Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenintari cu moartea intre vecini

ro

21 Feb, 2008 00:00 1907 Marime text
1203532693.jpg

Presedintele asociatiei, Mita Buzoianu, este contestat de locatarii a sase din cele sapte scari ale celor doua blocuri * Lucrurile au scapat de sub control, iar vecinii au ajuns sa se ameninte cu moartea

Indiferenta, slaba informare, lipsa spiritului gospodaresc si invidia sunt motive suficient de intemeiate pentru a declansa un scandal de proportii intre locatarii unei asociatii de proprietari din zona Casa de Cultura Constanta. Conflictul odata scapat de sub control a adus in acest caz insultele si balacarelile traditionale, dar, mai presus de toate, a declansat amenintari serioase, dintre care cea mai grava este cea cu moartea. Disputa a erupt intre membrii asociatiei 102 a blocurilor L10 si L11, situata pe aleea Violetelor. Presedinta asociatiei care numara 140 de apartamente, Mita Buzoianu, este contestata de sase din cele sapte scari ale celor doua blocuri. Motivul principal este acela ca, la sedinta Adunarii Generale din 16 februarie, presedinta a propus ca nou administrator pe Andreea Cioroianu.

Rascoala celor multi

Aceasta din urma este acuzata ca nu are formele legale prin care sa poata sa preia gestiunea asociatiei. "Ne este frica deoarece nu prezinta garantie. Sunt atatea cazuri in care administratorii au fugit cu banii, iar noi nu dorim sa fim intr-o astfel de situatie", a declarat Fanita Mihaila, sefa la scara B a blocului L11. "Daca nu are atestat, cum poate deja sa ne incaseze banii?", a remarcat Valeriu Olteanu, un alt locatar nemultumit. "Primeste 8 milioane pe luna, e certareata, nepoliticoasa si ne expediaza de fiecare data cand noi solicitam lamuriri", a completat si Tinca Mocanu. Acestia considera ca situatia a aparut deoarece presedinta face numai ce doreste, fara a da socoteala proprietarilor de apartamente. O pensionara a adaugat: "Numele meu este Anca Croitoru. Mi-am pus apometre cu forme legale, chiar am si recomandat firma asociatiei si, nu peste mult timp, m-am trezit cu doamna Mita, care mi-a sugerat sa le inlocuiesc pe motiv ca trebuie sa fiu in rand cu lumea. Iar aceasta actiune mi-a scos din buzunar 300 de lei". Presedinta a mai fost acuzata ca foloseste banii asociatiei numai pentru a investi la scara in care locuieste. Oamenii au precizat ca sunt hotarati ca, in al doisprezecelea ceas macar, sa sesizeze serviciul abilitat din Primarie, care sa faca verificarile necesare.

Oamenii presedintelui contraataca

De cealalta parte a "baricadei" se situeaza sustinatorii presedintei. Ei considera ca toate acuzele sunt niste fabulatii care se bazeaza pe resentimente personale si pe lipsa spiritului gospodaresc. "Nu sunt interesati sa se administreze. Noi suntem o scara de oameni cu venituri modeste, dar care ne-am mobilizat si am reusit astfel sa acoperim o parte din lipsurile care se inregistreaza la un bloc vechi de peste 30 de ani", a declarat Maria Butnariu. Mita Buzoianu a recunoscut ca administratorul propus nu are inca obtinut atestatul legal, dar a precizat ca in niciun caz Andreea Cioroianu nu este angajata, nu are contract de munca si nu primeste bani de la asociatie. "Ei sunt intr-o mare eroare. Noi suntem oameni responsabili si gospodari, uitati-va numai la cum arata scara noastra! Nu puteam sa angajez pe cineva care nu indeplineste conditiile legale. A fost o propunere, deoarece este o persoana pe care o cunoastem, cu studii economice si care in prezent urmeaza cursurile de administrator, pe care le va termina in trei saptamani. E regretabil ca oamenii contesta realizarile si sunt invidiosi pe ceea ce incercam sa facem". Ea a mai precizat ca starea de conflict trebuie sa inceteze, pentru ca lucrurile au scapat de sub control, ajungandu-se atat de departe, incat atat ea, cat si administratorul propus au primit amenintari cu moartea. "Nu ne ramane decat, in conditiile legii, sa ne constituim o asociatie separata, numai pe scara noastra", a mai spus Mita Buzoianu.

In loc de concluzii

"Scrieti la ziar cum o mana de oameni au pus mana abuziv pe destinul asociatiei", au solicitat unii. "Priviti, judecati si consemnati singuri", au raspuns ceilalti. Ce se poate contabiliza, insa, este o stare de tensiune periculoasa. Pe de-o parte, se gaseste o majoritate burzuluita, dar destul de iresponsabila. Pentru ca nu se poate altfel judeca lipsa de interes manifestata de-a lungul timpului fata de soarta asociatiei. Este incredibil cum niste proprietari se plang de servicii pentru care, in definitiv, ei platesc si, conform reglementarilor in vigoare, pot sa le controleze. Scuzele de genul " suntem pensionari; nu avem multa carte; pana acum nu m-au interesat problemele asociatiei, dar de acum nu se mai poate", nu pot fi valabile in fata evidentei. Si anume starea de indiferenta generalizata. Am aflat astfel ca la ultima sedinta din 16 februarie, cand a fost prezentat posibilul administrator, nu au fost prezenti nici macar jumatate dintre membri. Pe de alta parte, se observa o scara frumos ingrijita, atat la interior, cat si la exterior, si argumente bazate pe acte. Chiar daca poate comportamentul presedintei este uneori inadecvat, traim in definitiv intr-o tara libera, in care cetatenii au dreptul de a alege sau nu de cine sa fie condusi.

Scris de: {autor}Marian BANICA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii