Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:27 24 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De Ziua Armatei Române, sărbătoare devenită tradiţională Ceremonie militară şi religioasă şi depunere de coroane, organizate de Primăria Cumpăna (galerie foto)

ro

26 Oct, 2018 00:00 718 Marime text
Ziua Armatei a fost marcată solemn, ieri, la Cumpăna printr-o ceremonie militară şi religioasă şi, apoi, o depunere de coroane la monumentul ridicat în memoria eroilor care şi-au pierdut viaţa în cele două Războaie Mondiale.
 
An de an, cu ocazia Zilei Armatei Române, administraţia publică locală a comunei Cumpăna organizează ceremonialul de cinstire a militarilor care şi-au pierdut viaţa în cele două Războaie Mondiale. La eveniment au fost prezenţi viceprimarul Florin Neagu, consilieri locali, reprezentanţii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” şi ai Grădiniţei „Florilor” şi „Sfânta Maria” din localitatea Cumpăna (director Nuţu Monica, Dinculescu Mihaela şi Timofte Nicoleta), comandant Albu Marius - din partea Postului de Poliţie Naţională din Cumpăna, reprezentanţii organizaţiei locale a Partidului Social-Democrat Cumpăna, Daniel Turcu şi Aurel Ilioiu. Cei prezenţi au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor din faţa Casei de Cultură Cumpăna, ridicat în memoria ostaşilor căzuţi pe fronturile de luptă. De asemenea, administraţia publică locală nu l-a uitat nici pe veteranul de război Ion Ceapă. După intonarea imnului de stat şi depunerea de coroane, veteranul Ion Ceapă, de 101 ani, a fost felicitat de viceprimarul localităţii şi de toţi cei prezenţi. Ion Ceapă, cetăţean de onoare ai comunei, a primit din partea autorităţilor o diplomă de apreciere locale şi o sumă de bani.
 
„25 octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua când armata română şi-a îndeplinit menirea firească. Ziua Armatei Române a fost sărbătorită pentru prima dată la 2 octombrie 1951, iar din anal 1959 a fost stabilită ca zi aniversară ziua de 25 octombrie. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care sunt şi au fost în slujba ei.
 
Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 octombrie este Ziua Armatei Române, o zi de cinstire pentru eroismul si jertfele prin care, de-a lungul vremii, oştirea noastră şi-a îndemnat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-şi misiunea nobilă de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român.
 
La 25 octombrie 1944, armata română reuşea să recucerească teritoriul naţional pierdut în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, eliberând ultima localitate românească de sub ocupaţie străină: oraşul Carei. Acţiunile militare purtate de armata română în bătălia pentru Ardeal alcătuiesc un drum glorios, soldat pe pământul transilvan cu numeroase jertfe. Mii de militari din cadrul Armatei a IV-a, comandaţii de bravul general Dăscalescu, şi trupele Armatei I ale generalului Atanasiu an căzut vitejeşte în luptele sângeroase de la Sfântul Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Păuliş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare şi Carei, în total peste 50.000 de oameni (morţi şi răniţi).
 
De Ziua Armatei Române, sărbătoare devenită tradiţională, cinstită de întreaga noastră naţiune, pentru conţinutul său simbolic, încărcat de istorie şi valori naţionale perene, ţin să adresez tuturor cadrelor militate în activitate şi în rezervă, dar şi veteranilor de război, aprecierile mele pentru nobila şi neobosita activitate, de înalt profesionalism, pusă în slujba ţării pentru garantarea suveranităţii, independenţei şi unităţii statului, integrităţii teritoriale şi democraţiei constituţionale, împreună cu cele mai sincere urări de sănătate şi împliniri. La mulţi ani tuturor cadrelor militare active şi în rezervă!“, a declarat viceprimarul Florin Neagu.

Semnificaţia Zilei Armatei Române

În această zi se sărbătoreşte armata română, care, la data de 25 octombrie 1944, a eliberat de sub ocupaţia horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată prin Decretul nr. 381 din 1.10.1959. Ieri, de Ziua Armatei Române a fost arborat drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, a fost ridicat Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi au fost organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării, potrivit Ministerului Apărării Naţionale.

Ti-a placut articolul?

Comentarii