Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:24 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În cadrul unui proiect unic la nivel de judeţ Valentin Vrabie - „Ne-am propus să reducem la zero cheltuielile fermierilor cu apa"

ro

19 Jul, 2012 02:33 1416 Marime text
Pestera_Valentin_Vrabie.jpgPrimarul din Peştera a iniţiat în mandatul trecut un proiect unic la nivelul judeţului Constanţa, care presupune amenajarea în comună a 16 cişmele.

Şeful autorităţii locale, Valentin Vrabie, a mărturisit că la această dată au fost construite şase cişmele, dintre care două au fost transformate recent în cişmele-troiţe. Aceste izvoare au fost amplasate strategic, astfel încât să deservească locuitorii şi gospodăriile din toate satele aferente comunei. Cişmelele sunt deopotrivă fântână şi loc de adăpare a animalelor, iar prin construirea lor primarul Valentin Vrabie îi scuteşte pe fermieri de cheltuielile cu apa. Pentru că accesul la apă în regim gratuit reprezintă pentru crescătorii de animale o necesitate vitală, Primăria Peştera a decis amenajarea în comună a 10 noi cişmele. Reţeaua formată din 16 cişmele va fi gata până la sfârşitul lunii august, a declarat primarul. „Ţinta finală a acestui proiect este ca fermierii să beneficieze de apă gratuită pe toată perioada anului. Apa este preluată şi dusă prin aducţiune, pe o distanţă de peste 20 de kilometri, la fiecare parcelă din păşunea comunei. Ne-am propus astfel să reducem la zero cheltuielile fermierilor şi să creştem productivitatea, pentru că animalele au posibilitatea să bea apă proaspătă atunci când este necesar. Această reţea acoperă toată păşunea comunei, de aproximativ 2.000 de hectare, aferentă satelor Peştera, Izvoru Mare, Ivrinezu Mare, Ivrinezu Mic", a explicat Valentin Vrabie. Pe raza comunei Peştera există la această dată un efectiv de peste 15.000 de ovine şi peste 1.000 de bovine. Potrivit primarului Valentin Vrabie, lucrările privind realizarea cişmelelor sunt realizate în regie proprie cu societatea Edilprest, al cărei acţionar unic este Consiliul Local Peştera. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 220.000 de lei.

Ti-a placut articolul?

Comentarii