Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Protecției Civile 90 de ani de la înființarea primei structuri menite să apere populația civilă a României. Ce manifestări au loc la Constanța

ro

28 Feb, 2023 00:00 1219 Marime text
  • În țara noastră, Protecția Civilă a luat ființă în anul 1933, pe 28 februarie, când Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba Regulamentul de Funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene
  • În anul 1933, sarcinile de apărare pasivă au fost atribuite Ministerului de Interne, până în acel moment, de ele ocupându-se Ministerul Apărării Naționale
 
În fiecare an, în România, data de 28 februarie marchează celebrarea Zilei Protecției Civile.
 
Protecția civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, având caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate în România potrivit legii nr. 481/2004, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.   
 
În țara noastră, Protecția Civilă a luat ființă în anul 1933, pe 28 februarie, când Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba Regulamentul de Funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene. Scopul acestuia era acela de a limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populației și resursele teritoriului, fie asigurându-le protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor.
 
În anul 1933, sarcinile de apărare pasivă au fost atribuite Ministerului de Interne, până în acel moment, de ele ocupându-se Ministerul Apărării Naționale. Această trecere a fost considerată oportună din motive ce țin de degrevarea armatei de astfel de atribuții care, având în vedere condițiile de atunci, trebuiau dimensionate la proporții de masă și asigurate cu personal care are legături directe cu populația civilă.
 
Conceptul de protecție civilă a trecut de la „apărare pasivă” la „apărare local antiaeriană” în 1952, iar în anul 1978, apărarea local antiaeriană a fost denumită apărare civilă, urmând ca în 1994 să apară în mod oficial denumirea de „protecție civilă”. 
 
În prezent, activitățile de protecție civilă se desfășoară în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, structură specializată subordonată Ministerului Afacerilor Interne și încadrată cu militari și civili. Aceasta s-a înființat în 15 decembrie 2004, prin Hotărârea Guvernului României nr. 1490, după fuzionarea Comandamentului Protecției Civile cu Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari (Departamentul Național de Pompieri).
 
Dacă în data de 28 februarie se sărbătorește Ziua Protecției Civile din România, pe 1 martie este celebrată Ziua Internațională a Protecției Civile, eveniment mondial stabilit în anul 1972, printr-o rezoluție a Organizației Națiunilor Unite.
 

Activitățile organizate la Constanța cu ocazia Zilei Protecției Civile

 
Potrivit unui comunicat emis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea”, la nivelul județului Constanța a avut loc, în data de 26 februarie „Ziua educației preventive în lăcașurile de cult”, activitate ce a presupus sesiuni de informare preventivă cu sprijinul personalului clerical la obiectivele de cult, premergător sau după încheierea slujbelor religioase.
 
Alte manifestări sunt:
  • În perioada 27 februarie – 3 martie, în intervalul 10:00 – 15:00, este organizată „Ziua Porților Deschise”, un prilej ca publicul să facă cunoștință cu personalul ISU
  • În perioada 27 februarie – 3 martie, au loc lecţii deschise privind modul de comportare specific tipurilor de risc și tehnici de acordare a primului ajutor precum și exerciţii de evacuare în caz de cutremur la unitățile de învățământ din județ, exerciții de evacuare în caz de cutremur în care sunt angrenate și instituțiile publice. Pe timpul tuturor activităților vor fi distribuite materiale de informare preventivă, cu precădere în zonele unde sunt familii/comunități vulnerabile în cazul producerii unor situații de urgență
  • Azi, 28 februarie, are loc ceremonia militară de depunere a jurământului de personalul nou angajat la ISU „Dobrogea“
  • În data de 1 martie 2023, va avea loc exercițiul de alarmare publică „Miercurea Alarmelor“
 

„Astfel, sirenele vor suna în județul Constanța în intervalul orar 10:00-11:00 și, pe această cale, facem un apel către populație să nu intre în panică, subliniind că va fi vorba doar despre un exercițiu. Sirenele vor fi verificate și prin transmiterea către populație a unor mesaje vocale privind evenimentul desfășurat și măsurile de protecție ce se impun în astfel de situații. De asemenea, pe întreaga perioadă a Săptămânii Protecției Civile, cu ajutorul mass-media locale, vor fi difuzate materiale video referitoare la comportamentul populației recomandat înaintea, pe timpul și după producerea unei situații de urgență și doresc să le mulțumesc jurnaliștilor pentru sprijinul acordat în acest demers.
Protecţia civilă, prin structurile sale, reprezintă un garant generator de încredere şi siguranţă, fiind permanent în slujba comunităţii, un element de bază al societăţii moderne.
Această zi importantă ne oferă un nou prilej pentru a conștientiza că, în fața unei situații de urgență, trebuie să reacționăm calm, cu responsabilitate, să știm cum să ne protejăm și, în același timp, să îi ajutăm pe cei aflați în pericol“, transmit cei de la ISU „Dobrogea”.

Este Ziua Protecţiei Civile. 88 de ani de la constituirea primelor structuri cu acest rol în ţara noastră


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii