Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:52 27 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. LIVE VIDEO. Ședință de Guvern. Orban „Trecem de la stare de alertă, la starea de alertă maximă”

ro

18 May, 2020 08:08 1530 Marime textUPDATE

Guvernul a adoptat Hotărârea prin care se declară starea de alertă, timp de 30 de zile, pe teritoriul României.

Potrivit noii legi, Hotărârea va fi trimisă Parlamentului, care trebuie să dea, în cinci zile, vot în încuviinţare a stării de alertă, dacă aceasta se instituie în mai mult de jumătate din judeţele ţării. O dată cu noua Hotărâre, autorităţile pot da amenzi, în cazul nerespectării regulilor impuse pe perioada stării de alertă.

Cele mai importante reguli sunt obligativitatea purtării măştii de protecţie, în spaţiile închise precum şi obligaţia de a ieşi din localitate doar pentru anumite motive, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere. Amenzile sunt mai mici decât în starea de urgenţă, şi ajung până la 2.500 de lei, pentru persoanele fizice care încalcă restricţiile.
 

Premierul Ludovic Orban a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că a decis să declare starea de alertă în baza noii legi 55 care a intrat în vigoare astăzi, pentru a nu exista comentarii.

Anterior şediţei de Guvern, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o Hotărâre.

„Trecem de la stare de alertă, la stare de alertă maximă, pentru că legea ne permite şi ne dă pârghiile pentru a lua toate măsurile pentru apărarea vieţii oamenilor”, a spus Orban.

Premierul a precizat că la ora 19.00 a convocat la Palatul Victoria toate instituţiile cu atribuţii de control, pentru aplicarea măsurilor în perioada stării de alertă.
 

Proiectul de act normativ inclus pe agenda ședinței Guvernului României din 18 mai 2020 este următorul:

Agenda ședinței de Guvern poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară.

I.    PROIECTE DE HOTĂRÂRI

1.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/HG-16.pdf

Notă: Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României.

Amintim că,  premierul Ludovic Orban a anunţat, aseară, că a convocat, pentru această dimineață, şedinţe ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Guvernului, spunând că acestea sunt necesare pentru a derula toate procedurile pentru instituirea stării de alertă.

"Îmi doresc ca, odată cu trecerea la starea de alertă, cetăţenii să înţeleagă că responsabilitatea fiecărui cetăţean este cea mai bună pavăză în răspândirea acestei epidemii", a spus Orban. 

"Tot mâine voi convoca, după audierea mea la Parlament, toate instituţiile care au atribuţii de control şi care au abilitarea legală de a dispune măsurile pentru respectarea regulilor stabilite prin lege şi prin hotărrea de Guvern în cadrul stării de alertă. Toate instituţiile de control vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii. Vom apela la toate pârghiile pentru a ne asigura că instituţiile publice, cetăţenii respectă regulile", a mai anunțat, aseară, Orban.

 

Citește și: Ședințe cruciale, în această dimineață, anunțate de Ludovic Orban

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii