Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:42 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa - „Nu se pune problema unui caz Crevedia în județul Constanța“

ro

05 Oct, 2023 15:08 1113 Marime text
Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa vorbește la ZIUA LIVE despre activitatea instituției dar și despre problemele din sistemul educațional din județ, despre controalele la stațiile GPL și neregulile constatate dar și despre o eventuală candidatură la alegerile din 2024.

Și tot la ZIUA LIVE discutăm și despre situația din comuna Agigea, după ce reprezentantul Guvernului în teritoriu a atacat hotărârea judecătorească prin care instanța de fond a obligat Prefectura să organizeze un referendum pentru demiterea primarului localității.

În calitate de vicepreședinte al regiunii Sud-Est al PNL la nivel național, vrem să aflăm de la Silviu Coșa cum privește PNL spre confruntările electorale de anul viitor și dacă se impune și pe plan local/ județean o construcție de tip Blocul Democratic, vehiculat la nivel național de liderii Coaliției PSD - PNL.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.coCutm/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

A fost un efort intens din partea instituțiilor, cum ar fi ISCIR, care au alocați pentru județul Constanța doi salariați care au fost cuprinși în această verificare. Au fost verificați cei 130 de operatori. De săptămâna viitoare vom include și transportatorii, antrepozitele, etc, încercăm să eșantionăm aceste domenii pentru a ști la ce ne putem aștepta și gradul de periculozitate. 

Obiectivul de a-i verifica pe cei care comercializează a fost îndeplinit. Au fost aplicate peste 700 de sancțiuni. 

33 de instalații au fost închise. În 9 cazuri activitatea a fost repornită. Au fost întocmite peste 700 de sancțiuni, o treime fiind avertismente. 

Au existat cazuri în care instalațiile Skid nu au fost găsite pe amplasament, iar unii comercianți au solicitat întreruperea activiutății. Până în prezent nu se pune problema unui caz Crevedia în județul Constanța. 

Au fost verificate toate cele 101 spații ce cazează persoane vârstnice. Au fost aplicate peste 100 de sancțiuni. Au fost închise trei centre. Au fost probleme că unii rezidenți nu vroiau să părăsească spațiile în care erau. La ora actuală măsurile au fost îndeplinite în proporție de 85%. 

Fiecare instituție are propriul plan de control. Nu pot verificate în permanență nbumai skid-urile GPL. ISU trebuie să verifice școli, spitale, clădiri nou înființate. Este un efort pentru toate instituțiile. Este atributul fiecărei instituții în baza unei analize de risc, ce verifică, când verifică și cum verifică. 

Sunt 11 servicii deconcentrate în coordonarea Instituției Prefectului. 

Unul dintre principalele motive care a condus la întreruperea activității spațiilor GPL a fost vecinătatea. 

În momentul de față avem alte obiective în ceea ce privește stațiile GPL, apoi vom verifica modalitatea cum au fost remediate problemele constatate. 

În primele 9 luni ale anului Instituția Prefectului a primit în jur de 20.000 de dispoziții, în prezent fiind 160 de acte notificate și 30 acționate în instanță. Am avut și probleme legate de închirieri, au fost și dispoziții de primar pentru probleme ce vizau Consiliul Local, au fost excluderi de consilieri locali fără aviz. 

Avem 36 de acte de control înaintate de ISC, pe zona Mamaia Năvodari. Pentru toate am înaintat instanței pentru anularea autorizației de construire. Procesele verbale de constatare și control întocmite de ISC conțin concluziile lor tehnice și profesionale. Legea pune în sarcina noastră preluarea acestor procese verbale și înaintarea către instanță.  

Întâlniri cu primarii am avut pe diverse teme. Ne-am deplasat în teritoriu pentru diverse discuții. Vom avea în curând discuții la nivel zonal pe tema agriculturii și irigațiilor. 

De la CLM am urmărit două trei ședințe online. Nu este ilegal să se desfășoare online. Am avut și noi ședințe mixte. Este o alegere. Sunt primării care difuzează ședințele de Consiliu Local pe ecrane mari. Pentru alegători contează mai puțin. 

Există bullying în școlile din județul Constanța. Vrem ca aceste cazuri să nu fie ascunse. În momentul în care sunt ascunse nu pot fi aplicate măsurile în cauză. 

În domeniul ordinii și siguranței publice avem un ordin semnat înaintea începutului de an școlar. sunt multe lucruri, bine intenționate acolo. Am hotărât să ne vedem o dată pe lună și să bifăm ce am făcut și cu ce probleme ne-am întâlnit. Mai avem peste 90 de școli care nu au sisteme de siguranță, nici video nici prin paznic. Dată fiind supraglomerarea din școli, acei părinți care își declară rezidența în alte zone pentru o școală mai bună. Avem școli cu copii cu 2/3 cu rezidență și 1/3 domiciliu stabil. Pentru greșelile unor părinți nu are rost să chinuim copiii. Căutăm o soluție, pregătim un plan legislativ pentru aceste domicilii scriptice. Am constatat că unele școli au bănci noi, pereți zugrăviți, în timp ce în altele domnește jegul. Unul dintre motive este că este foarte dificil să găsești un manager. Avem școli care au început anul școlar fără director. Actul managerial este cel care contează. Acesta face diferența între o școală cu doi paznici și alta care nu are nimic. Au fost discuții și cu ISJ, am încercat să aflăm care sunt asociațiile de părinți existențe, să avem o întâlnire cu acestea pentru a afla care sunt problemele. Există problema controlatului vs controlor, specific în România. Trebuie să ne asumăm pentru a lua măsurile necesare. După proteste am vrut să am discuții cu părinții care au protestat. Am mers cu copiii într-o deplasare de acest gen, am luat legătura cu viceprimarul Rusu să găsim o soluție. S-ar putea ca elevii din containerele de la Școala 30 să ajungă la Școala 6. Părinții de la Școala 39 au cerut să rămână la Școala 31. Și în ziua de astăzi sunt copii care vor să meargă la școala din cartier și nu pot din cauza celro cu viză de flotant. Statul poate impune o lege care să nu încalce reguli. 

La Agigea au fost dispoziții care au fost atacate în instanță, în unele instanța a dat dreptate Primăriei Agigea și în alte cazuri Instituției Prefectului. 

În județul Constanța 4600 de refugiați Ucraina s-au înscris pentru locuri de muncă, avem copii la școală, liceu și grădiniță. avem 280 de cetățeni angajați. În ceea ce privește legislația veche au fost achitate sumele, iar pe legislația nouă au fost achitate 21 de milioane de lei. Există pe cele două legislații un deficit de plată. 

Una dintre probleme este lupta antidrog. În România nu există infrastructură pentru lupta antidrog. 

Există o problemă în ceea ce privește deschiderea agricultorlor pentru a accesa fonduri și să se organizeze în asociații. Numai anul acesta am avut întâlniri și vom mai avea astfel de întâlniri. 



Citește și: 

ConstanțaRezultatele controalelor la operatorii economici din domeniul carburanților. Ce nereguli au fost constatate
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii