Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:16 30 09 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ
a

Proiectul „Înființare rețea distribuție gaze naturale în comuna Tuzla, județul Constanța”, în linie dreaptă

ro

18 Aug, 2021 15:06 1672 Marime text
  • Tuzla va avea propria rețea de distribuție gaze naturale

În luna mai, Primăria Tuzla a depus documentația pentru înființarea rețelei de gaze în localitate. Răspunsul a venit în august, favorabil autorității locale.
 
Este vorba de „Înființare rețea distribuție gaze naturale în comuna Tuzla, județul Constanța”,  propus a fi amplasat în comuna Tuzla, intravilan și extravilan, beneficiar al proiectului fiind Primăria comunei Tuzla.
   
Informaţiile privind proiectul propus/memoriul de prezentare pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului din Constanța.
 
În prezent in Comuna Tuzla, județul Constanța nu dispune de un sistem de distribuție gaze naturale.
Populația deservită de înființarea rețelei de distribuție gaze naturale este de: numărul de gospodării individuale – 2299 , iar considerând un procent de racordare a acestora de 65% rezultă un număr de 1495 gospodării ce se vor cupla la rețeaua de distribuție gaze naturale.
Agenți economici mici – 90, considerând un procent de racordare de 100%; Obiectivele social-culturale – 17 , considerând un procent de racordare de 100%;
 
Dezavantajele soluţiei actuale de alimentare cu combustibili solizi și lichizi sunt:
  • distrugerea fondului forestier cu implicaţii negative asupra sistemului ecologic;
  • utilizarea unei însemnate cantităţi de masă lemnoasă drept combustibil, care poate fi valorificată superior în industria lemnului atât pentru necesităţile interne cât şi pentru export, ca sursă importantă pentru rezervele valutare ale ţării;
  • utilizarea de GPL care au un cost foarte ridicat de fabricaţie;
  • dezafectarea unor suprafeţe întinse de terenuri folosite ca şi spaţii acoperite pentru depozitarea combustibililor, terenuri care pot fi utilizate în producţia agricolă sau pot fi utilizate în alte scopuri;
  • transportul combustibililor de la distanţe mari implică cheltuieli suplimentare de carburanţi şi afectarea unei importante forte de muncă necesară pentru încărcarea, descărcarea, sortarea, debitarea şi depozitarea acestora.
  • nesiguranta in exploatare a combustibilor solizi, existind pericolul crescut de incendii
  • gradul scazut de confort, cheltuieli de depozitare in cazul utilizarii combustibilor solizi
  • randamente scazute ale arderii, grad de poluare a mediului ridicat
 
Alimentarea cu gaze naturale se va face din conducta de medie presiune în execuție pe strada Republicii din localitatea Eforie Sud, având diametrul Dn 315 mmPE prin intermediul unei stații de predare - măsurare complet echipată având capacitatea de 2500 mc/h, amplasată la limita administrativ- teritorială dintre localitatea Eforie Sud și comuna Tuzla și realizarea unei rețele de distribuție gaze naturale în regim de medie presiune.
 
Rețeaua de distribuție gaze naturale medie presiune se va amplasa în intravilanul și extravilanul localității Tuzla, se va executa din conducte de polietilenă de înaltă densitate PE 100 SDR 11. Rețeaua de distribuție va avea diametrele cuprinse între Dn 63mm și Dn 250 mm, o lungime de aproximativ 38413 ml și va asigura un debit de 2500 mc/h calculat pentru Comuna Tuzla județul Constanța.
 
Pentru încălzirea spațiilor pe timp de iarnă, pentru prepararea hranei și pentru prepararea apei calde menajere în imobilele existente în Comuna Tuzla județul Constanta, este necesară alimentarea cu gaze naturale a imobilelor.
Avantajele soluţiei de alimentare cu gaze naturale sunt următoarele:
•       preţ de cost mai mic decât al celorlalți combustibili utilizați până în prezent.
•       asigură un confort termic și igienic superior combustibililor utilizaţi până în prezent.
•       nu implică spații de depozitare.
•       nu implică mijloace de transport și forţă de muncă aferentă acestora.
 
Valoarea finală a investiției se va stabili după emiterea tuturor avizelor și stabilirea traseului conductei ce se va monta.

În secțiunea „Documente” poate fi consultat memoriul depus la APM Constanța
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii