Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:45 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pepinieră de oameni pentru funcţii cheie? Ce miniştri şi ce secretari de stat a dat Constanţa în ultimii patru ani

ro

21 Jun, 2012 21:00 3040 Marime text

NicolaeNemirschi.jpgDe la alegerile generale din noiembrie 2008 şi până în prezent, Constanţa a reuşit să-şi impună, la Bucureşti, câteva nume în funcţii de conducere strategice.

De la miniştri la secretari de stat, partidele politice de la malul mării nu au ezitat să-şi nominalizeze oamenii pe care i-au considerat fie cei mai buni, fie cei mai potriviţi. În acest sens, judeţul a dat primul ministru de după Revoluţie (Nicolae Nemirschi), dar şi trei secretari de stat (Laurenţiu Mironescu, Valentin Preda şi Cristian Bărhălescu).

Primul ministru constănţean de după Revoluţie

Alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008 au readus PSD la guvernare, după câţiva ani de opoziţie. În cele câteva luni de guvernare tensionată alături de PDL, social-democraţii au avut, fireşte, oameni numiţi în funcţii cheie. Una dintre cele mai importante numiri a fost, în decembrie 2008, cea a viceprimarului municipiului Constanţa de la acea vreme, Nicolae Nemirschi, la conducerea Ministerului Mediului. A fost cel dintâi ministru pe care judeţul l-a dat după Revoluţia din Decembrie '89. Nemirschi era viceprimar din anul 2004, dar activa în Primăria Constanţa din 2000, acolo unde a fost iniţial director executiv în cadrul Direcţiei de Patrimoniu, iar ulterior arhitect-şef în cadrul Direcţiei de Urbanism. Numirea sa în funcţia de ministru al Mediului nu a fost deloc întâmplătoare, portofoliul acestui minister fiind deosebit de important pentru municipalitatea constănţeană, multe dintre proiectele acesteia depinzând de avizele de la Mediu.

Secretar de stat X 2

 

Tot în mandatul 2008 - 2012, social-democraţii constănţeni şi-au numit un secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Valentin Răducu Preda, cunoscut drept un apropiat al primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, căruia i-a fost, de altfel, consilier personal la un moment dat, a fost numit secretar de stat la Transporturi de două ori. Prima dată, pe vremea în care ministru al Transporturilor era liberalul Ludovic Orban. A doua oară, el a fost numit cu puţin timp în urmă, odată cu instalarea Guvernului Ponta.

Una dintre sarcinile trasate de Mazăre lui Preda constă în finalizarea reabilitării Podului IPMC, care, prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa, a fost trecut în administrarea Ministerului Transporturilor.

Mironescu la MAI

 

LaurentiuMironescu9.jpgUn alt secretar de stat pe care Constanţa l-a avut în ultimii patru ani este Laurenţiu Mironescu. Fost deputat PDL în mandatul legislativ 2004 - 2008, Laurenţiu Mironescu a fost numit de fostul premier Emil Boc în funcţia de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) în ianuarie 2011.

Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, Mironescu fusese numit la MAI la propunerea fostului ministru de Interne, democrat-liberalul Traian Igaş, prin detaşare de la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti.

În luna mai a aceluiaşi an, în locul lui Mironescu a fost numit Alexandru Dumitrana, care până la acel moment fusese secretarul general adjunct al MAI.

Bărhălescu, new entry

 

CristianBarhalescu2.jpgUna dintre numirile mai puţin aşteptate este cea a lui Cristian Bărhălescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) Regiunea de Sud - Est, în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Bărhălescu este proprietar al Icar Tours şi, de aproximativ un an şi jumătate, numele său este legat şi de Lake View Constanţa. Numirea sa în MDRT vine după ce primarul Radu Mazăre a reiterat ideea conform căreia Constanţa are nevoie de un secretar de stat la Turism. Din nou, un minister de care Constanţa şi mai ales staţiunea Mamaia depind foarte mult.

Traseul lui Haşotti

PuiuHasotti04.jpgDacă nominalizarea sa se va concretiza, parlamentarul constănţean liberal Puiu Haşotti va fi noul ministru al Culturii. Haşotti este liderul senatorilor PNL şi vicepreşedinte al PNL. Constănţeanul ar deveni astfel cel de-al doilea ministru pe care judeţul l-a dat după 1989.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii