Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:15 28 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se convoacă o nouă ședință extraordinară de CLM. USR PLUS va solicita abrogarea Regulamentului de gospodărire din Constanța

ro

12 Jun, 2021 00:00 1230 Marime text
 
  • USR PLUS vor convoca o nouă ședința de Consiliu Local, pentru abrogarea Hotărârii Consiliului Local prin care a fost aprobat Regulamentul privind gospodărirea orașului
  • Avocații lor studiază această posibilitate, inclusive abrogarea vechiul regulament, din 2013, care are fix aceleași prevederi, care încalcă legea
  • Reprezentanții USR PLUS spun că Primăria Constanța trebuie să îngrijească spațiile verzi și că nu există explicații logice, atunci când primarul Vergil Chițac afirmă că nu sunt fonduri pentru aceste lucrări
  • În forma adoptată în luna aprilie, Regulamentul a stârnit nemulțumirea asociațiilor de proprietari, care au fost notificați de primăria Constanța cu privire la gospodărirea spațiilor verzi pe cheltuiala lorConsiliul Local Constanța a fost convocat ieri în ședință extraordinară în sistem de videoconferință.

Grupul consilierilor locali USR PLUS au au inclus pe ordinea de zi un singur proiect de hotărâre care viza modificarea Regulamentului pentru îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța, care a fost adoptat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 77/2021, vezi secțiunea "documente"

Noul regulament obligă asociațiile de proprietari să întrețină spațiile verzi din fața blocurilor, constănțenii să facă singuri curat în jurul imobilelor în care locuiesc: pe trotuare, în locurile de parcare și în spațiile verzi din fața blocurilor. Să cosească iarba, să tundă gardul viu, să strângă gunoaiele, să întrețină copacii și arbuștii etc.

Consilierii locali USR-PLUS consideră că această prevedere este ilegală, deoarece încalcă legile în vigoare la acest moment și propun modificarea Regulamentului, prin mai multe amendamente, astfel încât asociațiile de proprietari sa fie obligate doar sa mențină curățenia spațiilor verzi.

Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor este clară și neinterpretabilă: obligația întreținerii spațiilor verzi publice aferente cvartalelor de blocuri este strict limitată la aspecte ce țin de proprietatea comună deținută de acestea.


Aceștia au anunțat că și la Oradea a existat o astfel de obligație pentru cetățeni, dar regulamentul a fost atacat în instanță, iar el a fost anulat.
Proiectul introdus de USR PLUS nu a întrunit numărul de voturi necesare modificării Regulamentului de gospodărire.
Consilierii locali PNL și PSD s-au abținut de vot.

În plus, cei de la PSD au depus un amendament care viza abrogarea H.C.L. 77/2021 în totalitate și au susținut că în prima variant a regulamentului, adoptată în urmă cu o lună de zile, atât aleșii PNL cât și cei de la USR PLUS au încălcat legea atunci când ați venit cu acest proiect de hotărâre. Amendamentul PSD nu a fost aprobat.

USR PLUS propune abrogarea Regulamentului și a HCLM din 2013, pe care a fost fundamentat acesta

Ieri după-amiază, consilierii USR PLUS au susținut o conferință de presă în fața Primăriei Constanța. În debutul acesteia, Dumitru Caragheorghe, liderul grupului aleșilor USR PLUS și-a cerut scuze constănțenilor pentru situația în care se află orașul în acest moment.
Caragheorghe spune că ședința extraordinară de ieri a însemnat reconfigurarea scenei politice, prin refacerea USL la nivelul municipiului Constanța. 
 „Ne cerem scuze constănțenilor pentru că, în oraș, sunt multe situații de criză, din cauza neigienizării spațiilor verzi. Dupa cum vedeți, și statuia fostului primar al orașului, Bănescu, este îngropată în bălării.
Avem o veste bună, chiar extraordinară: azi a avut loc o ședință de Consiliu Local. A fost o sedință de reconstituire a USL. Poate e nevoie de un act adițional la protocolul nostru cu PNL, să le transmitem celor de la PSD atribuțiile noastre.
Din păcate, nu am reușit să modificăm Regulamentul de gospodărire a orașului și constănțenii vor trebui, în continuare, să iasă fiecare cu ce are și să întrețină și să curețe spațiile verzi din fața blocurilor“, a spus Caragheorghe.

Acesta a subliniat faptul că USR PLUS dorește să colaboreze, în continuare, cu partenerii politici de la PNL, însă săptămâna viitoare vor solicita printr-o nouă ședință extraordinară de Consiliu Local, abrogarea Regulamentului de gospodărire.

“Vom convoca o nouă ședința de Consiliu Local, pentru abrogarea Hotărârii Consiliului Local prin care a fost aprobat Regulamentul privind gospodărirea orașului. Avocații noștri studiază această posibilitate, inclusive abrogarea vechiul regulament, din 2013, care are fix aceleași prevederi, care încalcă legea”, a mai afirmat Caragheorghe.

Reprezentanții USR PLUS au mai afirmat că Primăria Constanța trebuie să îngrijească spațiile verzi și că nu există explicații logice, atunci când primarul Vergil Chițac afirmă că nu sunt fonduri pentru aceste lucrări.

Reamintim că, în forma adoptată în luna aprilie, hotărârea a stârnit nemulțumirea asociațiilor de proprietari, care au fost notificați de primăria Constanța cu privire la gospodărirea spațiilor verzi pe cheltuiala lor.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și
 
USR PLUS Constanța vrea să modifice în ședința de Consiliu Local de vineri HCL 77/2021. Orădenii au desființat în instanță Regulamentul care îi obliga să întrețină spațiile verzi din jurul blocurilor

Ședința convocată de USR PLUS sub semnul întrebării?! Aparatul primarului Chițac nu avizase modificarea Regulamentului care obligă asociațiile să întrețină spațiile verzi
 
LIVEConsiliul Local Constanța, convocat în ședință extraordinară pe tema Regulamentului de gospodărire
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii