Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:06 21 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statul ne vrea centralizaţi Făgădău - Construirea unui CET nou la Constanţa, misiune imposibilă! Singura soluţie este preluarea celui actual şi retehnologizarea

ro

28 Nov, 2018 00:00 1081 Marime text

Constănţenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare cer administraţiei locale asigurări că nu vor exista sincope în această iarnă în furnizarea energiei termice la Constanţa.
 
Ce s-a întâmplat recent cu Electrocentrale Constanţa sfidează orice limită a bunului-simţ! 150.000 de oameni abonaţi la sistemul centralizat nu se pot lupta cu o instituţie, ci stau, practic, la mâna acesteia. De cealaltă parte, Primăria nu are ce asigurări să dea, în afara faptului că a plătit în avans subvenţia pentru căldură în valoare de 55 de milioane de lei.
Parcă nimeni nu vrea să-şi asume că sistemul centralizat de furnizare a energiei termice şi a apei calde este un eşec!
 
Colac peste pupăză, ieri, în Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor, s-a discutat „Legea Termiei”, care prevede existenţa unor zone unitare de încălzire, o soluţie prin care locatarii unui imobil sa fie ţinuţi captivi în sistemul centralizat de energie termică şi apă caldă. Cu alte cuvinte, cineva vrea cu orice preţ ca oamenii să rămână racordaţi în sistemul centralizat, ineficient, neretehnologizat şi costisitor, care, cum este cazul Constanţei, poate genera şi surprize de genul: locatarii se pot trezi că nu mai au apă caldă şi căldură exact când începe iarna.
 
În timp ce USR se luptă în Parlament pentru a elimina obligaţia de a rămâne cu forţa în sistemul centralizat prin depunerea unor amendamente, din partea municipalităţii, aflăm că varianta accesării de fonduri europene pentru construcţia unui CET nou pică. De ce? Simplu. Pe lângă capacitatea de producţie, Electrocentrale Constanţa are în proprietate şi magistralele de transport, or, agentul termic - căldura, apa caldă - nu se transmite wireless. Mai mult, UE nu dă bani pentru insularizarea capacităţilor de producţie, ci, din contră, alocă fonduri pentru sistemele integrate (producţie, transport şi distribuţie).
 
În condiţiile în care legea va trece de Parlament în forma actuală, iar primăriile nu vor mai putea acorda subvenţii, ne putem trezi într-un haos total - costuri enorme pentru servicii extrem de proaste. Există fonduri europene care pot fi accesate de autorităţi pentru a retehnologiza reţelele, dar primarul Decebal Făgădău spune că nu ia în calcul acest lucru. Cel puţin nu acum.
Totuşi, potrivit edilului-şef, echipa interministerială trebuie să găsească cât mai repede soluţii pentru a transfera CET-ul de la Ministerul Energiei la autorităţile locale. Abia apoi se poate discuta despre un program de investiţii în sistemul de termoficare. „Am stabilit o echipă care lucrează în vederea identificării unor soluţii, pentru a transfera CET-ul către municipiu, astfel încât să putem realiza un sistem integrat. Ca, măcar dacă dăm 15 milioane de euro pe an, să dăm pentru ceva ce-i al nostru, nu pentru ceva ce aparţine statului şi nu ştim niciodată pe cine să dăm vină. Eu îi înţeleg pe oameni că înjură primarul şi nu am nicio problemă cu asta, dar ştiţi de ce îl înjură? Pentru că nu îl cunosc nici pe cel de la minister, nici pe cel de la CET, Romgaz, Distrigaz. În mod evident, vom investi într-o tehnologie nouă, în reabilitarea magistralelor care sunt ciuruite precum un şvaiţer, vom investi într-o companie care să se ocupe de la cap la coadă de ceea ce înseamnă confortul constănţenilor“, a declarat Decebal Făgădău, în cadrul interviului live acordat ieri cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Primarul nu poate spune când va avea loc preluarea CET-ului, pentru că „ţine doar de voinţa proprietarului, adică a statului român, Ministerul Energiei. Ei trebuie să se hotărască ce vor să facă cu această companie“.
 
Pe fondul acestei situaţii periculoase, Făgădău spune că a cerut Băncii Mondiale să realizeze un studiu şi să dea o soluţie pentru viitor, după ce statul va binevoi să decidă predarea CET-ului.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Eu 27 Nov, 2018 22:38 Ce ati facut dle primar 30 de ani?