Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:33 12 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Andrei Cristian Leonte, unul dintre autorii investigației privind banii europeni pentru Delta Dunării „Am vorbit cu ONG-uri, cu pescari, cu primari. Scopul de a dezvolta Delta nu a fost atins“

ro

09 Mar, 2021 14:13 2858 Marime text
  •  Andrei Cristian Leonte, redactor-șef la Info-Sud-Est și unul dintre autorii investigației privind banii europeni pentru Delta Dunării este invitatul nostru de astăzi la ZIUA LIVE pe site-ul ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
Andrei Cristian Leonte, redactor-șef la Info-Sud-Est și unul dintre autorii investigației privind banii europeni pentru Delta Dunării, povestește cum a pornit investigația:

Totul a pornit de la trei jurnaliști străini care ne-au contactat și care lucrau la această investigație. ITT Delta Dunării este cel mai mare mecanism de acest fel din Europa. Au venit în România, și ne-au căutat. Au vrut să vadă unde au ajuns banii europeni.

Cum au reușit acești oameni politici să accceseze banii

Noi am încercat să îi contactăm pe acești oameni politici. I-am căutat destul de mult. L-am căutat cam o lună de zile pe președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.  Am vrut chiar un interviu cu Teodorescu, pentru că era în centrul deciziei  în acest mecanism.  În urma investigației, am verificat documente publice, declarații de avere. Foarte puțini bani au ajuns în Deltă. S-a făcut o strategie care avea în centrul ei Delta Dunării, dezvoltarea ei economică. 

La final, însă, au ajuns sub 15% din proiecte. Am vorbit cu ONG-uri, cu pescari, cu primari, cu toți actorii din acest mecanism. Scopul de a dezvolta Delta nu a fost atins.

Avem foarte multe informații strânse despre mecanismul de finanțare, pe care le vom publica în materialele următoare. Una dintre problemele pe care Teodorovici le-a acceptat este că au fost acceptate firme din afara județului Tulcea, care să depună proiecte. Obiectivul de a dezvolta Delta Dunării, este lăsat în acest caz, în afară.

Andrei Cristian Leonte, redactor-șef la Info-Sud-Est a mai vorbit în cadrul interviului ZIUA LIVE și despre faptul că declarațiile lui Teodorovici par hilare.

Doamna Furtună face parte și ea din investigațiile noastre. Ne-am uitat și în declarația ei de avere, și cum și-a permis să aibă o clinică foarte bine dotată, cu multe specializări. Cu banii câștigați de doamna deputat, nu ai putea să faci o astfel de clinică.  Deci, toți oamenii din jurul domnului Teodorescu, sunt implicați în acest mecanism

Andrei Cristian Leonte, despre principalele probleme ale Deltei

Toate lacurile sunt pline de mâl. E nevoie de decolmatare. Să cheltuiști mai puțin pe decolmatare decât pe instaurarea de biserici, mi se pare o problemă. O altă problemă ar fi transportul în Delta Dunării. Oamenii au vorbit despre multe proiecte care nu au fost atinse, a mai precizat Leonte.

Un miliard de euro a fost împărțit de o mână de oameni conectați prin relații personale, afaceri sau interese politice. Banii au fost trimiși de Bruxelles prin mecanismul Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD), cu cel mai mare buget dintre toate ITI-urile Europei.

Instrumentul a fost conceput de fostul ministru Eugen Teodorovici, iar banii au fost gestionați de facto de Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea  și oamenii din jurul lui au beneficiat de banii ITI DD.

Compania baronului PSD a obținut fonduri pentru o unitate turistică, dar la adresa pensiunii funcționează o clinică medicală deținută de protejata sa, deputatul PSD Mirela Furtună, care în ultimii ani a agonisit o avere considerabilă, rezultă dintr-o anchetă realizată de jurnaliștii de la www.Info-Sud-Est.ro

Deși mecanismul ITI DD era destinat ”cu prioritate” pentru Delta Dunării, sub 15% din proiecte au ajuns acolo.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii