Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:33 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Portul Midia Dificultăți în operațiunea de verticalizare a navei. Ce s-a întâmplat (galerie foto+video)

ro

01 Feb, 2020 11:05 3614 Marime text

Operațiunea de scoatere a epavei pline cu oi din Portul Midia s-a oprit, la două ore de la începerea lucrărilor, după ce cablurile de ridicare a navei au cedat din cauza greutății suplementare, care nu a reieșit din calcule. 

Alin Vintilă, reprezentantul firmei care se ocupă de scoaterea navei pline cu oi, care s-a răsturnat în Portul Midia, a declarat că operațiunea s-a oprit, după ce cablurile au cedat.

La momentul ruperii primelor spire se înregistrau 1350 de tonă forță în cabluri. S-a decis oprirea și se vor schimba cablurile, urmând ca acțiunea să continue în cursul zilei de astăzi. 

Amintim că, administratorul unic al SC Midia Internaţional SA, cu sediul în Năvodari, Port Midia, convoacă Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor pentru data de 9 martie 2020, de la ora 11:00, la sediul societăţii din Portul Midia Năvodari, Baza de Export Animale Vii.
 
Vor fi pe ordinea de zi următoarele puncte:

- Prezentarea şi aprobarea raportului de activitate a administratorului unic pentru anul 2019;
- Discutarea şi aprobarea bilanţului contabil pe anul 2019;
- Aprobarea contului de profit şi pierderi şi a repartizării profitului net al societăţii pentru anul 2019;
- Descărcarea de gestiune a administratorului unic şi a conducerii operative pentru anul 2019;
- Prezentarea raportului comisiei de cenzori pentru anul 2019;
- Prezentarea şi aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2020;
- Prezentarea şi aprobarea programului de investiţii şi dezvoltare pentru anul 2020;
- Aprobarea rezultatelor inventarierii patrimoniului Midia Internaţional SA pe anul 2019;
- Aprobarea repartizării profitului aferent anului 2019 ca rezultat reportat, profit nerepartizat;
- Aprobarea continuării efectuării şi înregistrării cheltuielilor cu reparaţia clădirilor şi a platformelor din incinta societăţii din Portul Midia, efectuate în anul 2019 şi continuarea lor în 2020;
- Aprobarea componenţei comisiei de cenzor ca urmare a cererii de încetare a mandatului Ioanei Tudose. Noua comisie va fi formată din Mihaela Tătulescu, Alexandra Mihaela Bucur, Elena Lisandru şi Gabriela Pruteanu – membru supleant;
- Aprobarea repartizării sumei înregistrate în contul 117 – rezultatul reportat - aferentă anului 2016, ca dividende cuvenite acţionarilor în suma totală netă de 3.148.205,60 lei după plata impozitului în sumă de 9.520,55 lei;
- Aprobarea compensării soldului creditor al contului 117 – rezultatul reportat - aferentă anului 2017 în sumă de 564.782,90 lei cu soldul debitor al contului 117 – Rezultatul reportat – aferent anului 2018 în sumă de 494.579,68 lei.

UPDATE

Supoziția că s-au rupt cablurile s-a dovedit a fi neadevărată. Cablurile s-au rupt din cauza a ceea ce s-a întâmplat pe puntea navei. Puntea navei a cedat și atunci a fost forță, tensiune suplimentară asupra celorlalte puncte, ocheții și grinzile sudate care au dat un șoc în cablu. Din cauza acelui șoc, sau desprins acele sprire și a oprit operațiunea. Cauza a fost ruperea bordajului navei, care a dat un șoc în cabluri. Cablurile erau dimensionate pentru sarcina preluată în planul de ridicare. Sarcina la care s-a estimat că va fi încărcată macaraua era de 800 de tone. 

La ora 11:30 s-a rupt puntea 8, iar după 13:35 au început să se rupă spirele, apoi s-a sistat operațiunea.

Punțile suplimentare s-au descoperit la primele inspectii cu scafandri, și s-a tras concluzia că situația la interiorul navei diferă față de ce se cunoștea din documente. De aceea s-a luat decizia de a întări bordajul. La inceput era vorba doar de ocheti, apoi au aparut grinzile ca măsură suplimentară de siguranță. Iar azi, în practică, s-a dovedit că e nevoie și de mai multă intarire pentru că e greu sa evaluezi ce e la interior daca nu există date precise, autoritățile au doar informațiile prezentate de armator/comandant înainte de incident, la care s-au adaugat informațiile oferite de scafandri, dar care sunt doar o estimare, pentru că ei nu au acces la acest moment să inspecteze toată nava.

Situația reală se va afla după ce ajunge nava la cheu și se face inspecția finală.






Sursa foto-video: GSP 

Citește și:

 Ce se va discuta la Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Midia Internaţional

Portul Midia. Pregătiri pentru ranfluarea navei Vântul îngreunează manevrele cu macaraua (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii