Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:44 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine opreste politistul sa invete carte?

ro

03 Oct, 2008 00:00 1352 Marime text
1222975128.jpg

La sectia 2 de Politie, angajatii MIRA nu mai au acces la manualul de pregatire profesionala, editat, lunar, inca din 2002 * Agentul Fabius Reitu, care a initiat proiectul, pe linie sindicala, nu a dorit sa faca niciun fel de comentariu in legatura cu acest aspect

In contextul actual, in care ritmul mult prea alert al vietii cotidiene nu ne da posibilitatea sa aprofundam cum ar trebui informatiile cu care suntem zilnic bombardati, anumite categorii de persoane din varii domenii de activitate sunt absolut dezinteresate de acest aspect. Din aceasta categorie fac parte, fara indoiala, cei care ar trebui sa ne asigure protectie de fiecare data cand viata ne este in pericol: politistii. Asta presupune, desigur, ca orice specialist in domeniul sau de activitate are o pregatire temeinica, menita sa diferentieze clar aspectele legale si cele care se situeaza de cealalta parte a legii. Intr-un stat cu pretentii europene, se presupune ca, in afara de drepturi, avem si obligatii. Obligatia de a fi, in mod constant, la curent cu tot ceea ce se petrece in jurul tau, atat timp cat deciziile si actiunile tale ii afecteaza pe cei carora incerci sa le rezolvi problemele. Chiar daca de la centru, de la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane, se incearca alinierea angajatilor la standardele actuale, schimbarea trebuie sa se faca de jos in sus. In ajutorul angajatilor MIRA a aparut, incepand cu 2002, o publicatie de specialitate, unica la acel moment, denumita "Profesional", prin care acestia pot avea acces la informatii de ultima ora in domeniul lor de activitate, in schimbul sumei de 11 lei. Chiar daca in statutul profesional al politistului este stipulat clar faptul ca politistul trebuie "sa reprezinte, consolideze si sa mentina prestigiul profesional prin asigurarea unei pregatiri optime", unii dintre angajatii IPJ Constanta nu considera ca este o chestiune absolut necesara. In situatia in care, zilnic, ne cerem drepturi salariale tot mai multe, acestea ar trebui indreptatite si de performante profesionale.

"Fiecare face ce vrea cu banii lui"

O nota sosita pe adresa redactiei noastre ne aducea la cunostinta faptul ca politistii de la Sectia 2 Constanta, condusi de liderul sindical Fabius Reitu, au renuntat la procurarea acestui manual de pregatire profesionala. Chiar daca are un pret mic, comparativ cu pretul actual al cartilor, doar 11 lei, editura suportand diferenta de pret a cheltuielilor legate de tiparire, acestia vor sa renunte la abonamentul in baza caruia puteau sa-si achizitioneze manualul. Fara a induce vreo nota sarcastica in context, exista posibilitatea ca unii angajati ai MIRA sa nu aiba nevoie de informatiile din brosura, procurandu-si toate datele necesare si din alte surse. Desi este greu de crezut. Nu facem referire aici la cei care au acces la informatii si pentru care este de la sine inteleasa pregatirea constanta. In discutie sunt cei din clasa de mijloc a ministerului, cei care isi gasesc cu greu timp pentru studiu. Chiar daca autoritatile le-au oferit un material sintetizat, in 200 de pagini, nici pe acesta nu vor sa-l mai achizitioneze. "Fiecare face ce vrea cu banii lui", a apreciat la momentul in care a fost chestionat in legatura cu acest aspect seful politiei Navodari, Mihai Tanaselea. Se pare ca la Sectia 2, politistii nu au nevoie de un asemenea manual, iar pregatirea nu reprezinta o prioritate, din moment ce s-a decis renuntarea la brosura.

"Sa mearga la spatii verzi"

Cei mai multi dintre sefii sectiilor de politie din judet au apreciat ca manualul le este de un real folos, iar informatia conform careia unii dintre colegi au decis sa nu mai aiba acces la brosura ii surprinde. Cei mai multi insa au apreciat ca in sectoarele pe care le au in subordine nu exista asa ceva. "La Medgidia nu exista asemenea problema. Toata lumea este intr-o continua perfectionare, avand in vedere ca, zilnic, suntem invadati cu fel de fel de informatii. Brosura ne foloseste. Nu am auzit pe nimeni care sa refuze sa dea 11 lei pe luna", a declarat Seful Politiei Medgidia, comisar Vasile Daogaru. Nici la Ovidiu, o astfel de situatie, precum cea de la Constanta, nu este intalnita. "La nivelul politiei din localitate nu am auzit de asemenea cazuri si nici nu si-a exprimat vreun politist respingerea in acest sens. Pregatirea constanta este absolut necesara, este normal sa fie asa. Niciunul dintre noi nu este suficient de pregatit astfel incat sa nu mai fie nevoie sa invete nimic", a precizat comisarul Vasile Otal, seful Politiei Ovidiu. Mai mult, in contextul in care se presupune ca politistul nu mai are doar atributii stricte, care privesc activitatea sa, o asemenea respingere nu denota decat o lipsa totala de preocupare fata de propria persoana si pentru munca pe care o desfasoara. "Noi avem si testari din brosurile respective, din trei in trei luni. Cateodata au fost si lunare, trebuie sa fim constant pusi la curent cu problematica Schengen", a adaugat Otal. Cat pentru comisarul-sef Mihai Tanaselea, seful politiei Navodari, chestiunea privind respingerea accesului la informatii este una "in premiera". "Pregatirea e obligatorie, iar brosura este de un real folos. Pe de alta parte, fiecare face ce vrea cu banii lui, nimeni nu ii poate impune nimic". Pentru comandantul Politiei Mangalia, comisarul-sef Nicolae Pescaru, situatia este una cunoscuta: "Am auzit ca, pe la unele sectii in Constanta, unii politisti au refuzat sa-si mai cumpere brosurile. N-au cum sa fie suficient de pregatiti. Daca nu se ingrijesc sa fie in rand cu ritmul societatii, sa mearga la spatii verzi. E plina tara de incompetenti, nu mai avem nevoie de altii. Ei trebuie sa respecte clar regulile si dispozitiile noastre", a mai adaugat acesta. Seful serviciului cabinet din cadrul IPJ Constanta, Lucian Gheorghe, a apreciat ca nu are cunostinte despre acest aspect, insa ca orice sursa de informatii noi este binevenita: "Normal ca ne este utila, mai ales ca este elaborata de o intreaga echipa de specialisti".

Reitu: "Contactati biroul de presa"

La momentul in care am reusit sa-l contactam pe cel caruia i se imputa faptul ca angajatii pe care ii are in subordine nu sunt preocupati de pregatirea lor, mai exact seful Sectiei 2, Fabius Reitu, acesta nu a dorit sa-si exprime niciun punct de vedere in acest sens. Mai mult, acesta a tinut sa precizeze ca l-am deranjat, avand in vedere ca tocmai ce fusese in tura de noapte. "Nu pot sa fac niciun comentariu in acest sens. Contactati biroul de presa pentru detalii", a completat acesta. Numai ca brosuri precum acestea au fost solicitate din tara, de politiile de acolo, iar IPJ Vrancea scoate, ca si Constanta, manuale asemanatoare.

Concluzia...

In conditiile in care cei mai multi dintre cei contactati au apreciat ca este nevoie de pregatire continua, astfel incat sa-i ofere cetateanului toate informatiile legate de protectia sa, concluzia este clara: politistii de la Sectia 2 nu au nevoie de niciun fel de date recente, cuprinse intr-o brosura elaborata de specialisti in domeniu, de altfel menita sa le faciliteze munca.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii