Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Regalitatea ne-a lăsat moştenire Castelul din Mamaia, care a fost vândut la preţul unui apartament“

ro

11 May, 2019 00:00 2543 Marime text
Castelul din Balcic, recunoscut ca refugiul Reginei Maria, este vizitat în fiecare an de sute de mii de turişti. Puţini ştiu însă că domeniul de la Balcic are un corespondent şi la noi în ţară, mai precis în staţiunea Mamaia. Din nefericire, Palatul Regal din Mamaia a avut o cu totul altă soartă decât cel de pe litoralul bulgăresc. 

Construit la cererea Reginei Maria, între anii 1924-1926, Palatul Regal din Mamaia a fost naţionalizat în 1948, pentru ca, după Revoluţie, să ajungă în subordinea companiei de stat SC Mamaia SA, de unde a fost vândut în 2003, pentru aproximativ 150.000 de euro. 

O sumă ruşinoasă achitată în schimbul unui monument care, dincolo de valoarea culturală, este ridicat pe patru niveluri, ce însumează aproape 5.000 mp. Tranzacţia a fost realizată fără înştiinţarea Ministerului Culturii, statul neputându-şi exercita dreptul de preemţiune pe care îl are în cazul clădirilor clasificate ca monumente istorice. Actualul ministru al Culturii, Daniel Breaz, a precizat că ministerul a făcut toate diligenţele pentru ca procesul de recuperare a clădirii monument să se realizeze cu celeritate, însă doar atât. Astăzi, Palatul Regal din Mamaia se află într-o stare avansată de degradare. Mirosul de mucegai şi zidurile scorojite amintesc de corupţia sistemică şi de lipsa de interes a statului faţă de protejarea istoriei noastre.
 
„Monumentul istoric din mijlocul staţiunii Mamaia a atras foarte repede atenţia celor din PSD. Odată ajuns la putere, Mazăre şi camarila au vândut Castelul Reginei Maria la un preţ derizoriu. Mai mult decât atât, 11 hectare din jurul construcţiei au fost vândute sub preţul pieţei. Aceste contracte de vânzare-cumpărare sunt pe masa judecătorilor. Dacă va ajunge în proprietatea statului, castelul mai are o şansă să ajungă să rivalizeze din nou cu cel construit tot de Regina Maria, în Bulgaria, la Balcic. Pentru asta avem nevoie de conducători cărora le pasă atât de istoria tării, cât şi de viitorul ei. Pe 26 mai şi la următoarele alegeri avem şansa noastră. Votează pentru trecut şi viitor!”, susţin reprezentanţii Alianţei 2020 USR PLUS.
 
Material la comanda USR. Cod unic de identificare: 41190006.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii