Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:56 19 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taximetriştii constănţeni, pe jar. Reprezentanţii au stat la masă cu viceprimarul Dumitru Babu. Ce s-a discutat (galerie foto)

ro

12 Feb, 2019 00:00 3440 Marime text
Reprezentanţii Camerei Taximetriştilor Constanţa, conduşi de Marin Neagu, s-au întâlnit luni, la prima oră, cu o comisie pentru a negocia cum să protesteze în această săptămână. Mărul discordiei cu municipalitatea constă în noul regulament care ar trebui implementat şi ar afecta toate firmele din Constanţa. Alături de liderul COTAR s-au aflat şi reprezentanţii firmelor care activează în municipiu. S-au întâlnit cu viceprimarul Dumitru Babu, cu care ba s-au contrazis, ba au fost aproximativ de acord.
 
În principiu, dacă nu reuşesc să găsească o soluţie comună cu primarul Decebal Făgădău, protestul taximetriştilor va avea loc pe 13 - 14 februarie, între orele 9.00 şi 12.00, nu 15.00, cum era anunţat iniţial.
 
Cel mai important punct al discuţiei îl reprezintă numărul de taximetre din municipiu. Urmează să fie reduse cu aproximativ 600, iar acest lucru îi nemulţumeşte pe operatori. Nu faptul că sunt reduse masiv, ci că nu vor face faţă să acopere cerinţele oamenilor, riscând ca aplicaţii precum Uber sau Taxify să ajungă şi pe străzile din Constanţa.
 

Traseul a fost stabilit

 
„S-a pus în discuţie cererea noastră prin care solicitam autorizarea mitingului din 13 februarie. Totul a fost OK. Am stabilit traseul, unde vor staţiona maşinile, cât durează. Apoi ne-am certat că au cerut să cumpărăm noi indicatoare de deviere, de ocolire. Dacă mă întâlnesc cu primarul şi cădem de acord, nu mai facem protest. Am cerut o dezbatere publică şi cum vine domnul viceprimar în faţa a 200 de taximetrişti să vedem ce se scandează”, a spus, vizibil deranjat de evoluţia discuţiei, Marin Neagu.
 
Totuşi, taximetriştii nu vor să ajungă neapărat în stradă, la protest, ci doresc să se înţeleagă cu primarul pentru a evita disconfortul unui marş prin oraş.
 

„Curăţenia de primăvară“ printre taximetrişti

 
„Dacă ne promite primarul că nu bagă la vot proiectul de hotărâre până nu îl discută cu noi, îl suspendăm”, a spus liderul COTAR Constanţa. Cum spuneam şi mai devreme, reducerea semnificativă a numărului de taximetrişti este principala problemă pe care o văd aceştia. Aşa cum punctau şi reprezentanţii operatorilor şi ai firmelor care au activitate în municipiu, maşinile mai vechi de 10 ani trebuie scoase de pe traseu, dar cu mare atenţie.
 
În prezent, la împlinirea a 9 ani vechime, mulţi se reautorizează pentru încă 5 ani, fiind depăşit termenul. Ei vor să facă curăţenie pe această linie. De asemenea, unii taximetrişti se plâng că sunt exagerate detaliile legate de vestimentaţie. „De exemplu, eu nu port cămaşă şi vara, aşa că un tricou decent ar fi în regulă”, a spus un taximetrist.
 
La fel şi cu locurile de parcare pentru taxiuri. Viceprimarul Dumitru Babu a spus că firma ar trebui să pună la dispoziţie locuri de parcare pentru aceştia, să nu mai parcheze pe domeniul public printre blocuri, lucru cu care mulţi taximetrişti nu sunt de acord, mai ales că mulţi pleacă pe traseu de acasă.
 

Locurile de parcare pentru taximetre, o problemă

 
„Problema este că legea spune că societăţile comerciale care au mai multe maşini, printr-o declaraţie pe propria răspundere, zic că au unde să parcheze autoturismele. Acum, Primăria spune că trebuie să demonstrăm prin act de proprietate, contract de închiriere cu schiţă şi poză. Vrea să reducă la 1.262 de maşini, 4 la mia de locuitori. Problema este că este băgată de mine treaba cu 4 la mia de locuitori. Mai există un ordin MAI din 2003 care spune că în cazul în care nu sunt destule maşini, cu acordul instituţiei se măreşte la numărul necesar. Acum, în stradă sunt 1.800. Există hotărâre CLM să se reducă la 1.600. Dar 1.200 e prea mult”, a adăugat Marin Neagu.
 
„Era vorba în prima lege să se poată mări numărul de taximetre în timpul sezonului cu 20 de procente. Nu mai vor să ia în calcul asta. Cei care practică meseria trebuie să facă un regulament care să permită să îşi facă activitatea într-un mod cât mai eficient. Ne-a reproşat domnul viceprimar că nu sunt de acord să fie curate maşinile. Chiar eu am solicitat Poliţiei Locale să verifice vestimentaţia şi altele”, a mai spus Marin Neagu.
Viceprimarul Dumitru Babu le-a garantat că se vor găsi soluţii, iar Primăria Constanţa oferă deschidere pentru a găsi formula cea mai bună de adoptare a regulamentului.
 
Potrivit cererii de autorizare a protestului, la aceste manifestări vor participa aproximativ 500 de taxiuri, microbuze şi autobuze care aparţin patronatelor din domeniul de activitate privind transportul de persoane în regim taxi, transporturi prin curse regulate şi PFA din taximetrie. Mitingul de protest este organizat împotriva activităţii ilegale care se desfăşoară în România, respectiv pirateria în transportul de persoane, nesancţionată de autorităţile române.
 
Citeşte şi:
 
500 de transportatori vor protesta la Constanţa Regulamentul serviciului de transport în regim de taxi a generat un conflict între Camera Taximetriştilor şi viceprimarul Dumitru Babu (documente)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Vasile 2 12 Feb, 2019 10:32 Chiar tinuta consilierului arată respectul pt.reprezentantii noștri!
  • Vasile2 12 Feb, 2019 10:29 Bravo,pe hol!
  • Vasile 12 Feb, 2019 01:01 Eu zic ca au stat pe hol , nu l-a masa :)))