Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:53 13 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea sfâșietoare care a dat numele plajei „Trei Papuci” din Constanța

ro

16 Sep, 2024 13:57 954 Marime text
Furtună, Sursa foto: Pexels


 
Una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite plaje din Constanța, „Trei Papuci”, își poartă numele datorită unei povești triste relatate în volumul „Poveștile Mării Negre”, scris de autorul constănțean Cristian Cealera. Povestea este o adaptare, spune autorul, după Petre Covacef.
 
Potrivit legendei povestite de Cealera, numele plajei este legat de o întâmplare tragică, în care trei papuci au fost găsiți pe nisip după o furtună, fără ca trupurile celor doi copii pierduți în mare să fie vreodată recuperate. Povestea a captat imaginația locuitorilor și a dat naștere acestei denumiri simbolice, care evocă atât frumusețea, cât și pericolele ascunse ale Mării Negre.

La începutul secolului XX, Constanța se afla în plin proces de dezvoltare, iar în zona plajei denumite apoi „Trei Papuci” se aflau casele ultimilor colonişti veniţi să muncească în Portul Constanţa. 

Legenda spune că printre coloniștii veniți să muncească în Port, se afla și o familie venită din Oltenia. Bărbatul, tatăl unui copil de vreo 12 ani pe nume Ghiță, muncea ca doucher în port. 

La un moment dat, Ghiță se împrietenise cu băiatul unui musulman de vârsta sa, pe nume Hasan. 

„Puştiul musulman era însă infirm din naştere, având un picior beteag, pe care nu putea călca, aşa că, pentru a merge, avea nevoie întotdeauna de o cârjă. Odată intrat în apă însă, Hasan devenea un înotător straşnic, gata să se ia la întrecere cu oricine. Cei doi băieţi fugeau adesea de acasă şi mergeau să se scalde pe plaja izolată, de la marginea cartierului, acolo unde rar ajungeau alţi oameni”, scrie Cristian Cealera.

Hasan a reuȘit să îl învețe pe Ghiță să înoate destul de repede. Într-o dimineață, și-au lasat papucii cu talpă de lemn (galenți) pe nisip și au intrat amândoi în apă. Însă, o furtună puternică s-a iscat brusc, iar Ghiță a fost prins de vânturi la o distanță mare de țărm. 

„Curentul mării capricioase era prea puternic pentru micul oltean neobişnuit cu valurile. Hasan a înotat zdravăn, încercând să îşi ajute prietenul. Au luptat împreună cât au putut, dar Marea cea Neagră era furioasă şi rea în acea zi şi dorea cu încăpăţânare să îşi ia tributul uman, acel sacrificiu de care de mii de ani are nevoie, pentru a putea redeveni apoi liniştită”, mai scrie  autorul.

Cei doi copii au fost înghițiți de valurile mării, iar după un timp, câțiva tineri au descoperit pe nisip trei papuci rămași abandonați.


Citește și:
Festivalul Poezie la Nisip, găzduit de Constanța și Corbu. În ce perioadă se desfășoară




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii