Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:54 02 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cumpana a rasunat de colinde (galerie foto)

ro

15 Dec, 2008 02:44 2137 Marime text

cumpana_poza_buna.jpgCetele de colindători au fost primite cu căldură şi bucurie de administraţia locală şi de locuitori

Comuna a fost străbătută de zeci de cete de colindători, care au urat locuitorilor, dar şi oaspeţilor un an nou mai bun şi sărbători fericite.

În localitate a avut loc, ieri, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă intitulat „După Datina Străbună", care a devenit o tradiţie a comunei. Au răspuns invitaţiei primarului Mariana Gâju 16 comunităţi locale din diferite zone etnofolclorice ale ţării. Festivalul şi-a deschis programul de manifestări la ora 10.00, cu o paradă a portului popular. Cetele de colindători înveşmântaţi în costume naţionale specifice zonei de provenienţă au putut fi admirate de toţi cei prezenţi la eveniment, în timp ce străbăteau comuna, de la Poarta Prieteniei, situată la intrare, şi până în centrul localităţii, în faţa căminului cultural, unde au fost întâmpinaţi cu covrigi şi ţuică fiartă. Primarul Mariana Gâju a fost alături de ansamblurile folclorice pe tot parcursul paradei, iar apoi le-a primit cum se cuvine, pe fiecare în parte. Cetele de colindători au intrat apoi, rând pe rând, în Căminul cultural, unde fiecare şi-a prezentat datinile şi obiceiurile de iarnă specifice zonei de provenienţă.

„Suntem un popor bogat"

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul primarul Mariana Gâju, care a afirmat că românii sunt un popor bogat prin tradiţiile transmise din generaţie în generaţie. „Obiceiurile şi tradiţiile sunt un prilej de bucurie şi pentru că ne reîntâlnim", le-a transmis primarul comunei tuturor celor prezenţi în sala Casei de Cultură. Multe dintre ansamblurile folclorice au fost însoţite de primarii localităţilor reprezentate la festival. Edilii au fost poftiţi pe scenă de Mariana Gâju şi li s-au înmânat diplome şi simboluri ale sărbătorilor de iarnă.    
Spectacolul a fost un motiv de bucurie pentru cumpăneni şi datorită faptului că pe scena Casei de Cultură au susţinut recitaluri Nicolae Furdui Iancu, Alexandru Brădăţan, Beatrice Băndoiu şi Bogdan Cristian. Orchestraţia a fost asigurată de Taraful Casei de Cultură Cumpăna, condus de dirijor Nicolae Spătaru.

Ei au fost colindătorii

La festival au participat ansamblurile: „Româncuţa", Cumpăna, „Brâuleţul", Vâlcăneşti, judeţul Prahova, „Codruleţul", comuna Comarnic, judeţul Prahova, „Ciobănaşul", comuna Gura Tighiu, judeţul Buzău, „Floare de corn", comuna Cornu, judeţul Prahova, „Ciocârlia Urzicuţa", comuna Urzicuţa, judeţul Dolj. De asemenea, au încântat publicul ansamblurile: „Flori de măr", comuna Poiana Mărului, judeţul Braşov, „Brâuleţul Dunării", comuna Grădiştea, judeţul Călăraşi, „Liliacul", comuna Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, ansamblul folcloric al Casei de Cultură din comuna Peceneaga, judeţul Tulcea, „Sireţelul", comuna Vârful Câmpului, judeţul Botoşani, „Poieniţa", comuna Poiana Stampei, judeţul Suceava, „Cheia de la Suflet", oraşul Cernavodă, judeţul Constanţa, „Prietenia", comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, „Dor Vânătorean", comuna Vânători Neamţ, judeţul  Neamţ, „Dor de la Umor" din Gura Humorului, judeţul Suceava şi grupul de colindători din comuna Vlădeni, judeţul Ialomiţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii