Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Film documentar în memoria Elenei Roizen, realizat de Primăria Ovidiu (video)

ro

20 Jul, 2017 00:00 3211 Marime text
În cadrul Festivalului Cântecului Popular „Elena Roizen“, ajuns la cea de-a X-a ediţie, eveniment care a avut loc în zilele de 1 şi 2 iulie la Centrul Cultural „Elena Roizen“ din Ovidiu, a fost proiectat filmul documentar „În memoria Elenei Roizen“. Filmul prezintă date din viaţa celei care a fost Elena Roizen, dar şi amintirile celor care au cunoscut-o.
 
De altfel, Primăria şi Consiliul Local Ovidiu, prin primarul George Scupra, subliniază importanţa acestui festival, care este o manifestare a tezaurului folcloric din România şi are ca obiectiv afirmarea valorilor autentice, introducerea în circuitul naţional de noi talente, cât şi prezentarea celor mai frumoase costume din diferitele zone etnofolclorice ale ţării.
 
Cântăreaţa de muzică populară dobrogeană Elena Roizen s-a născut pe data de 1 februarie 1945, în Ovidiu, şi a plecat dintre noi pe 25 septembrie 2007.
 
Şi-a început cariera artistică în anul 1965, debutând la Radiodifuziunea Română cu cântecul „Hai, Dunărea mea“.
 
A fost, pe rând, angajată a ansamblurilor „Brâuleţul“ din Constanţa, „Nunta Zamfirei“ din Eforie şi „Dor Transilvan“ din Bistriţa.
 
Elena Roizen a înregistrat peste 100 de piese pe discuri, casete, CD-uri. Din cele peste 130 de melodii imprimate pe discuri, amintim: „Dobroge, Măicuţă bună“, „Curge Dunărea la vale“, „La Gheorghiţă al meu la poartă“ sau „Mândră fată de pescar“. Elena Roizen a primit numeroase distincţii. De-a lungul carierei, a participat la numeroase festivaluri, iar după moartea sa, Festivalul Cântecului Popular din Ovidiu îi poartă numele. Elena Roizen a fost căsătorită cu profesorul de limba engleză Marcel Roizen. Împreună au o fiică, Alina-Clara, care locuieşte la Montreal, şi un băiat, Mihai-Codruţ, ofiţer de marină.
 
„Elena Roizen a cântat muzică dobrogeană şi nu numai. A abordat multe genuri muzicale. Ea a cântat şi romanţe. Am cunoscut-o bine pe Elena. Am mers cu ea în zeci şi zeci de turnee. Elena avea o sensibilitate rară. În lunga mea carieră, am văzut mulţi interpreţi, dar Elena Roizen avea o ţinută ireproşabilă“, spune interpretul Ion Amititeloaie.
 
„Nu pot să o uit pe Elena. Acea fată minunată, trestie de la malul mării, dar şi de la malul ghiolului. Acea minunată doamnă a cântecului dobrogean. Acea mândră fată de pescar. Elena a ajuns la acest palmares prin sinceritate şi căldură, dar şi prin moştenirea transmisă de mama sa“, a destăinuit interpreta de muzică populară dobrogeană Elena Ionescu Cojocaru.
 
Filmul documentar dedicat Elenei Roizen, realizat de Primăria Oraşului Ovidiu, poate fi vizionat pe contul de YouTube al instituţiei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii