Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:37 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local Municipal Constănțenii vor plăti taxe și impozite mai mari în 2024 (DOCUMENT)

ro

31 Aug, 2023 17:00 5385 Marime text
  • Constănțenii vor plăti mai mult pentru impozitele pe teren, pe clădire, dar și pe autoturism
  • Pe scurt așa cum a precizat și directorul SPIT Constanța, Cristina Aldea în cadrul comisiilor de specialitate ale CLM premergătore ședinței de Consiliu Local Municipal, toate taxele se vor majora anul viitor cu rata inflației calculată la 13,8%
  • De asemenea, valorile impozitului pentru mijloacele de transport cu masa totală maximă autorizată egală sau mai mare de 12 tone și pentru combinații de asemenea autovehicule vor fi indexate în funcție de rata de schimb a monedei euro în vigoare în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a fiecărui an și publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
  • Singura taxă care rămâne neschimbată este cea de salubritate care de 8 lei/persoană/lună, adică 96 de lei pe an/persoană
  • În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%
  • Pentru 2024 se aplică scutirea plății impozitului pe clădiri pentru proprietarii care au executat pe cheltuiala lor lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice în anumite condiții
 

Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor pentru anul 2024 s-a aflat în consultare publică pe site-ul Primăriei Municipiului Constanţa, www.primaria-constanta.ro, la secțiunea „Transparență decizională“, până la data de 23.07.2023 iar astăzi a intrat la vot în cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal.

Potrivit proiectului pe care îl puteți consulta integral în secțounea „documente”, constănțenii vor plăti mai mult pentru impozitele pe teren, pe clădire, dar și pe autoturism

Pe scurt așa cum a precizat și directorul SPIT Constanța, Cristina Aldea în cadrul comisiilor de specialitate ale CLM premergătore ședinței de Consiliu Local Municipal, toate taxele se vor majora anul viitor cu rata inflației calculată la 13,8%, precum și a limitelor amenzilor prevăzute de Codul fiscal.
De asemenea, valorile impozitului pentru mijloacele de transport cu masa totală maximă autorizată egală sau mai mare de 12 tone și pentru combinații de asemenea autovehicule vor fi indexate în funcție de rata de schimb a monedei euro în vigoare în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a fiecărui an și publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Singura taxă care rămâne neschimbată este cea de salubritate care de 8 lei/persoană/lună, adică 96 de lei pe an/persoană.

Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,11% asupra valorii impozabile a imobilului, la fel ca în acest an.

Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se majorează însă atât pentru zona A, cât și pentru zona B.
 
Urmare a unui amendamentul inițiat de consilierii USR Constanța vor fi scutiți de impozitul pe clădiri proprietarii care au executat pe cheltuiala lor lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice (instalarea de panouri solare, pompe de caldură sau izolare termică a cladirilor cu materiale ecologice). Scutirea se acordă o singură dată, pentru impozitul aferent anului 2024.

Scutirea operează și în cazul transferului proprietății prin moștenire către soțul supraviețuitor și moștenitori. Scutirea nu se aplică persoanelor care dobândesc clădiri de Ia persoane care au realizat pe cheltuiala proprie lucrările de intervenție pentru creșterea performanței energetice.
Taxa pe teren se stabileşte luând în calcul suprafaţa acestuia, rangul localităţii în care este amplasat, zona şi categoria sa de folosinţă, conform încadrării făcute de Consiliul Local.

În cazul terenului amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, impozitul/taxa pe teren se determină prin înmulţirea suprafeţei, exprimată în hectare, prin transformarea din metri pătrați, conform formulei 1ha = 10.000 mp, cu suma corespunzătoare, exprimată în lei/ha.

În cazul terenurilor agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, impozitul pe teren se majorează cu 500% începând cu al treilea an, în condițile stabilite de Consiliul Local.

În cazul autoturismelor înmatriculate, proprietarii persoane fizice și juridice trebuie să plătească 13 lei/200cm3 (sau fracțiune din aceasta), față de 11 lei în 2023, pentru autoturismele cu capacitate cilindrică de până la 1.600cm3 inclusiv, 26 de lei/200cm3 (sau fracțiune), față de 23 de lei, pentru cele cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 și 2.000cm3 inclusiv, și 98 de lei/200cm3 (sau fracțiune), față de 86 de lei în 2023, pentru cele cu capacitate între 2001 și 2.600cm3 inclusiv.

Pentru autoturismele înmatriculate cu capacitate cilindrică ce este cuprinsă între 2.601 și 3.000cm3 inclusiv, impozitul este de 195 de lei/200cm3(sau fracțiune din aceasta), față de 175 în 2023, iar pentru cele de peste 3.001cm3, proprietarii trebuie să plătească 393 de lei/200cm3 (sau fracțiune), față de 345 de lei, anul trecut. În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%.

Reamintim că ultima indexare a taxelor și impozitelor a avut loc anul trecut.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

Primăria a anunțat impozitele și taxele la nivelul municipiului Constanța în anul 2023! (DOCUMENTE)

Este oficial! Constănțenii care au investit în eficienţa energetică a locuințelor nu mai plătesc impozitului pe clădire. Cum puteți beneficia de această scutire? (DOCUMENT)

Ședință ordinară a Consiliului local al municipiului Constanţa. Primarul Vergil Chitac propune absorbția AFI SRL de către Confort Urban!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii