Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:22 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA a prezidat seminarul "Evaziunea fiscala - prevenire si combatere"

ro

14 May, 2004 00:00 866 Marime text

In deschiderea evenimentului, Sorin Rosca Stanescu a realizat, pe scurt, o istorie a documentelor cu regim special si a banderolelor pentru produsele accizate precum alcoolul, care circula pe piata romaneasca si care au ajuns obiectul falsificarilor in randul evazionistilor autohtoni * Ca o replica a Companiei Nationale "Imprimeria Nationala"- SA in solidar cu Guvernul roman, a fost emis un act normativ, Ordinul 1849/2003 privind formularele personalizate cu regim special * Pierderile fiscale inregistrate de catre bugetul de stat sunt provocate de productia si comertul cu bauturi alcoolice, precum si de existenta pe piata a "vanzatorilor" de documente fiscale

Hotelul "Oxford" a fost, in dupa-amiaza zilei de ieri, gazda seminarului cu tema "Evaziunea fiscala - prevenire si combatere", organizat de Fundatia Romana pentru Promovarea Dezvoltarii Comunitatilor Locale, impreuna cu Compania Nationala "Imprimeria Nationala"- SA. Seminarul a fost prezidat de catre Sorin Rosca Stanescu, directorului cotidianului national "ZIUA", partenerul media al evenimentului pe intreaga perioada de desfasurare a acestuia. In deschidere, Sorin Rosca Stanescu a declarat: "De data asta se vorbeste de evaziunea fiscala la fel de tehnic ca in celelalte locatii in care au avut loc asemenea seminarii, iar punctul de plecare al dezbaterilor este in stransa legatura cu lupta, dura si sofisticata, impotriva acestui fenomen". Acesta a realizat, pe scurt, o istorie a documentelor cu regim special si a banderolelor pentru produsele accizate precum alcoolul, care circula pe piata romaneasca si care au ajuns obiectul falsificarilor in randul evazionistilor autohtoni. Ca o urmare a acestui fenomen, Compania Nationala "Imprimeria Nationala" SA in solidar cu Guvernul roman au emis un act normativ, Ordinul 1849/2003 privind formularele personalizate cu regim special, care are drept scop combaterea si eradicarea fenomenului reclamat de fisc: eludarea legislatiei fiscale.

Securizarea documentelor cu regim special

"Imprimeria Nationala"- SA a semnalat in nenumarate randuri situatiile in care legile privind realizarea si utilizarea formularelor tipizate cu regim special, comune pe economie, nu sunt respectate. In ultimii doi ani, aceasta institutie a regandit locul si rolul sau in viata economica si sociala romaneasca, orientandu-si activitatea, in primul rand, spre securizarea formularelor si documentelor cu regim special. Securizarea formularelor tipizate, masura introdusa din 1 ianuarie 2003, a facut imposibila orice falsificare de factura sau chitanta. Insa contrabandistii au gasit o formula pentru a eluda legea: vanzarea la colt de strada a facturilor ridicate pe numele unor firme-fantoma. "Imprimeria Nationala" a avertizat, prin urmare, autoritatile asupra acestui fenomen, devenit o afacere profitabila pentru contrabandisti. Ordinul 1849/2003 este un raspuns agresiv la adresa acestui fenomen, dorindu-se prin personalizarea documentelor cu regim special stoparea acestuia. Organizatorii au avut ca invitati reprezentanti din cadrul structurilor teritoriale ale directiilor generale ale finantelor publice, compartimentele de inspectie financiar-fiscala aferente judetelor Constanta, Braila, Tulcea, Galati, Ialomita, Calarasi, Giurgiu si Teleorman. Dragos Rusu, director general al Directiei Generale de Inspectie Financiar-Fiscala, in cadrul Ministerului Finantelor Publice, a tinut sa accentueze ca pierderile fiscale inregistrate de catre bugetul de stat sunt provocate de productia si comertul cu bauturi alcoolice, precum si de existenta pe piata a "vanzatorilor" de documente fiscale. In opinia acestuia, banderolele false aplicate bauturilor alcoolice, produse accizabile, reprezinta poate una dintre cele mai grave probleme, si poate cel mai greu de controlat. Imposibilitatea obtinerii controlului total asupra circulatiei in legalitate a produselor accizabile timbrate intervine imediat dupa producator, si anume in reteaua en gros-urilor si a comerciantilor cu amanuntul. Acesta a mai adaugat ca cei din ultimele categorii, care vor fi depistati incalcand legea, vor "beneficia", pe langa amenzile in vigoare, si de un regim special: intreruperea temporara a activitatii, perioada variind intre una si trei luni. In aceasta perioada se are in vedere refacerea programelor de productie a agentilor economici din domeniul alcoolului, existand in prezent 26 de fabrici inchise in urma controalelor efectuate, la care s-au depistat accize neplatite, folosirea de timbre fiscale necorespunzatoare etc. Specialistii in domeniu, prezenti la seminar, au abordat si aspecte referitoare la noile reglementari in domeniul produselor accizabile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii