Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:50 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua României, sărbătorită la Cumpăna Slujbă de Te Deum, depunere de coroane şi spectacol al ansamblului „Muguraşii Cumpenei“

ro

29 Nov, 2017 00:00 2103 Marime text
Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, reprezentate legal de primar, ec. Mariana Gâju, vor sărbători, vineri, de la ora 10.30, Ziua Naţională a României. Printre manifestările organizate de autoritatea publică locală se numără: o slujbă de Te Deum, ceremonialul depunerii de coroane de flori la Monumentul Eroilor, defilare a militarilor subunităţii din cadrul UM 01737 Topraisar.
 
Evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie se vor ţine la monumentul ridicat în cinstea eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, situat în faţa Casei de Cultură Cumpăna. După Intonarea Imnului de Stat al României, preoţii din localitate vor oficia o slujbă de Te Deum, urmată de ceremonialul depunerii de coroane de flori la Monumentul Eroilor. În cinstea Zilei Naţionale, vor defila militari ai subunităţii din cadrul UM 01737 Topraisar. Totodată, în incinta Casei de Cultură din localitate va avea loc un spectacol tematic susţinut de copiii celor două grădiniţe din localitate, elevi ai Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” şi membrii ansamblului folcloric „Muguraşii Cumpenei“.
 
Cu acest prilej, vor fi premiaţi cei doi veterani de război ai comunei Cumpăna, Ion Ceapă, de 100 de ani, şi Gheorghe Crăciun, în vârstă de 95 de ani.
 
Ziua de 1 Decembrie a fost stabilită ca Ziua Naţională a României în 1990, prin Legea nr. 10 din 31 iulie. Până la această dată, Ziua Naţională a României era 23 august. Atunci se sărbătorea Ziua Insurecţiei Armate Antifasciste, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste şi arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în 1944.
Iar înainte de această dată, Ziua Naţională a României se celebra la 10 mai, pentru a marca proclamarea independenţei de stat a României, dar şi transformarea Principatelor Române Unite în Regatul României. Alegerea zilei de 1 decembrie a făcut trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, în 1918, respectiv la Proclamaţia de la Alba Iulia.
Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru unitate naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acţiuni unioniste din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii