Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:53 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanta sub zapada, pe blog

ro

09 Jan, 2008 20:00 1937 Marime text
1199913441.jpghttp://www.linux-geek.org/

Privita de cele mai multe ori ca o binecuvantare, zapada de anul acesta a fost un adevarat chin pentru constanteni.

Fara a mai tine cont de disputele politice si de intregul scandal creat in jurul "atacului" nametilor, populatia a simtit pe propria piele rautatea naturii. Pentru ca, obisnuiti cu gerul, dar nu cu zapada cazuta in cantitati foarte mari, locuitorii Constantei au ajuns sa se simta prizonieri la ei acasa. Fara transport in comun, fara posibilitatea de a-si folosi autoturismele si fara nici un mijloc rapid de deplasare, traiul cotidian a devenit mult mai anevoios si mai stresant. Asa ca, asteptata si rugata sa vina, zapada s-a transformat din deliciul iernii, in cel mai greu supliciu. Asa a fost vazuta neaua adusa de primele zile ale noului an si de BlackNight, un blogger constantean, "proprietar" al site-ului ^http://www.linux-geek.org/^.

"Circula cine poate"

Pe pagina de Internet a liceeanului puteti gasi fotografii elocvente care arata "atacul" zapezii pe taramurile constantene. Povestirea in mai multe episoade a lui BlackNight despre "Constanta sub zapada", incepe vineri, 4 ianuarie. "Azi m-a lasat raceala in pace, asa ca am fost putin pe afara. De ieri nu a mai nins. Din ce am mai auzit si ce am vazut, cam asta se intampla in Constanta: drumuri, masini inzapezite. Am vazut zapada pana la un metru in unele zone (destul de restranse). Deszapezire? Eu stau langa un bulevard destul de circulat si pana acum a trecut doar un plug care a nivelat zapada, fara sa o curete. Circula cine poate. Pe o parte a strazilor din cartiere se poate circula pe zapada care a inghetat, dar cred ca fara lopata risti sa ramai blocat. Transportul in comun mai mult n-a functionat ieri, azi tramvaiele au fost inlocuite de autobuze si am inteles ca se circula relativ ok pe toate traseele. Ieri au fost probleme cu alimentarea cu energie in unele zone. Azi nu a ajuns nici unul din ziarele nationale. Din magazine au inceput sa dispara produsele alimentare. Azi am inteles ca pana si paine s-a gasit cu greu", explica adolescentul pe blog-ul sau, ^http://www.linux-geek.org/^ situatia de pe 4 ianuarie.

Constanta, sora de suferinta cu Bucurestiul

Revine a doua zi, cand povesteste cum tramvaiele 101 si 102 fusesera inlocuite cu autobuze si ca, o mare problema a fost inlocuirea traseelor care nu au fost afisate nicaieri, pentru ca oamenii sa stie unde sa le astepte sau unde ar trebui sa coboare in statii. "Am reusit sa ajung la gara si de acolo sa iau autobuzul 100, dar nu stiu unde este statia 101 ca sa ma pot intoarce. Ma rog, sper sa am pe cine intreba cand ma voi intoarce. Totusi, cu mijloacele de transport in comun se circula binisor (doar ca dureaza cu vreo 50% mai mult). Cu masinile personale, nerecomandabil. Zapada inca nu a fost curatata de pe strazi. Pietonii pot circula daca nu-i deranjeaza sa le intre picioarele pana la genunchi in zapada. Eu ma simt razbunat", se amuza amar BlackNight. Cineva ii raspunde printr-un comentariu ca si in Bucuresti situatia este asemanatoare. Ziua nu a trecut fara ca bloggerul nostru sa nu fotografieze peisajul hibernal. Sau... hilar chiar in unele cazuri. Situatia de-a rasu'-plansu' a devenit o adevarata sursa de inspiratie pentru talentul fotografic al tanarului. Plimbarea prin oras nu ramane nevalorificata. Astfel, arata pe site-ul sau, facute, dupa cum spune, "la vreo doua zile dupa ce se oprise ninsoarea", ne arata o realitate cruda, cu accente de umor ironic. Si ajungem sa ne punem intrebarea: a facut natura haz de noi sau cineva nu a gestionat asa cum ar fi trebuit o situatie de criza?

Traseul inzapezit

Revenind la "expozitia" fotografica a lui BlackNight, putem vedea mormanele de zapada de pe trotuare, dar si un utilaj de deszapezit "iesit la plimbare". "Nu am vazut nici un cu taximetrist lanturi, desi stratul de zapada de pe strazi era destul de gros. Sa mearga cine vrea cu ei, atat timp cat nu iau cele mai simple masuri eu nu risc", spune bloggerul. Autobuzele care au luat locul tramvaielor si masinile inzapezite in parcari au "intregit" creionarea tabloului hibernal care prezinta Constanta in culori tragi-comice. Insa raul abia avea sa vina pentru ca urmatoarea zi incepea scoala. Peripetia lui BlackNight a inceput la ora 7, cand a observat ca zapada topita de ploaie si apoi inghetata, transformase strazile in patinoare. De parca asta nu ar fi fost de ajuns, autobuzele erau pline, "se circula greu, astfel ca am facut aproape o ora (fata de 30-40 minute cat dureaza in mod normal) pana la liceu. In fine, am ajuns la liceu cu vreo zece minute intarziere. Pana cand am terminat noi orele, a nins aproape incontinuu. La intoarcere (12:30), pe trotuare aveam un minunat cocktail de zapada, gheata si apa, iar pe strazi circulatia se facea cu dificultate", povesteste liceeanul. Apoi descrie aventura prin care a trecut pana a ajuns acasa: pana la Gara, de unde a vrut sa ia autobuzul 101 a mers pe jos. Multimea de oameni din statie a asteptat, minute in sir, aparitia unui mijloc de transport in comun. Nici taxiuri cu lanturi pe roti nu a gasit, asa ca a ales mersul pe jos inspre casa. Descrie liniile de tramvai acoperite cu zapada, dar si un ambuteiaj produs pe un pod. Intr-un final a ajuns acasa, la doua ore dupa ce plecase de la scoala. "Probabil ca am racit din nou, ma doare tot corpul. Asadar, intrebare pentru toti cei responsabili cu deszapezirea: in continuare sustineti ca totul este normal? ISJ in continuare sustine ca nu a existat/nu exista un motiv pentru a amana inceperea scolii? Ma ajuta cu ceva sa fiu prezent o zi la scoala pentru ca apoi sa ma imbolnavesc?", se intreaba, mai mult retoric adolescentul. Si poate, cei care ar fi trebuit sa gestioneze o situatie aproximativ normala pentru anotimpul rece ar putea macar sa incerce sa ii raspunda. Nu cu vorbe, ci cu fapte.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii