Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Miştocăreala“ legii şi Fundaţia Fantasio Astăzi începe Sărbătoarea recoltei şi a vinului dobrogean

ro

26 Sep, 2014 00:00 2748 Marime text
Evenimentul cultural anual specific Primăriei Constanţa şi Consiliului Judeţean Constanţa începe astăzi, de la ora 14.00, la Pavilionul Expoziţional din staţiunea Mamaia. Este vorba, cum altfel, despre Sărbătoarea recoltei şi a vinului dobrogean.

Evenimentul este organizat de „veşnica“ Fundaţie Fantasio, care câştigă de fiecare dată licitaţia în acest scop. Procedura de selecţie a ofertelor a avut loc pe 10 septembrie. Iniţial, a fost programată pe 25 iulie, dar pentru că, la data respectivă, a existat un singur ofertant, şi anume Fundaţia Fantasio, demersul a fost reluat, conform prevederilor Legii nr. 350/2005.

Sărbătoare organizată de fundaţia de casă a Primăriei şi Consiliului Judeţean

Reamintim că Fundaţia Fantasio a fost înfiinţată, prin hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa, pe 25 martie 2005. Virgil Iosif ocupă şi acum funcţia de preşedinte al fundaţiei, cu menţiunea că nu mai este şi director al Teatrului de Stat Constanţa. Conform hotărârii de înfiinţare, Fundaţia Fantasio are drept obiectiv „dezvoltarea unei vieţi culturale - diversificate şi competitive - ca element definitoriu pentru afirmarea identităţii şi a coeziunii sociale în spaţiul cultural dobrogean“.

Cu toate că anul acesta s-a rupt lanţul de iubire între fundaţie şi „tutorii“ săi - CJC şi Primăria Constanţa au acţionat, pe rând, instituţia în judecată, emiţând pretenţii - se pare că prima dragoste nu se uită niciodată. Nu mai puţin de 550.000 de lei a alocat doar CJC pentru susţinerea acestei ediţii a Sărbătorii recoltei şi vinului dobrogean.

„Evenimentul este programat să se desfăşoare pe parcursul a zece zile, dar este posibil ca, la fel ca anul trecut, dacă vremea ţine cu noi, evenimentul să se prelungească. Aproximativ 300 de producători din judeţele Constanţa şi Tulcea îşi vor expune produsele. Ei plătesc o taxă modică către Fundaţia Fantasio pentru participare. În fiecare zi vor avea loc spectacole de muzică şi dans. În timpul săptămânii, de la ora 18.00, iar în weekend, de la ora 13.00“, a declarat purtătorul de cuvânt al CJC, Gabriel Diceanu.

La acţiunea de deschidere a evenimentului, programată astăzi, participă, printre alții, vicepreședinții CJ Constanța, Cristinel Dragomir și Cristian Darie, primarul Constanței, Radu Ștefan Mazăre, și președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

Curtea de Conturi zice că au fost „plăţi nelegale“. Rezolvarea CJC - „Ia de-aici cincizeci de mii, dă-mi cincizeci de mii“

De menţionat este însă că Fundaţia Fantasio nu are nici în clin, nici în mânecă în privinţa dezvoltării vieţii culturale din Constanţa. Din acest punct de vedere, amintim închiderea Muzeului de Artă „Lucian Grigorescu“ din Medgidia, în 2009, reorganizarea haotică a instituţiilor de cultură din Constanţa, dar şi desfiinţarea revistei de cultură „Tomis“. Totuşi, a primit, în decursul existenţei sale, milioane de lei din partea CJC şi a municipalităţi. Mai mult, cu privire la unele dintre aceste plăţi, Curtea de Conturi a României a stabilit că ar fi „nelegale“, lucru confirmat inclusiv de vicele cu atribuţiuni de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir. „S-a făcut o plată nelegală pentru Zilele Recoltei (n.r. Sărbătoarea recoltei şi a vinului dobrogean). Este celebrul dosar în care este anchetat şi preşedintele (n.r. Nicuşor Constantinescu), unde noi am contestat decizia Curţii de Conturi în instanţă, dar s-a suspendat procesul, întrucât este dosar penal. DNA a cerut suspendare. Ca atare, consider că acea decizie este făcută în mod abuziv, pentru că şi în alţi ani s-a făcut şi n-a fost considerată plată nelegală. Anul trecut, aşa a fost decizia. Noi am contestat-o în instanţă, că altă cale de atac nu avem, dar pentru că s-a suspendat acum, noi avem obligaţia de a duce la îndeplinire decizia“, a declarat viceliderul CJC, în urmă cu câteva luni. Tot el a oferit şi rezolvarea problemelor acestei fundaţii: „Trebuie să recuperez, dar de la cine să recuperez? De la Fundaţia Fantasio, care e fundaţia Consiliului Local şi a Consiliului Judeţean?! Dacă ne va obliga instanţa să ne dea banii înapoi, o să le dăm noi mâine, facem o hotărâre de consiliu, «ia de-aici cincizeci de mii, dă-mi cincizeci de mii». Dacă trebuie, da, dăm mâine o şedinţă de Consiliu, le dam 50 de mii, ne plăteşte a doua zi şi am recuperat banii. Asta e miştocăreală“, a declarat vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir.

Nu mai puţin important este că, potrivit unei hotărâri a CJC din mai 2009, Fundaţia Fantasio administrează Pavilionul Expoziţional Constanţa, locul preferat de Consiliul Judeţean pentru diverse acţiuni.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii