Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legenda Cazinoului din Constanţa, unul dintre simbolurile orașului

ro

14 Jun, 2014 00:00 30339 Marime text
Cazinoul din Constanța este unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului, fiind construit în anul 1909 și inaugurat în luna august a anului 1910. Se află pe faleza din Constanța, pe bulevardul Regina Elisabeta.

Pe lângă istoria oficială a Cazinoului, există şi o legendă pe care puţini o cunosc. Se spune că imobilul ar fi fost construit de către un navigator care a avut o fată. Tânăra a murit la o vârstă foarte fragedă, pe când avea 17 ani. Îndurerat, tatăl său a ridicat Cazinoul, pentru ca tinerii din oraş să aibă parte de momente de care fiica sa a fost privată. Se mai spune că, dacă priveşti Cazinoul de sus, acesta ar avea forma unui dric, iar ferestrele ar sugera imaginea unor morminte. Mai mult, dacă te uiţi atent la uşa de la intrare, vei vedea două capete de berbec, ornament ce se putea găsi pe dricurile vechi. Legenda mai spune că, pe timpul verii, cei ce pierdeau la jocurile de noroc se aruncau în valurile Mării Negre, aceasta fiind explicaţia pentru furtunile iscate toamna şi iarna în zona falezei. Sufletele neliniştite ale acestora agită şi astăzi marea, spumoasă şi sărată, ce spală zidurile cazinoului, odată simbol, astăzi, ruina oraşului Constanţa.

Oficial, Cazinoul a fost construit în 1909 şi inaugurat în 1910. Designul său a fost realizat de arhitectul Daniel Renard, care a făcut primul proiect în 1903. În 1905, arhitectul Petre Antonescu a venit cu un al doilea proiect, însă a fost preferat proiectul lui Renard. Cazinoul a fost, decenii la rând, singurul element al stilului arhitectonic art nouveau, stil uşor de recunoscut datorită liniilor curbe. Acest lucru este lesne de recunoscut la Cazino, împreună cu o altă caracteristică a stilului, folosirea curbelor deschise, de tipul hiperbolei şi al parabolei, care conferă dinamism şi ritm. Toate formele folosite convenţional sunt redesenate pentru a părea vii, conferind un sentiment de mişcare. Între 1985 și 1987, clădirea a fost renovată şi mobila a fost complet schimbată.

Sursa: adevarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 21 Mar, 2018 17:42 Nuuuu imi place