Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:29 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodor Meleşcanu, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Andrei Şaguna“ „Constanţa trebuie să fie cel mai important punct de tranzit pentru Europa“ (galerie foto)

ro

10 May, 2014 00:00 3558 Marime text
Universitatea „Andrei Şaguna“ din Constanţa a găzduit, ieri, o serie de evenimente care, după cum a declarat şi rectorul Aurel Papari, îşi potenţează reciproc importanţa. Cel mai important eveniment al zilei a fost decernarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Teodor Meleşcanu, Directorul Serviciului de Informaţii Externe, personalitate marcantă a vieţii politice, diplomatice şi academice din România. Ceremonia a iniţiat Masa rotundă cu tema „Riscuri şi ameninţări la Marea Neagră“, care s-a desfăşurat în paralel cu Sesiunea de Comunicări a Studenţilor şi Cadrelor Didactice, care are loc anual de Ziua Uniunii Europene. Totodată, şaguniştii au sărbătorit 70 de ani de activitate neîntreruptă a rectorului de onoare al universităţii, Constantin Bălăceanu-Stolnici.
 
„Fericitul eveniment încununează relaţia excelentă dintre Universitatea «Andrei Şaguna» şi Teodor Meleşcanu“, a declarat prof. univ. dr. Aurel Papari, adaugând, în discursul de laudatio: „Prof. univ. dr. Teodor Meleșcanu este o personalitate marcantã a societãții românești contemporane“.
După ce i-a fost înmânat titlul academic, diplomatul şi politicianul Teodor Meleşcanu şi-a exprimat recunoştinţa, declarând că este onorat să fie prezent la universitatea constănţeană. A urmat apoi un discurs în care profesorul a vorbit despre situaţia Mării Negre din diferitele abordări geopolitice existente. El a declarat că, pentru a beneficia de toate avantajele pe care le avem ca stat riveran, trebuie să depăşim abordarea tradiţionalistă şi viziunea restrânsă ce presupun dezvoltarea de relaţii doar cu ţările care au deschidere la Marea Neagră. Astfel, Teodor Meleşcanu propune o viziune cosmopolită, dinamică, ce include zone de tranzit între Marea Neagră şi ţări din Asia Centrală, ţări caucaziene sau balcanice. El a mai vorbit şi despre rolul important pe care îl joacă toate organismele şi structurile ce se ocupă de administrarea Mării Negre. Totodată, a confirmat problemele existente la nivelul Mării Negre, propunând „abordarea problemelor sub forma unor oportunităţi, fără a încerca să minimalizăm factorii de risc“.
Referindu-se la România, şi în special la Constanţa, Teodor Meleşcanu a declarat că „suntem o zonă cu o tradiţie istorică foarte bogată şi care evoluează foarte rapid. În acelaşi timp, suntem o zonă cu potenţial de dezvoltare a relaţiilor de colaborare cu ţările riverane, dar nu numai“. „Constanţa trebuie să fie capăt de linie, cel mai important punct de tranzit care să facă legătura între Europa şi Asia Centrală“, a concluzionat profesorul.
 
„Nu trebuie să ne temem de cine este proprietarul Portului Constanţa“

 
Mesa rotundă „Riscuri şi ameninţări la Marea Neagră“, ce a urmat ceremoniei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, a fost mediată chiar de Teodor Meleşcanu, care a vorbit despre importanţa pe care această zonă o are pentru foarte multe state, dar şi despre ameninţările ce o vizează. Referitor la Portul Constanţa, acesta a declarat că, fiind singurul cu apă adâncă din Marea Neagră, şi permiţând acostarea unor nave de foarte mare capacitate, ar trebui să dezvolte relaţii cu reprezentanţii Portului din Amsterdam. „Nu trebuie să existe competiţie, ci un sistem european“, a spus adăugat politicianul. Despre mult-vehiculata redistribuire a acţiunilor Portului Constanţa, Teodor Meleşcanu a declarat: „Cedarea acţiunilor reprezintă doar nişte condiţii de redistribuire a proprietăţii, mai important e să existe o strategie pe care proprietarii, indiferent cine sunt ei, dar şi Guvernul României, să şi-o asume, şi pe care şi să şi-o asume”. „Nu trebuie să ne temem de cine este proprietarul Portului Constanţa, important este cine are administrarea şi puterea de decizie şi, după părerea mea, aceasta ar trebui să aparţină puterii centrale a statului“, a adăugat acesta.
 
„Imaginea definitorie a diplomatului, profesorului şi politicianului de succes“
 
Teodor Meleşcanu s-a născut la 10 martie 1941, în localitatea Brad din judeţul Hunedoara şi a absolvit Liceul „Moise Nicoară“ din Arad. A urmat, apoi, Facultatea de Drept din Bucureşti şi cursurile postuniversitare din cadrul aceleiaşi universităţi. Este licențiat al Facultãții de ªtiințe Economice și Sociale a Universitãții din Geneva și doctor în ªtiințe Politice și Drept Internațional la Institutul Internațional de Înalte Studii Internaționale din Geneva.
ªi-a început cariera diplomaticã în 1966, devenind ambasador, iar între 1992-1996 a îndeplinit funcția de Ministru al Afacerilor Externe. Anul 1996 a marcat debutul în politicã, fiind ales senator și președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul României, funcție pe care a avut-o pânã în anul 2010. În anul 1997, a fondat partidul Alianța pentru România, al cãrui președinte a devenit. A urmat o fulminantã carierã politicã, iar în 2007 a fost numit în funcția de Ministru al Apãrãrii Naționale, mandat la finalul cãruia a declarat cã niciodatã, mai mult ca în aceastã funcție, nu a avut senzația cã își servește cu adevãrat țara.
Prof. univ. dr. Aurel Papari declara, în discursul de laudatio, despre Teodor Meleşcanu, că este „imaginea definitorie a diplomatului, profesorului şi politicianului de succes“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii