Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:54 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională a Fericirii. Ce ne dezvăluie psihologul Elena Brătășanu despre fericire

ro

20 Mar, 2021 12:26 2987 Marime text
  • Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită anual pe data de 20 martie la nivel mondial și a fost concepută și fondată de filantrop, activist, om de stat și consilier special al Organizației Națiunilor Unite, Jayme Illien, pentru a inspira, a mobiliza și a promova mișcarea fericirii globale, conform wikipedia .org.

„Secretul fericirii nu constă în a căuta mai mult, ci în a te bucura de mai puţin”- Socrate.

Psihologul Elena Brătășanu spune că fericirea este o stare mentală de bine, fiind caracterizată prin emoții pozitive , mulțumire sufletească intensă, bucurie intensă. Aceasta menționează că în urma studiilor și a experienței profesionale a observat că fericirea de lungă durată vine în urma unui stil de viață sănătos, prin obiceiuri zilnice și momente mici pe care le putem controla.
 

Fericirea este echilibru, este capacitatea omului de a se accepta pe sine, este sentimentul de libertate. Ea nu se poate impune , dar se poate cultiva. Am observat pe baza experienței și a ceea ce am studiat că fericirea de durata nu vine neaparat în urma unei realizari sau în urma dobândirii unor lucruri materiale ci a unui stil de viață și se obține din obiceiuri zilnice care constau în momente mici pe care le putem controla.

Sunt și situații în care îndeplinirea unor obiective nu depinde în totalitate de noi, iar în acest caz putem fi nefericiți și nu pentru că nu am avea nimic , ci pentru că ne condiționam fericirea în mod disfuncțional, subliniază Brătășanu.


Psihologul ne dă și câteva detalii despre ce îi determină pe oameni să fie fericiți. Legăturile strânse cu cei dragi sunt un factor important pentru a avea sentimente pozitive.
 

Motivele sunt infinite și diferite de la individ la individ. Într-o societate care ne poartă cu viteza luminii de la o zi la alta , uităm să fim fericiți.

Cei care simt mai multe sentimente pozitive în viața lor sunt aceia care au legături mai strânse cu membrii familiei sau cu prietenii, transmite psihologul.


Un alt factor decisiv pentru fericirea personală este găsirea unui sens al vieții. S-a descoperit că senzația de conectare la ceilalți, sentimentul productivității și lipsa de plictiseală au contribuit la găsirea fericirii și a sensului vieții, mai explică psihologul.
 

Fondatorul școlii de psihologie individuală, Alfred Adler , susține că fiecare dintre noi ne confruntăm la un moment dat cu dorința de a da sens propriei vieți, de a găsi drumul pentru a ne simti întregi și autentici. Se întamplă să fim încercați de un sentiment de vină existențial. Căutam soluții, explicații , iluzii menite a ne repune pe calea cea bună și dreaptă. Găsirea unui sens al vieții, atunci când pare că nu există, este un factor important de protecție în materie de tulburări psihologice, de emoții instabile. Găsirea sensului implică voința de a te afla pe un drum al descoperirii de sine.

Omul nu poate trăi fără legături emoționale. Dacă cineva dă cu adevarat înțeles vieții noastre, bogate sau sărace, ieri sau astăzi, aici sau în alta parte, totul capătă sens. Toate lucrurile din jurul nostru ne vor lăsa doar senzația de gol existențial, dacă viața noastră este lipsita de iubire.


În ultimii ani, o serie de studii au susținut diferențele dintre fericire și sensul vieții. S-a descoperit că factorii precum senzația de conectare la ceilalți, sentimentul productivității și lipsa de plictiseală au contribuit la găsirea fericirii și a sensului vieții.

Fericirea este în fiecare dintre noi, trebuie doar să o descoperim, transmite psihologul Elena Brătășanu.


Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii