Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fratia imobiliara Westhouse-Vasea

ro

05 Feb, 2009 22:29 11788 Marime text

colaj_cap_2.jpgWestside şi RomReal au concesionat, în 2006, firma Rofrench Connection de la Miţu Vasea

Colapsul financiar paşte şi unul dintre cei mai activi jucători pe piaţa imobiliarelor constănţene, Westhouse Group SRL.

Subsidiară a RomReal Ltd., societatea cu sediul în Insulele Bermude Westhouse a fost adusă deseori în discuţie, în special într-un caz de spălare de bani. Istoria firmei a fost controversată, însă se pare că detaliile obscure nu contenesc să iasă la iveală. Un detaliu foarte interesant este faptul că Rofrench Connection SRL, una dintre firmele din portofoliul RomReal, a fost preluată de la controversatul Mihăiţă Vasea, membru al clanului interlop Fraţii.

Kay_2.jpgMiţu, pasă la Kay

Site-ul www.vrajitorul.eu ne dezvăluie Monitorul Oficial nr. 2813 din anul 2006, care prezintă întreaga afacere. Vă prezentăm în continuare întreg textul publicat în Monitorul Oficial amintit: „Societatea Comercială ROFRENCH CONNECTION - S.R.L. Constanţa, ACT ADIŢIONAL NR. 4 din data de 10 iulie 2006. Subsemnatul Vasea Mihăiţă, în calitate de asociat unic şi administrator la Societatea Comercială ROFRENCH CONNECTION - S.R.L., am hotărât: 1. Cooptarea în societate a Societăţii Comerciale Westhouse Group S.R.L., persoană juridică română, cu sediul social în Constanţa, str. Mircea cel Bătrân nr. 43, mezanin, judeţul Constanţa, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa cu nr. J 13/2434/2005, cod unic de înregistrare R 17815190, legal reprezentată prin preşedintele consiliului de administraţie, dl. Kay Tonnes Thorkildsen, şi ROM REAL INVEST LTD, persoană juridică straină, înfiinţată în Insulele Bermude, cu sediul la Canon's Court, 22 Victoria Street, Hamilton HM 12, Insulele Bermude, reprezentată prin Jonas Nikolai Bjerg, cetăţean danez, rezident în Regatul Unit, posesor al paşaportului 101564065, eliberat la data de 10.10.2001, prin mandatar Cristea Adrian.
2. Retragerea din societate a asociatului Vasea Mihăiţă, care cesionează cele 100 părţi sociale a câte 50 lei fiecare, în valoare de 5.000 lei, respectiv către Societatea Comercială WESTHOUSE GROUP S.R.L., 99 părţi sociale în valoare de 50 lei fiecare, pentru suma de 2.533.599 lei, echivalentul a 706.880 euro, reprezentând 99 % din capitalul social, şi către ROMREAL INVEST LTD, o parte socială în valoare de 50 lei, pentru suma de 25.591 lei, echivalentul a 7.140 euro, reprezentand 1 % din capitalul social. 3. Capitalul social rămâne neschimbat şi este deţinut în totalitate de către cei doi asociaţi, astfel: Societatea Comercială WESTHOUSE GROUP S.R.L. va deţine 99 părţi sociale a câte 50 lei fiecare, în valoare de 4.950 lei, reprezentând 99 % din capitalul social; - ROMREAL INVEST LTD va deţine o parte socială în valoare de 50 lei, reprezentând 1 % din capitalul social. 4. Retragerea din calitatea de administrator a dlui Vasea Mihăiţă. 5. Schimbarea sediului societăţii comerciale la următoarea adresă: Constanţa, str. Cuza-Vodă nr. 54, ap. 3, parter, judeţul Constanţa. 6. Numirea în calitate de administrator a dlui Kay Tonnes Thorkildsen, cetăţean norvegian, născut la data de 16.08.1939, în Stavanger, Norvegia, domiciliat în Portugalia, Apto 50A Torre D2, Altoda Ampilheira 2705b, Cascais, posesor al paşaportului nr. (...)/11.01.2006, eliberat de autorităţile din Oslo, cod numeric personal (...). Administrarea se va face pe perioadă nedeterminată, începând cu 10.07.2006. 7. Asociatul care s-a retras s-a desocotit faţă de societate şi societatea faţă de acesta, neexistând nici un fel de pretenţii reciproce. Prezentul act adiţional face parte integrantă din actul constitutiv al societăţii pe care îl modifică în mod corespunzător. Redactat în 4 (patru) exemplare originale de avocat Cristea Adrian, cu sediul în Constanţa, str. Cuza-Vodă nr. 54, ap. 3, parter, judeţul Constanţa". Aşadar, Rofrench a luat naştere din Vasea şi s-a întrupat, la un moment dat, prin intermediul lui Kay Tonnes. Societatea preluată de Westhouse a avut un rol destul de important în afacerile grupului norvegienilor cu domiciliul în Bermude. Însă raiul business-ului nu a durat foarte mult pentru că ultimele raportări financiare ale grupului nu sunt tocmai roz.

Constantin_Zelca_02.jpgDe la extaz la agonie

În 2005 lua fiinţă SC Westhouse Group SRL, cu unic asociat o firmă cu sediul în Insulele Bermude, RomReal Ltd. În foarte scurt timp, Westhouse şi-a început periplul în lumea investitorilor în imobiliare. Iar renumele nu a fost unul tocmai curat. Comisarii Gărzii Financiare Constanţa sesizau, în primăvara anului 2006, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, cu privire la o suspiciune de spălare de bani. Mai exact, administratorii firmei Rom Estate SRL (colega de grup a Westhouse-ului), norvegienii Kay Tonnes Thorkildsen, Jon Gausen şi englezul Andrew Shegog, au trezit suspiciunile comisarilor financiari, după ce au cumpărat zeci de hectare de teren de la diferite persoane din Constanţa şi Ovidiu, la preţuri mult mai mici decât cele practicate la vremea respectivă pe piaţa imobiliară. Problema nu era preţul mic al terenurilor, ci provenienţa banilor cu care acestea s-au plătit. Teoria infracţiunii de spălare de bani a prins contur după ce, în urma verificărilor, reprezentanţii Gărzii Financiare au descoperit că investitorii justifică banii cu care au cumpărat ca provenind din împrumuturi. Rom Estate SRL a împrumutat, ca şi persoană juridică, de la RomReal Ltd şi de la cei trei acţionari aproximativ 9,4 milioane de euro şi 175.000 de dolari.

interlop_Mitu_Vasea.jpgOaza Rofrench



Terenurile cumpărate, în 2006, la Ovidiu au trecut în proprietatea firmei Rofrench Connection, care, deloc surprinzător, este administrată de nimeni altul decât Kay Tonnes Thorkildsen, care este şi acţionar în Rom Estate SRL. Presa vremii nota că, pentru a-şi pierde urma, sub paravanul Rofrench Connection, investitorii au demarat proiectul Oasis. Westhouse Group SRL a obţinut şi avizul de mediu pentru proiectul  amplasat pe strada Duiliu Zamfirescu nr. 34. Terenul, în suprafaţă de 6556,85 mp, aparţine, în proporţie de aproximativ 50%, Westhouse-ului (3006 mp), iar restul - domeniului public al Primăriei Constanţa. Pe cei 3.000 de metri, proprietatea Westhouse, teren obţinut în aceeaşi manieră ca şi cel de la Ovidiu, a început construcţia complexului imobiliar Central Apartments. Cel de-al treilea proiect, Corallia Residence, amplasat la intrarea în staţiunea Mamaia, va lua naştere pe 1.200 mp. Aşadar, aşa începe povestea celor trei... Westhouse-uri. În acest moment, lucrările la Oasis au fost stopate, Central-ul a fost preluat de firmele omului de afaceri Dan Adamescu, iar la Corallia se lucrează în aşteptarea unui împrumut bancar. Datele financiare postate pe site-ul www.romreal.ro prevestesc dezastrul: pierderi de 39,2 milioane de euro (faţă de un profit de 18.200.000 de euro, în aceeaşi perioadă a anului 2007), active în valoare de 104,8 milioane de euro şi refuzul băncilor de a finanţa Central Apartments şi Corallia. De asemenea, se notează începutul unui program de reducere a costurilor, ce include şi o reducere de personal, la sfârşitul lui 2008. Trebuie menţionat că RomReal, prin Westhouse şi restul subsidiarelor, deţine 1.209.252 mp de teren în România.

Costică, omul de legătură

Revenind la afacerea Rofrench, putem spune că cesionarul Mihăiţă Vasea poate fi considerat, din cauza încrengăturilor afaceriste, asociat cu prietenii edilului Mazăre. Miţu, aşa cum este alintat, este acţionar în patru firme: Panilux SRL, Nuven International SRL, Sela Boat SRL şi Petrol Primo Company SRL. În cea din urmă este asociat cu Costică Zelcă, afacerist legat de o prietenie de notorietate cu edilul Mazăre. Mai putem sublinia că gura lumii spune despre hotelurile pe care Zelcă le deţine pe firma Stop SRL, Oxford şi Malibu, cum că ar fi ale primarului. De altfel şi Vasea făcea parte, la un moment dat, din acţionariatul Stop SRL. Însă alăturarea numelui său cu cel al controversatului personaj l-a nemulţumit întotdeauna pe Radu Mazăre. Clanul pe care îl conduc Miţu şi fraţii săi a avut o altercaţie, în urmă cu ceva ani, în hotelul al cărui patron este, printre alţii, şi mai-marele urbei, Flora din Mamaia.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii