Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:39 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mamaia politica

ro

26 Jun, 2003 00:00 955 Marime text

Festivalul de la Mamaia este boicotat chiar de comisia de organizare

Televiziunea nationala nu a semnat contractul de difuzare a Festivalului National de Muzica Usoara Mamaia - 2003 * TV Romania 1 nu doreste sa piarda contracte importante de transmitere a unor evenimente fotbalistice, de dragul retransmiterii evenimentului de pe litoral

In cadrul ultimei sedinte de Consiliu Judetean, a fost aprobat, printre alte proiecte, si cel privind constituirea Comisiei de organizare a Festivalului-Concurs National de Muzica Usoara Mamaia - 2003, proiectul de hotarare avand avizul comisiilor de specialitate, expunerea de motive a presedintelui CJC si raportul Directiei de buget-finante si coordonarea institutiilor de cultura de interes judetean. Comisia de organizare si desfasurare a festivalului, supusa initial aprobarii plenului consiliului, a fost la acel moment boicotata politic, grupul de consilieri PSD, PNL, PPC si PUR dorind cu orice pret eliminarea din postura de presedinte al comisiei a vicepresedintelui CJC, Diane Vancea. Vancea a fost director de festival timp de doi ani de zile, neexistand nici o problema majora care sa treneze in buna organizare si, in primul rand, in existenta efectiva a festivalului. Dupa ce, in ultimele sedinte ale CJC, grupul de forta mai sus-mentionat a tinut sa o scoata pe vice din toate comisiile si comitiile, pentru a lovi blocul compact al conducerii Consiliului, majoritarii au considerat ca ultima lovitura in aceasta sesiune ar fi "desfiintarea" festivalului Mamaia. Lucratura care are mari sanse sa devina realitate. Comisia de organizare a celei de-a 33-a editii a Festivalului National Mamaia s-a intrunit o data sau de doua ori pentru a stabili noul regulament, precum si pentru a lua o decizie in privinta parteneriatului de transmisie cu televiziunile nationale interesate de eveniment. Desi, initial, atat TVR 1, cat si Antena 1 au dorit retransmiterea festivalului, membrii comisiei au declarat, la un moment dat, ca cele mai mari sanse le-ar avea postul national de televiziune Romania 1. Presedintele comisiei, consilierul judetean Petrica Munteanu, urma sa se intalneasca in aceste zile cu reprezentantii TVR pentru a perfecta conditiile parteneriatului de transmitere, numai ca aceasta intalnire s-a dovedit un adevarat fiasco.

Membrii comisiei de organizare se improasca cu noroi

Inca de la aprobarea proiectului de hotarare privind constituirea Comisiei de organizare si desfasurare a festivalului, s-a pus problema declansarii razboiului orgoliilor. A fost indepartata Diane Vancea, persoana care, de bine-de rau, a reusit organizarea a doua editii consecutive, fiind "promovat" la rangul de presedinte de comisie consilierul liberal Petrica Munteanu, personaj care nu are experienta in organizarea de evenimente culturale decat la nivel municipal, si atunci cu o armata in spate. S-a dorit sa fie ales raul cel mai putin rau pentru grupul de consilieri PSD, PNL, PPC si PUR, fara sa se aiba in vedere nici un moment importanta continuitatii acestui festival national, care a ramas, in ciuda tuturor barfelor, al publicului din Constanta. In acceptiunea lor, consilierii "Ghita contra" au considerat, probabil, ca festivalul Mamaia este totuna de realizat precum oricare dintre festivalurile berii, care curg din plin in sezonul estival. Comisia de organizare a festivalului sustinea ca evenimentul se va desfasura, cel mai probabil, in perioada 27-30 august, in aceeasi locatie ca si in ultimii doi ani, respectiv Teatrul de Vara Mamaia. Preselectia urma sa aiba loc Bucuresti, la inceputul lunii iulie. Secretarul Comisiei de organizare a festivalului, Gheorghe Halet, a precizat ca, in acest an, recitalurile se vor face pe banii artistilor si nu vor mai fie suportate din bugetul festivalului, ca in anii trecuti. Anul acesta, bugetul festivalului este mai restrans decat in anii precedenti, in jurul a 100.000 dolari. Consiliul Judetean contribuie cu 1,5 miliarde lei, restul cheltuielilor urmand sa fie suportate de televiziunea partenera, precum si de sponsori.

Data de organizare a festivalului a fost amanata pentru luna septembrie

Comisia de organizare a Festivalului National Mamaia se intruneste din nou pentru avizarea noului regulament, precum si pentru a lua o decizie in privinta parteneriatului de transmisie cu televiziunile nationale interesate de eveniment. Halet da ca sigur semnat contractul cu Romania 1, pentru ca, o saptamana mai tarziu, observand ca este marginalizat, sa iasa si sa declare ca se gandeste sa paraseasca comisia. Mai mult decat atat, seful Comisiei de cultura raspandeste zvonuri paguboase ca festivalul nu se va mai face decat in proportie de 10%, ca TVR a rupt contractul de difuzare etc. Momentul adevarului pentru Halet a sosit. Si-a dorit cu orice pret sa aiba festivalul, sa-l organizeze, a complotat meschin cu PSD, crezand, pana in ultima clipa, ca-l vor pune presedinte de comisie, si s-a trezit doar secretar, si marginalizat pe deasupra.

Un director haotic de festival

Orice informatie solicitata de jurnalisti cu privire la desfasurarea evenimentului muzical deranja Comisia de organizare. Nimeni nu stie, la acest moment, cand se va desfasura si, mai ales, daca se va mai face acest festival. In urma cu o saptamana, Comisia de organizare a festivalului a facut o conferinta de presa in care nu au spus nimic. Presedintele spune ca va semna contractul de difuzare cu televiziunea nationala si ca se va proceda la devansarea termenului de desfasurare catre jumatatea lunii septembrie. Contactat telefonic, Munteanu a precizat ca, fata de elementele prezentate in cadrul conferintei de presa, nu s-a modificat absolut nimic. "Vom face un site, pentru ca cei interesati sa afle ultimele noutati". El spune ca oamenii rautaciosi au inceput sa lanseze zvonuri ca festivalul moare, ca TVR nu semneaza contractul si ca presedintele comisiei de organizare nu-si face treaba.

TV Romania 1 are conditii clare

Deslusindu-le, aceste zazanii isi au originea in factorul politic. Anul acesta, daca se va tine, festivalul Mamaia va fi o vointa politica de a da peste nas opozitiei. Scandalul este unul autohton, iar reprezentantii TV Romania 1, spectatori care stau, privesc si pun conditii. Apoi aleg. Echipa Departamentului Eveniment, condusa de Irina Radu, nu este deloc incantata de ceea ce se intampla in aceste zile la Constanta. "Am crezut ca avem de-a face cu o echipa de profesionisti, insa acesta este rezultatul schimbarilor care se fac la nivelul Comisiei de organizare a festivalului. Nu am semnat nici un contract, pentru ca noi, TVR, avem niste conditii clare, pe care diriguitorii festivalului ori nu vor, ori nu pot sa le accepte. De dragul festivalului Mamaia, TVR nu-si poate permite sa piarda contracte importante de transmitere a unor evenimente fotbalistice importante, care sunt programate in acelasi interval, in care constantenii doresc sa se desfasoare festivalul. Nici pana la aceasta ora, desi am solicitat, nu ne-au fost trimise situatia fondurilor si cea a sponsorizarilor. Cred ca organizatorii nu sunt niste parteneri seriosi si consider ca vor avea probleme indiferent cu ce televiziune vor lucra", a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanta, directorul Departamentului Eveniment din cadrul TVR, Irina Radu. Vom reveni si cu alte informatii, pe masura ce Comisia de organizare si desfasurare a festivalului va gasi de cuviinta sa acorde atentie mass-media.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii