Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:45 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa, oraş sufocat şi îmbâcsit! Consilierul Bogdan Bola lansează o provocare primarului Făgădău şi aleşilor locali PSD+PMP

ro

08 Jun, 2018 00:00 3173 Marime text
Uniunea Europeană recomandă 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomanda 50 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Spaţiile verzi se referă la acele spaţii organizate sub formă de parcuri, grădini publice sau scuaruri publice, la terenurile bazelor şi amenajările sportive în cadrul localităţilor. Acestea nu se referă însă şi la lacuri, sere, pepiniere, grădini, terenuri agricole şi cimitire.
 
Situaţia nu este deloc roz nici măcar la nivel naţional, având în vedere că un raport recent efectuat de Banca Mondială arată că, din 40 de capitale de judeţ, inclusiv capitala României, doar nouă se încadrează în standardele recomandate.
 
Constanţa este, ca de obicei, în subsolul clasamentului. Potrivit datelor oficiale, în Constanţa sunt aproximativ 14,8 mp de spaţiu verde per cap de locuitor, oraşul fiind clasat spre coada unui clasament întocmit de specialişti ai Băncii Mondiale.
 
În realitate, afirmă consilierul judeţean liberal Bogdan Bola, „deja am scăzut la sub 13 mp pe cap de locuitor, cu extinderea mallului din parcul Tăbăcărie şi a autorizaţiilor de construire din ultima perioadă“.
 
Ca să vă faceţi o idee cu privire la cât de prost stă municipiul Constanţa la capitolul spaţii verzi, alesul judeţean face ad-hoc un top al oraşelor din România cu cele mai multe spaţii verzi.
Astfel, pe primul loc se află oraşul Baia Mare, cu 141 mp de spaţiu verde per cap de locuitor, urmat de Miercurea Ciuc - cu 46 mp, Bistriţa - 43 mp, Craiova - 39 mp, Suceava - 35 mp, Călăraşi - 29 mp. Cluj, Iaşi, Bucureşti şi Vaslui au peste 20 de mp pe cap de locuitor, mai susţine Bola.
 
Acesta aminteşte, pe această cale, de o iniţiativă depusă în 2017 de colega sa din PNL Constanţa Cristina Văsii, consilier local municipal. Proiectul liberalei viza ca orice persoană fizică sau juridică din municipiu care solicită autorizaţii de construire să fie obligată printr-o hotărâre de Consiliu Local Municipal să planteze pomi fructiferi/arbori în oraş.
 
„Ideea era una simplă, cu efect imediat, fiind deja implementată cu succes în mai multe primării din ţară. Din păcate, acest proiect a fost îngropat într-un sertar undeva“, conchide Bola, care le propune primarului Decebal Făgădău şi aleşilor locali PSD şi PMP să călătorească cu transportul în comun sau pe jos, la oră de vârf, poate aşa vor înţelege că avem un oraş îmbâcsit!
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii