Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:09 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şi cu „ajutorul” Curţii de Conturi Bugetul CJC va creşte… din chirii

ro

28 Sep, 2016 00:00 2187 Marime text
Aplicarea recomandărilor făcute în urma ultimului audit al Curţii de Conturi Constanţa efectuat pentru anul precedent aduce Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) noi venituri.
 
Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a CJ Constanţa, programată să aibă loc vineri, a fost inclus un proiect de hotărâre privind „stabilirea cotei-părţi din veniturile realizate din închirieri pe care instituţiile ce au în administrare bunuri imobile proprietate publică a judeţului Constanţa au obligaţia de a o vira Consiliului Judeţean Constanţa”.
 
Potrivit prevederilor Legii nr. 213/1998, în cazul în care titularul dreptului de administrare încheie contracte de închiriere, acesta are dreptul să încaseze din chirie o cotă-parte între 20 şi 50%. În consecinţă, preşedintele CJC, Marius Horia Țuţuianu, a iniţiat un proiect de hotărâre prin care toate instituţiile care au în administrare bunuri imobile proprietate publică a judeţului Constanţa să fie obligate să vireze trimestrial CJC-ului o cotă-parte de 50% din veniturile realizate din închirierea acestora. Acelaşi proiect prevede, la art. 2, ca instituţiile respective să comunice CJC, în termen de 30 de zile de la data primirii hotărârii, „copiile tuturor contractelor de închiriere încheiate de la data dobândirii dreptului de administrare asupra bunurilor imobile proprietate publică a judeţului Constanţa”. În caz contrar, conducerea CJC va putea revoca dreptul de administrare.
 
Și, pentru ca lucrurile să fie monitorizate permanent, şeful CJC va desemna, prin dispoziţie, persoanele care „să organizeze şi să ţină la zi evidenţa bunurilor imobile proprietate publică a judeţului Constanţa transmise în administrarea altor instituţii, precum şi persoanele care să urmărească modul în care administratorii utilizează şi dispun de imobilele respective, precum şi modul de îndeplinire de către administrator a obligaţiei privind virarea către proprietar a procentului stabilit”.
 
Iniţiativa şefului CJC vine ca urmare şi a recomandărilor făcute de Curtea de Conturi Constanţa prin procesul-verbal întocmit în data de 24 iunie 2016 după acţiunea de audit efectuată la unitatea administrativ-teritorială judeţul Constanţa pentru anul precedent. Auditorii au constatat, printre altele, abateri în privinţa modului de urmărire şi încasare a veniturilor realizate din chirii de către instituţiile care administrează imobile ale judeţului. Totodată, aceştia au recomandat conducerii CJC să stabilească cota-parte care îi revine din chirii şi să monitorizeze permanent modul în care administratorii utilizează şi dispun de imobile, virează procentul stabilit din chiria percepută către proprietar, în speţă, către CJC.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii