Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:05 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial de la CSM De ce a primit aviz negativ procurorul SIIJ Zarafina Puiu (document)

ro

01 Nov, 2019 00:00 2372 Marime text
În cursul zilei de miercuri, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis înaintarea către preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţia de procuror a magistratului constănţean Zarafina Puiu, încadrat la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Propunerea de miercuri a venit pe fondul avizului negativ pentru rămânerea în funcţie după împlinirea vârstei de 65 de ani primit de procurorul Secţiei Speciale de la Secţia pentru procurori a CSM. Potrivit Hotărârii nr. 518/2019 a CSM, avizul negativ a fost acordat, printre altele, întrucât „Secţia (nr., pentru procurori) nu a putut identifica aspecte care să ducă la concluzia existenţei unei motivaţii corespunzătoare desfăşurării în continuare a activităţii acesteia în funcţia de procuror, după împlinirea vârstei de 65 de ani“.

De la bun început al documentului respectiv se arată faptul că cererea procurorului SIIJ de rămânere în funcţie a fost însoţită de procesul verbal al şedinţei din 28.05.2019 a Colegiului de Conducere al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, document ce conţinea avizul favorabil al structurii pentru rămânerea sa în funcţie.
Totuşi, legat de acest aviz al Parchetului Curţii Supreme, Secţia pentru procurori a CSM a arătat că: „Deşi în Hotărârea nr. 661/2008 nu se precizează expres, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că punctul de vedere al colegiului de conducere este unul consultativ, care urmează să fundamenteze decizia de menţinere în funcţie a unui magistrat, ţinând cont şi de nevoia de personal a instanţei sau parchetului, după caz, la care acesta funcţionează, reliefată de situaţia posturilor şi volumul de activitate“.
Cu alte cuvinte, Secţia pentru procurori a CSM a decis că avizul Parchetului Înaltei Curţi este unul consultativ.
Mai departe, în Hotărârea nr. 518/2019 se mai arată că „analizând cererea formulată de doamna Puiu Zarafina, Secţia nu a putut identifica aspecte care să ducă la concluzia existenţei unei motivaţii corespunzătoare desfăşurării în continuare a activităţii acesteia în funcţia de procuror, după împlinirea vârstei de 65 de ani“.
 

Postul eliberat, scos la concurs


Totodată, se arată că postul pe care l-ar elibera astfel procurorul constănţean în cadrul SIIJ ar putea fi ocupat prin concurs: „De asemenea, Secţia pentru procurori are în vedere împrejurarea că postul de procuror care urmează a deveni vacant la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, după eliberarea din funcţie prin pensionare a doamnei procuror Puiu Zarafina, va putea fi ocupat prin concurs, astfel că apreciază că nu este oportună menţinerea în funcţie a magistratului în cauză, după împlinirea vârstei de 65 de ani“.

În acelaşi timp, este subliniat faptul că „Secţia pentru procurori apreciază că, prin neacordarea avizului pentru menţinerea în funcţie a magistratului în cauză nu este periclitată desfăşurarea activităţii în condiţii normale a Secţiei în cadrul căreia aceasta funcţionează în prezent“.
Tot prin Hotărârea nr. 518/2019 se atrage atenţia asupra faptului că practica Secţiei pentru procurori legat de emiterea avizului pentru menţinerea în funcţie după împlinirea vârstei de 65 de ani este în sensul acordării acestuia doar în situaţii excepţionale. Mai precis, spune Secţia pentru procurori, acesta se acordă doar când „există riscul perturbării activităţii de parchet în cadrul căreia funcţionează procurorul care solicită menţinerea în funcţie“.
Nu în ultimul rând, Secţia pentru procurori a mai argumentat faptul că „doamna procuror Puiu Zarafina nu a respectat termenul de cel puţin 3 luni pentru manifestarea opţiunii de rămânere în funcţie, reglementat de art. 2 alin. 1 din Hotărârea Plenului nr. 661/03.07.2008“.
În aceste condiţii, a fost respinsă cererea procurorului SIIJ de a se emite avizul pozitiv pentru rămânerea sa în funcţie, după împlinirea vârstei de 65 de ani.

După cum arătam în ediţiile anterioare, iniţial, procurorul SIIJ obţinuse suspendarea şi anularea avizului negativ, în instanţă. Hotărârea de anulare a avizului negativ fusese pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, însă a fost răsturnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a admis recursul CSM.
Mai amintim şi faptul că Hotărârea nr. 518/2019 a Secţiei pentru procurori a CSM a fost luată a doua zi după ce procurorul SIIJ Zarafina Puiu îl audiase la sediul secţiei pe procurorul şef al DNA Constanţa, magistratul Andrei Bodean, în calitate de suspect.
În secţiunea Documente puteţi citi textul inegral al Hotărârii nr. 518/2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii

Citeşte şi:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii