Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate Ştii ce-a făcut, patru ani, parlamentarul tău? - Coinculpat în dosarul „Portul", Mircea Banias - un senator de la extaz la agonie

ro

03 Oct, 2012 01:00 2480 Marime text
Mircea_Banias_Mircea_Banias_1.jpgZIUA de Constanţa prezintă profilul parlamentarilor constănţeni. Ce au făcut ei în ultimii patru ani? Prin ce s-au remarcat în mandatul 2008 - 2012? În ce scandaluri au fost implicaţi? În ce dosare? Cum au evoluat averile lor? Se pot mândri cu iniţiative care au devenit legi? Au fost activi? Au fost aproape de cetăţenii din colegiul lor, cei care le-au dat votul în contextul alegerilor generale din noiembrie 2008?

Vom prezenta profilul fiecăruia dintre cei 14 parlamentari constănţeni şi, de asemenea, al celor doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, aleşi la nivel naţional, dar originari din Constanţa. Prezentarea se va face în ordinea alfabetică a numelor.

Mircea Marius Banias, senatorul Colegiul 4, va candida pentru un nou mandat de parlamentar, pe acelaşi colegiu. Banias a fost senator PDL până la începutul acestui an, atunci când a demisionat din PDL şi a devenit membru al Partidului Conservator (PC), fiind chiar liderul interimar al PC Constanţa. În prezent, el face parte din grupul parlamentar al PNL din Senat.

În urmă cu patru ani, el i-a avut drept contracandidaţi, pe Colegiul 4, pe Mircea Pătruţ (PSD), Carmen Răducu (PNL), Marin Anton Mangiurea (PNG), Constantin Slăniceanu (PRM) şi Ildiko Toldişan (UDMR). 

Traseul politic al lui Mircea Banias

Născut pe 6 martie 1966 la Mangalia, Mircea Banias a absolvit, în 1988, Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân" Constanţa, Facultatea de Navigaţie. În 2004 termină Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană - „NATO senior executive master". A urmat, de asemenea, cursurile Universităţii Naţionale de Apărare - Colegiul Naţional de Apărare.

În ceea ce priveşte activitatea politică, potrivit CV-ului postat pe site-ul Senatului, Mircea Banias a fost, în perioada 1997 - 2002, membru al PNL Constanţa. În anul 2002 devine membru al PDL. Agitatele alegeri locale din 2008 îl găsesc pe Banias în funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa. În vara lui 2008, după ce PDL Constanţa e măcinat de scandaluri care au ajuns şi în atenţia presei centrale, Mircea Banias este desemnat lider interimar al PDL Constanţa.

El pierde, însă, acest fotoliu, în primăvara lui 2011, atunci când contracandidaţii săi au fost Gigi Chiru, actualul lider al PDL Constanţa, şi Paul Brânză, fostul director al Autorităţii Navale Române. Ce trebuie menţionat este faptul că mandatul de lider al PDL Constanţa al lui Mircea Banias nu a fost deloc unul uşor, organizaţia de la malul mării fiind aproape mereu marcată de tensiuni interne şi puternice divergenţe de opinie.

După ce pierde şefia Organizaţiei Judeţene, Mircea Banias se „refugiază" în PC. Asta deşi fusese unul dintre cei mai dinamici susţinători ai preşedintelui Traian Băsescu.

Iniţiative legislative

 

În legislatura 2008 - 2012, Mircea Banias a iniţiat sau a fost coiniţiatorul a 31 de proiecte de lege. O parte dintre acestea au fost promulgate. Este vorba despre o propunere legislativă privind cooperarea României cu Oficiul European de Poliţie (Europol), propunere ce s-a „tradus" în Legea 55/19 martie 2012, publicată în Monitorul Oficial (M.O.) 185 din 22 martie, precum şi despre un proiect de lege privind înfiinţarea satului Culmea, judeţul Constanţa, prin reorganziarea oraşului Ovidiu, proiect devenit lege: Legea 48/4 aprilie 2011. Acestora li se adaugă proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii 35/1990 privind Statutul personalului aeronautic din aviaţia militară a României, devenit Legea 139/5 iulie 2011, propunerea legislativă privind reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată după 23 august 1994, devenită Legea 226/29 noiembrie 2011, precum şi propunerea legislativă de modificare şi completare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, devenită Legea 129/30.06.2010.

În actualul mandat, Mircea Banias a făcut nouă declaraţii politice, a avut trei interpelări şi două întrebări. De asemenea, a luat cuvântul în plen de 29 de ori.

 

Coinculpat în dosarul „Portul"

 

De departe, însă, cea mai mare lovitură de imagine pentru Mircea Banias a constat în faptul că a fost acuzat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altcineva un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Parlamentarul constănţean a fost trimis în judecată, pe 2 aprilie 2012, alături de alţi 38 de inculpaţi, pentru „iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup". Mediatizatul dosar „Portul" se află acum pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Senatorul a negat întotdeauna orice implicare a sa în acest caz. Având în vedere acest aspect, au existat voci care au fost de părere că o nouă candidatură a senatorului Colegiului 4 nu este oportună. Cu toate acestea, Mircea Banias ne-a declarat că va candida din nou, pe acelaşi colegiu, din partea AcD.

 

Nemulţumirea unui fost pedelist

 

Întrebat de ce a ales să plece din PDL, Mircea Banias ne-a declarat: „Am plecat din PDL pentru că am fost nemulţumit de modul în care erau trataţi parlamentarii democrat liberali. Ei nu au avut posibilitatea să se exprime, iar dacă, totuşi, au avut-o, nu s-a ţinut cont de părerile lor. La PC am mers din considerente personale. Am primit o invitaţie şi i-am dat curs. Este un partid mai mic, dar tot de dreapta. Aici te poţi exprima, iar părerile sunt luate în considerare".

Dacă vreţi să-i adresaţi un mesaj parlamentarului dumneavoastră, dacă vreţi să-i daţi un sfat sau pur şi simplu vreţi să-i puneţi o întrebare, o puteţi face pe adresa de mail a redacţiei, tomis@ziuact.ro.

Nu pierdeţi!

În ediţia de mâine vom face profilul deputatului constănţean al Colegiului 7, social democratul Matei Brătianu. Parlamentarul nu va mai candida pentru un mandat în judeţul Constanţa, locul său putând fi luat, susţin surse din interiorul PSD Constanţa, de Titus Dobre, actual consilier judeţean, fiul fostului consilier local Mircea Dobre.

UPDATE – 07.04.2016
 
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul
 
Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cunoscator doar 03 Oct, 2012 07:22 sa fim putin seriosi, ai plecat din PDL ptr ca speri sa scapi de inculpare. Realitatea este ca la cate ai facut ptr constanteni, nu prea ii intereseaza ce se intampla cu viitorul tau. Insa, referitor la inculparea ta, am putea spune cu certitudine ca AI AVUT PARTICIPATIE. Toata lumea stia de grupul vostru ,,de smecheri'. In dosar oricum s-au probat cu mult mai putine fapte de cat ati facut.