Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:41 26 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce decizii au luat consilierii locali cu privire la taxele și impozitele constănțenilor pentru 2021

ro

29 Dec, 2020 00:00 2464 Marime text

  • Potrivit codului administrativ, toate taxele și impozitele pentru anul 2021 au fost indexate cu indicele de inflație pe 2019, respective cu 3,8%

  • Au fost introduse și noi taxe sau supraimpozite, la inițiativa primarului Vergil Chițac

  • Taxa de ocupare a domeniului public de către trotinete electrice este de un 1 leu/mp/zi

  • De anul viitor, impozitele pe spațiile neînchiriate se majorează cu 50%, din anul 2021

  • Se au în vedere spațiile comerciale neutilizate și pentru terenurile cu construcții sau fără construcții edificate, dar construibile situate în zona sau la frontul arterelor din: zona peninsulară, bulevardele Tomis, Aurel Vlaicu, Mamaia, 1 Decembrie 1918, Alexandru Lăpușneanu, Ferdinand și străzilor  - Traian, Ștefan cel Mare și IG Duca

  • Aleșii locali constănțeni au mai aprobat în unanimitate și supraimpozitarea unor clădiri de patrimoniu lăsate în paragină. Printre ele se află și celebra Casă cu Lei, Palatul Regal din Mamaia, Hanul Balcan sau Hotelul Intim din Constanța

  • Chițac a anunțat că anul viitor se va constitui un grup de lucru care, va identifica resursele financiare pentru care proprietarii de clădiri istorice degradate să le primească, pentru reabilitarea lor

Ieri a avut loc ultima ședință a  Consiliului Local Municipal din acest an.
O ședință importantă, în cadrul căreia s-au aprobat impozitele și taxele locale pentru anul 2021.

Potrivit codului administrativ, toate taxele și impozitele au fost indexate cu indicele de inflație pe 2019, respective 3,8%.
În plus, au fost introduse noi taxe sau supraimpozite, la inițiativa primarului Vergil Chițac. Care a încercat și o explicație pe acest subiect: Am introdus o taxă de ocupare a domeniului public de către trotinete electrice cu 1 leu/mp/zi.
Pe B-dul Tomis, de la Miga la Lupoaică, sunt cel puțin zece spații comerciale care nu sunt închiriate de foarte mult timp. Pentru că proprietarii nu vor să coboare prețurile, vor să se îmbogățească peste noapte. Așa că vrem să îi obligăm să le aducă la prețul pieței. De aceea am decis să le supraimpozităm dacă nu le țin deschise mai mult de unsprezece luni pe an. În aparență, deși pare o măsură nepopulară, această măsură vine în sprijinul mediului de afaceri, deoarece dacă funcționează, acolo se vor desfășura activități economice, vor fi noi angajați etc.
Nivelul estimat al veniturilor suplimentare aduse de aceste noi taxe este de 1,5 milioane de lei, în contextul în care bugetul total de venituri este 242 de milioane de lei. Deci ele nu au un impact semnificativ asupra bugetului “, a precizat Chițac.

Liderul grupului consilierilor locali PSD, Costin Răsăuțeanu a solicitat printr-un amendament ca taxele și impozitele să rămână la fel ca și anul trecut iar proprietarii de spații comerciale goale să nu fie impozitați suplimentar, în această perioadă dificilă. Amendamentul nu a trecut iar proiectul de hotărâre a fost aprobat în forma inițială, astfel încât, de anul viitor, impozitele pentru spațiile comerciale neutilizate și pentru terenurile cu construcții sau fără construcții edificate, dar construibile situate în zona sau la frontul arterelor din: zona peninsulară, bulevardele Tomis, Aurel Vlaicu, Mamaia, 1 Decembrie 1918, Alexandru Lăpușneanu, Ferdinand și străzilor  - Traian, Ștefan cel Mare și IG Duca se majorează cu 50%.
Totodată, potrivit proiectului de buget, se majorează impozitele și pentru cei care dețin mai multe autoturisme, astfel: pentru primul autoturism, cotă adițională de 10.4%, cotă adițională pentru cei care dețin al doilea este de 20% iar pentru treilea autoturism, cota adițională este de 50%.

Aleșii locali constănțeni au mai aprobat în unanimitate și supraimpozitarea unor clădiri de patrimoniu lăsate în paragină. Printre ele se află și celebra Casă cu Lei, Palatul Regal din Mamaia, Hanul Balcan sau Hotelul Intim din Constanța.

Motivul impozitării a fost explicat chiar de primarul Chițac, care a dat exemplul, Casei cu lei proprietatea Vega Turism SA, pentru care s-a întocmit o fișă de evaluare a clădirii de către Poliția Locală încă din 21.05.2019 , după ce a rezultat un procent de degradare de 58,69%.
La fel s-a procedat și în cazul Palatului Reginei Maria din stațiunea Mamaia, al cărei proprietar este Light System SRL, Hanului Balcan de pe str. Ștefan cel Mare sau Hotelului Intim din Peninsulă.
După aprobarea acestor supraimpozitări, primarul Vergil Chițac a anunțat că anul viitor se va constitui un grup de lucru care, va identifica resursele financiare pentru care proprietarii de clădiri istorice degradate să le primească, pentru reabilitarea lor. Inclusiv de la municipalitate, urmând ca aceasta din urmă să recupereze sumele într-un interval de 10 ani.

Citește și:UPDATE 9 Sedinţa CLM Constanţa. Unele impozite se majorează. Un proiect vizează campania de sterilizare a câinilor de rasă comună

Constănțeanul supărat. Consilierii locali PSD amenință că nu vor vota majorările de buget pentru 2021, propuse de primarul Chițac

 

Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii