Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:09 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Conturi la UAT Eforie - impozit neîncasat şi facilităţi fiscale acordate eronat

ro

06 Feb, 2020 00:00 2575 Marime text


Curtea de Conturi a României a făcut public raportul pentru anul 2018 privind entităţile locale. Printre entităţile din judeţul Constanţa care au fost supuse controlului se numără şi UATO Eforie, unde auditorii au stabilit, printre altele, că există „fenomenul de menţinere pe parcursul mai multor ani a aceloraşi probleme şi vulnerabilităţi în administrarea veniturilor locale“.
 
Acest fenomen, spun reprezentanţii Curţii de Conturi, „afectează calitatea procesului de creştere a gradului de colectare a veniturilor proprii din impozite şi taxe locale“. Tot la UAT Eforie, organele de control fiscal au descoperit că nu fusese încasat impozitul pentru clădirea Teatrului de Vară, imobil ce fusese închiriat pe timpul verii în perioada 2016 - 2019, dar şi faptul că o persoană fizică ar fi primit în mod greşit facilităţi fiscale.
 
Reprezentanţii Curţii de Conturi a României au întocmit raportul realizat în baza verificărilor efectuate în cursului anului 2019, cu privire la gestionarea finanţelor publice pentru anul 2018.
 

Situaţia Teatrului de Vară Eforie

 
În ce priveşte Unitatea Administrativ-Teritorială Oraşul Eforie, auditul de conformitate desfăşurat la nivelul acestei entităţi a scos la iveală faptul că nu s-ar fi încasat impozitul cuvenit pentru imobilul Teatrul de Vară din Eforie. Mai exact, spun auditorii financiari, „urmare efectuării în perioada 27.11.2019-29.11.2019 de «Verificări cu privire la aspecte legate de gestionarea elementelor patrimoniale ale entităţii», s-a constatat nestabilirea, neumărirea şi neîncasarea de impozit pentru clădirea Teatrului de Vară care a fost închiriată pe timpul verii în perioada 2016 – 2018“. Totodată, s-a descoperit că fuseseră stabilite în mod greşit facilităţi fiscale pentru o persoană fizică. Totuşi, se arată în raportul Curţii de Conturi, „în timpul controlului a fost încasat impozit pe clădire în sumă de 13 mii lei inclusiv accesorii“.
 
Mai departe, legat de auditul performanţei realizat de experţii Curţii de Conturi, se arată în documentul oficial că inclusiv la UATO Eforie „s-a desfăşurat acţiunea de audit al performanţei cu tema «Analiza modului în care realizarea veniturilor proprii, la nivelul oraşelor, constituie o prioritate în stabilirea şi menţinerea echilibrului bugetar», pentru perioada 2014-2018“. În urma verificărilor, concluzia generală desprinsă a fost că administrarea şi colectarea impozitelor şi taxelor locale este, în mare parte, funcţională, spun auditorii.
 

Recomandări

 
Totuşi, există un aspect ce afectează, potrivit sursei citate, calitatea procesului de creştere a gradului de colectare a veniturilor proprii din impozite şi taxe locale. Concret, acesta este reprezentat de „fenomenul de menţinere pe parcursul mai multor ani a aceloraşi probleme şi vulnerabilităţi în administrarea veniturilor locale“. În concluzie, experţii financiari au stabilit că „se impune astfel dezvoltarea unui sistem de raportare, monitorizare şi control astfel încât să se realizeze o predictibilitate susţinută a bugetului în funcţie de resursele financiare planificate“. „Constatările şi concluziile echipelor de audit au stat la baza recomandărilor formulate, menite să sprijine entităţile auditate în efortul de stabilire şi menţinere a echilibrului bugetar“, se mai arată în raport.
 
Citeşte şi:
 
Sinteza neregulilor Curtea de Conturi a obligat Primăria Constanţa să pună în funcţiune echipamentul de supraveghere video din Parcul Arheologic (document)

Camera de Conturi Constanţa, audit şi la Clubul Sportiv Eforie. Ce s-a constatat. Raport cu referiri şi la alte structuri sportive din judeţ (documente)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii