Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:26 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiţii şi obiceiuri pentru un 2016 perfect!

ro

01 Jan, 2016 00:00 1381 Marime text


În tradiţia românească, Anul Nou, întâmpinat, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, mai poartă denumirile de Revelion sau seara Sfântului Vasile. Noaptea dintre ani se remarcă prin tradiții și superstiții, toate pentru un nou anspecial, mai bun şi mai frumos.
 
Deja ştim că la cumpăna dintre ani nu se mânâncă pui, îndrăgostiții se sărută sub vâsc la miezul nopții, se sparg paharele de șampanie şi trebuieneapărat să avem bani în buzunar. Însă obiceiurile şi superstiţiile continuă pe tot parcursul zilei de 1 ianuarie. În ziua de Anul Nou, copiii merg cu Sorcova la rude și apoi la vecini. Sorcova este un substitut al divinităţii fitomorfe, invocată de copii pentru a aduce oamenilor sorcoviţi viaţă lungă, sănătate şi prosperitate. În prezent, ea este confecționată din hârtie colorată și flori artificiale.
 
Cine este politicos şi manierat în prima zi din an va fi tot timpul aşa, de aceea se spune că astăzi trebuie evitate discuţiile în contradictoriu şi limbajul brutal. Tot astăzi, nu este bine să plângem, deoarece vom avea un an cu evenimente triste.
 
O altă superstiţie de Revelion spune că în prima zi din an este bine să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casă, nici măcar gunoiul, deoarece, odată cu el, aruncăm afară din casă şi norocul. Unii merg chiar mai departe cu superstiţia şi, dacă sunt nevoiţi să scoată ceva din casă, cheamă o altă persoană.
 
O binecunoscută superstiţie spune că prima persoană care vă trece pragul casei astăzi va influenţa tot anul. Potrivit tradiţiei, persoanele cu părul blond sau roşcat aduc ghinion în timp ce cele brunete aduc noroc. De asemenea, dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, anul va fi plin de noroc, dacă femeile intră primele, acesta va fi plin de ghinion.
 
În ceea ce priveşte vremea, tradiţia populară are numeroase interpretări. Conform tradiţiei, cum e ziua de Anul Nou aşa va fi tot anul: bun sau rău. Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, va fi un an îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.

Ti-a placut articolul?

Comentarii