Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Magistratul Zafer Sadîc, despre destinatarii „ascunși“ ai postărilor ce implică poze cu minori

ro

15 Sep, 2021 14:20 2070 Marime text

 
  • Invitatul nostru de astăzi la ZIUA LIVE este Magistratul Zafer Sadîc, procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța și membru în Colegiul de conducere al parchetului.     
Magistratul Zafer Sadîc, procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța și membru în Colegiul de conducere al parchetului ne vorbește la ZIUA LIVE despre riscurile expunerii minorilor în spațiul public.
  
Odată cu primul clopoțel din prima zi de școală, părinți mândri, din toată țara, au împânzit internetul cu pozele elevilor mai mici sau mai mari.
 
Cu toate acestea, dincolo de mândri de părinte, dincolo de dorința de a împărtăși cu cei dragi aceste momente deosebite, spațiul public pe care îl reprezintă mediul virtual este plin de capcane și, adesea, cei care se bucură de imaginile făcute publice într-un astfel de context nu sunt numai destinatarii inițiali ai postării. 

De asemenea, procurorul ne vorbește și despre destinatarii „ascunși“ ai postărilor ce implică poze cu minori, dar și despre cum acționează aceștia.
 
 Pericolele la care ne expunem când afișăm poze cu copiii pe platformele de socializare virtuală, mai ales că ieri a fost prima zi de școlală/ grădiniță

Trecând peste bucuria tuturor că se reîntâlnesc, întotdeauna, pe noi părinții ne paste pericolul de a suferi din cauza copiilor, pentru că nu suntem foarte atenți la ceea ce facem. Riscul cel mai mare e ca și copiii să se expună, sau să fie expuși de către părinți, prădătorilor de toate felurile.

Daca noi facem greșeala să dam un check in , să dăm date persoanel care nu ar trebuie să circule așa ușor pe internet, îi expunem pe copii. Ar trebui ca părinții să fie mai rezervați, să -și educe copiii în acest sens. Pentru copiii, orice like e o realizare la acest nivel al vieții. De la părinți, pleacă de foarte multe ori greșeala., spune magistratul. 

Ce se poate întâmpla cu o poză a unui copil de grădiniță, într un cadru inocent, postată pe un site de socializare

Orice poză ajunsă pe internet poate ajunge pe mâinile oricui. O poza cu un copil inocent poate ajunge sursă a plăcerilor sexuale ale anumitor persoane. Este plin internetul de pornografie infantilă! Acea fotografie poate fi prelucrată și transmisă în eter. Fotografia poate fi folosită de existența unei persoane de care nici nu știm. Nimeni nu-și dorește să-și vadă copilul într-o astfel de ipostază., a adăugat magistratul. 

Despre setările de confidentialiate de pe internet. Cât de sigure sunt?

Aceste setări nu ne dau siguranță! Sunt cele ce te protejează de persoanele cu cunoștinte reduse în tehnologia informației. Infractorii din tehnologia informatică au cunoștinte temeinice. Ei stiu să depășească atâtea bariere, au suficiente cunoștinte. Ei stiu cum să păcăleasca și să protejeze sistemele de protecție.

Au fost atacate sistemele militare ale SUA. Nu exista o protecție suficientă, aceste setări de confidențialitate ne crează nouă doar o perdea de siguranța. Sunt indivizi care pot trece peste orice fel de barieră și pot să fure imagini de pe internet ., a afirmat Zafer Sadîc la ZIUA LIVE.

Despre prietenii de pe rețelele de socializare. Cât influențează numărul lor că o informație să ajungă într-un loc nepotrivit ?

Cu cât ai mai mulți prieteni, riscul crește că acea imagine să ajungă într-un loc nepotrivit. Când am 4000 de prieteni nu mai pot controla aproape nimic. Ar trebuie să existe un echilibru între dorință de a fi popular și pe de alta parte necesitatea firească de a ne spori încrederea în sistemele informatice.

Cu cât un număr de persoane cu care intri e contact e mare, cu cât creste și posibilitatea că acele persoane să răspândească informatia dumneavostră. Când accesam anumite site-uri ne asumăm riscuri, să descoperim multă publicitate.  Este un mecanism al companiilor comerciale. Ei caută sa-ți ofere exact ce vrei tu. Publicitatea ne obosesște putin , dar nu ne face rău., a menționat Sadîc . 

 Numărul de investigatori scade, crește numărul de infractori

Toată lumea are senzația că autoritățile ne păzesc. În general, autoritățile care se ocupă de ordine publică, sunt decimate. În ultimii ani, efectivele au scăzut. Dar oamenii nu înteleg. La ora actuală, statul, nu mai poate asigura în condiții optime siguranța cetățeanului. Autoritățile nu mai pot ține pasul cu reliatatea virtuală. Apare falia între ce pot procurorii și ceea ce ne oferă infractorii, care sunt din ce în ce mai versați.



În România, infracționalitatea etse ridicată. Numărul de investigatori scade, crește numărul de infractori. Este cel mai prost aspect pentru o scoietate care vrea să prospere. Autoritățile fac tot ce pot, dar trebuie să ne păzim și noi, pe noi înșine., spune Magistratul Zafer Sadîc, procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța și membru în Colegiul de conducere al parchetului .

 Interviul integral îl puteți urmări aici   
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii