Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:05 12 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Muftiul Iusuf Muurat „Etnicii musulmani sunt deschiși vaccinării iar vaccinarea nu strică postul. Doar așa putem să fim alături de părinții noștri”

ro

28 Apr, 2021 00:00 1101 Marime text
  • Postul specific Lunii Ramazan este o perioadă pe care etnicii musulmani trebuie să o petreacă în liniște, dedicându-se cât mai mult trăirii religioase și detașați de grijile cotidiene
  • Mai multe detalii despre această perioadă am aflat la ZIUA LIVE de la muftiul Iusuf Muurat, șeful Cultului Musulman din România
  • Tot la ZIUA LIVE am discutat și despre Regulamentul de organizare și funcționare a cimitirelor musulmane de pe raza municipiului Constanța, urmare a unei solicitări venite din partea Direcției de Sănătate Publică
  • Muftiul Cultului Musulman este un mare susținător al vaccinării împotriva Covid19 și nu a făcut un secret din faptul, că și în lăcașurile de cult, imamii predică pentru vaccinare
  • Muurat a vorbit și despre Forumul Minorităților, un proiect al Consiliului Județean Constanța, pe care îl susține
  • În următoarea perioadă, Muftiatul are în vederea înființarea de noi cimitire musulmane și în Modolva(n.r. a doua regiune ca pondere, cu populație musulmană din România), în Transilvania dar și la Craiova


 Postul specific Lunii Ramazan este o perioadă pe care etnicii musulmani trebuie să o petreacă în liniște, dedicându-se cât mai mult trăirii religioase și detașați de grijile cotidiene.
„Cine postește? Postul este obligatoriu pentru toți musulmanii, de la 14-15 ani. El trebuie să aibă această vârstă. Ce se intamplă dacă nu postește? Este cel mai mare păcat. Persoanele bolnave sau cele care sunt în călătorii nu sunt obligate. Dar după ce se întorc din călătorie sunt obligate să țină zilele de post în care au fost plecați. Dacă cu bună știință și-a stricat postul, este obligat 60 de zile să țină post”, spune șeful Cultului Musulman.
Mai multe detalii despre această perioadă am aflat la ZIUA LIVE de la muftiul Iusuf Muurat, șeful Cultului Musulman din România.

Muftiul Cultului Musulman, susținător al vaccinări

Tot la ZIUA LIVE am discutat și despre Regulamentul de organizare și funcționare a cimitirelor musulmane de pe raza municipiului Constanța, urmare a unei solicitări venite din partea Direcției de Sănătate Publică. “Regulamentul va fi aprobat până la sfârșitul lunii mai de Consiliul Local Municipal Constanța iar imediat, după, musulmanii vor putea face înhumări în noul cimitir din municipiu”, a precizat muftiul Iusuf Muurat.

Muftiul Cultului Musulman este un mare susținător al vaccinării împotriva Covid19 și nu a făcut un secret din faptul, că și în lăcașurile de cult, imamii predică pentru vaccinare.
Întrebat fiind de câțiva credincioși musulmani dacă în această perioadă, vaccinul anti-COVID19 nu strică postul și ar trebui reprogramat, Muftiul a răspuns: „Membrii comunitatii noastre sunt deschiși vaccinarii pentru că știu că este în folosul sănătății lor. Cu vaccinul putem să fim alături de părinții noștri. Vaccinarea nu strică postul, pentru că discutăm despre protecție în acest caz, nu despre un tratament medicamentos, atunci când este recomandabil să oprești postul, să te însănătoșești și ulterior să recuperezi zilele de post”.
Iusuf Muurat a povestit că și el a făcut boala, și doar faptul că se vaccinase anterior, l-a ajutat să treacă mai ușor prin Covid(n.r. boala a avut la baza tulpina africană) și să nu ajungă la complicații și chiar pe un pat de spital.

A fost emisă autorizația de construcție pentru reabilitatea Geamiei Hunkiar

La ZIUA LIVE, Muftiul a vorbit și despre Forumul Minorităților, un proiect al Consiliului Județean Constanța, pe care îl susține.
În acest context, Muurat a amintit despre vizita efecutată la Constanța de președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler.
“A fost o vizită care a evidențiat încă o dată relațiile de frățietate existente între cele două comunități.
Au fost abordate subiecte legate de consolidarea comunicării interreligioase si interetnice prin implementarea unor proiecte viitoare comune în Dobrogea. Ne-am deplasat apoi și la Consiliul Județean Constanța unde a avut o întrevedere cu președintele CJC, Mihai Lupu, și consilierul onorific pe probleme de minorități, Gelil Eserghep, președinte al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România”.
Șeful Cultului Musulman din România, Muftiu Muurat Iusuf a afirmat că are o relație bună și cu autoritățile locale, cu care a purtat discuții cu privire la susținerea unor proiecte ale comunității de către administrația locală constănțeană. Printre acestea fiind și cea mai mare lăcaș de cult din Constanța, Moscheea Carol care va fi reabilitată cu fonduri guvernamentale dar și locale.
Totodată, primăria Constanța a emis autorizație de construcție pentru reabilitatea Geamiei Hunkiar, ctitorită de sultanul Abdulaziz și dată în folosință în anul 1869, este poziționată în zona centrală a vechiului oraș Constanța.
În cadrul discuțiilor, autoritățile locale din Constanța și-au manifestat sprijinul și pentru finalizarea lucrărilor la noul cimitir situat la limita dintre municipiul Constanța și comuna Valu lui Traian.
 În următoarea perioadă, Muftiatul are în vederea înființarea de noi cimitire musulmane și în Modolva(n.r. a doua regiune ca pondere, cu populație musulmană din România), în Transilvania dar și la Craiova.Citește și:

ZIUA LIVE Muftiul Iusuf Muurat - „Postul ne face să fim mai răbdători”

ZIUA LIVE. Muftiul Iusuf Muurat, șeful Cultului Musulman din România vorbește despre postul Lunii Ramazan
Ti-a placut articolul?

Comentarii