legale in ce priveste declararea averilor. Ei bine, cei pe care i-am desemnat, in 2004, sa ne reprezinte in consiliul local sau in cel judetean nu numai ca au omis adesea sa-si declare avutia in fiecare an, insa au recidivat chiar si la finalul mandatului. Foarte multi dintre fostii consilierii locali nu au catadicsit sa se achite de obligatiile legale in ce priveste declararea averii la final de mandat. Daca an de an se faceau ca uita sa-si mai completeze declaratiile, ei au dovedit ca nu stiu sa paraseasca o functie cu fruntea sus, pentru ca nu si-au actualizat actul declarativ la final de mandat. Legea nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Integritate prevede, la art. 42, alin (3), ca "in termen de cel mult 15 zile de la data incheierii mandatului sau a incetarii activitatii, persoanele prevazute de lege au obligatia sa depuna o noua declaratie de avere si declaratie de interese". Printre persoanele prevazute de lege se numara si consilierii locali sau judeteni. Conform art. 52, alin (1) din lege, "nedepunerea declaratiei de avere in termenele prevazute de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei si declansarea din oficiu a procedurii de control".

Consilieri "uituci"

Desi a trecut o luna de la momentul pierderii calitatii de consilier local, toti fostii alesi locali au "omis" sa-si declare averea la incheierea mandatului. Precizam ca pe site-ul Primariei si Consiliului Local Constanta nu exista, ieri, niciun astfel de document declarativ. Lipsa unui astfel de gest, prevazut de lege, ne duce cu gandul la faptul ca persoanele in cauza ar avea ceva de ascuns. In continuare ii vom nominaliza pe toti cei care au ocupat functia de consilier local si care nu au tinut cont de prevederile Legii ANI in ce priveste declararea averilor. De asemenea, vom specifica, in paranteza, si anul in care respectivii si-au declarat ultima oara avutia. Astfel, reprezentantii PSD care nu au tinut cont de prevederile Legii ANI sunt fostii consilieri locali Marian Foca (2006), Aurelian Arghir (2005), Monica Jucan (2005), Gheorghe Farcasiu (2005), Dumitru Calota (2005) si Cristinel Dragomir (2005). Precizam ca acesta din urma a renuntat la mandatul de consilier la inceputul lui 2008, iar acum suntem deja in luna iulie, prin urmare au trecut luni si nu doar 15 zile de cand acesta trebuia sa se fi achitat de obligatia la care ne referim. Consilierii PNL care nu si-au facut cunoscute avutiile la final de mandat sunt: Aurel Butnaru (2006), Emil Marin (2005), Tudor Topor (2006), Victor Radulescu (2006), Valentin Serbanescu (2006) si Cornelius Nadrag (2006). Nici consilierii PD-L Danut Moisoiu (2006) sau Constantin Chirila (2006) si nici peremistii Tiberiu Nemet (2005) sau Adrian Itu (2005) nu au semnat documentul declarativ la final de mandat. Singurii fosti consilieri care si-au declarat totusi averea in 2008, existand astfel posibilitati mai reduse de schimbari radicale, sunt democrat-liberala Doinita Basescu si peremistul Marius Caliminte, care si-au depus ultima oara declaratiile de avere pe 10 ianuarie 2008. Chiar si asa, si cei doi fosti consilieri ar fi trebuit sa faca o actualizare.

La CJC, fostii consilieri parca nici n-au existat

La Consiliul Judetean Constanta, nu numai ca nu au fost depuse niciun fel de documente de catre fostii consilieri, dar si cele din anii trecuti au disparut ca prin vraja de pe site-ul institutiei. De unde, zilele trecute, puteai vedea declaratii de avere neactualizate din 2005 sau chiar din 2004, de la instalarea in functie, ieri, nu se gaseau pe pagina de web a institutiei decat numele noilor consilieri. Precizam ca, din cei 33 de alesi validati, doar doi si-au depus declaratiile de avere: Radu Babus (PSD) si Eufrosina Carp (PNL). Potrivit art. 42, alin (1) din legea ANI, "declaratiile de avere si de interese se depun in termen de 15 zile de la data numirii sau alegerii in functie ori de la data inceperii activitatii".

Moldovanu: "Declaratiile vor aparea intr-o coloana speciala"

Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Constanta, Cristian Moldovanu, a cerut jumatate de ora sa se intereseze daca si-a depus cineva declaratia de avere la final de mandat. Revenind cu apelul, el a explicat ca nu a reusit sa afle acest amanunt pentru ca "persoana care se ocupa nu este in birou si e posibil sa fie plecata in judet". Am repetat solicitarea noastra, manifestandu-ne neincrederea vizavi de faptul ca o singura persoana ar sti de declaratii, in cazul in care acestea exista. Cu toate acestea, purtatorul de vorbe al CJC a spus ca ne va da raspunsul cand il va avea. A revenit cu informatii noi si a precizat ca o parte dintre consilieri si-au depus declaratiile, dar nu toti. "Noi le-am spus tuturor ca au aceasta obligatie, insa nu putem noi sa ne asumam vina, in cazul in care nu si-au depus declaratiile", a afirmat Cristian Moldovanu. El a precizat ca pe site-ul CJC va fi facuta, in zilele urmatoare, o coloana speciala, unde se vor regasi si declaratiile de avere ale fostilor consilieri judeteni. Totusi, este posibil ca cea mai mare parte a consilierilor, si cand spun cea mai mare parte, ma refer la toti, cu exceptia unuia sau a doi, sa nu-si fi depus declaratiile la termen, daca nici nu mai figureaza pe site. Este ingrijorator ca astfel de fapte, care aduc atingere transparentei in administratie, continua sa existe. Probabil ca cetatenii de rand trebuie sa se resemneze si sa accepte sa fie redusi la tacere de grupul celor care ne conduc. Ne cerem scuze, in numele celor care i-au votat pe acei consilieri in 2004, ca ne-am interesat si am vrut sa aflam daca au venit saraci si au plecat mai bogati. Sa ne fie rusine!

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii