Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:25 23 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taxa de butic practicată de Primăria Medgidia pentru informaţiile de interes public, ignorată de consilierii locali?

ro

12 Mar, 2016 00:00 1931 Marime text

Deşi au trecut mai bine de două săptămâni de când ZIUA de Constanţa semnala public lipsa de transparenţă practicată la Primăria municipiului Medgidia, unii consilieri locali încă nu aflat despre acest aspect. Pe 25 februarie, relatam despre faptul că lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia a fost sesizată la nivel înalt. Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic - ministrul Violeta Alexandru explica, în răspunsul unei adrese înaintate de ZIUA de Constanţa, faptul că „accesul la informaţiile de interes public este gratuit“.
 
Răspunsul ministerului de resort a venit după ce am semnalat, la nivel înalt, practica înregimentată de aproape nouă ani la Primăria municipiului Medgidia, unde informaţiile publice costă. Şi chiar foarte mult. O singură pagină A4 are preţul de 5 lei, în condiţiile în care costul real pentru fotocopiere este chiar de 50 de ori mai mic. Primăria Medgidia a decis prin hotărâre de Consiliu să pună preţ de butic pe informaţiile de interes public.

Citeşte şi
Lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia, sesizată la nivel înalt: Taxa pentru informaţiile de interes public va trebui să dispară (document)
 
Mai mult, şi Prefectura Constanţa a luat poziţie faţă de această practică. Fostul prefect, Constantin Ion, a declarat că va notifica Primăria Medgidia în vederea modificării acestei taxe. „O taxă pentru fotocopierea unor simple pagini din documentele de interes public este complet ilegală, având în vedere că Legea 544 reglementează că liberul acces la informaţiile de interes public trebuie să se facă în litera şi spiritul legii. Autorităţile care au impus taxe ce depăşesc cu mult cheltuielile făcute pentru a fotocopia aceste documente trebuie să îşi rectifice de urgenţă acele hotărâri pe care le-au supus dezbaterii în şedinţele de Consiliu Local şi care, din păcate, au şi trecut de Consiliul Local“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Constantin Ion.

Citeşte şi

Primăria Medgidia trebuie să reanalizeze taxa pe informaţie: Prefectul Constanţei - „Valoarea de 5 lei/pagina este nejustificată“ (II) (document) 
 
Tot pe data de 25 februarie le-am trimis şi consilierilor locali municipali de la Medgidia, pe mailul personal, câte o scrisoare în care le expuneam situaţia, la fel cum am procedat şi în cazul Ministerului pentru Dialog Civic şi Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa, solicitându-le un punct de vedere. Asta pentru că de existenţa acestei taxe este direct responsabil Consiliul Local, care a avizat favorabil hotărârea. Pentru că nu am primit, vreme de două săptămâni, niciun răspuns de la aleşii locali, am decis să îi sunăm, pe rând, pentru a le publica punctul de vedere. În ediţia de astăzi, vă prezentăm poziţia primilor trei consilieri locali, în ordine alfabetică.
 
Consilierul local Aurelian Arsene, ales pe liste PPDD, nu a dorit să formuleze momentan niciun răspuns, nefiind foarte sigur că ştie despre ce este vorba. „Nu am reţinut nimic legat de acest aspect. Nu am verificat mailul în ultima vreme, pentru că am un program foarte încărcat. Am cunoştinţă despre această taxă, dar nu am informaţii proaspete, astfel că nu vă pot da un răspuns acum“, a declarat, scurt, Aurelian Arsene, contactat de ZIUA de Constanţa.
 
Colegul său Bechiş Nedret, ales pe listele pentru minorităţi, crede că o astfel de taxă este bine-venită. „Recunosc, nu am verificat mailul, pentru că am fost puţin plecat. Dar mă voi uita. Părerea mea este că ar trebui să fie plătită o taxă, dar nu cu această sumă. Orice mişcare a unui angajat al Primăriei înseamnă timp, iar timpul costă bani. Dar 5 lei pe pagină este un cost exagerat“, este de părere consilierul local Bechiş Nedret.
 
Unul dintre consilierii care au votat de la început împotriva acestei taxe şi, de fapt, împotriva întregii hotărâri de Consiliu ce a legiferat această taxă este Marian Butnaru. „Eu am votat împotrivă, nu am fost de acord cu ea. Nu este o chestie normală. Taxa ar trebui eliminată de tot. Această taxă a fost, din punctul meu de vedere, introdusă tocmai pentru a vă descuraja pe dumneavoastră (n.r. presa) să solicitaţi informaţii de interes public pe Legea 544, atâta tot“, a fost explicaţia oferită de alesul local.
 
Întrebat cum va vota dacă se va introduce pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local un proiect de hotărâre privind anularea sau modificarea acestei taxe, el a afirmat: „Dacă se va introduce pe ordinea de zi vreun proiect de hotărâre privind anularea sau modificarea taxei, dacă data trecută am votat împotrivă, vă daţi seama cum voi proceda acum“, a declarat consilierul local Marian Butnaru, pentru ZIUA de Constanţa.
 
În aceste condiţii, nu ne rămâne decât să aşteptăm, cu interes, următoarea şedinţă de Consiliu Local, pentru a vedea dacă pe ordinea de zi se regăseşte vreo propunere privind modificarea sau abrogarea taxei de 5 lei pe pagină pentru informaţiile de interes public, taxă pe care instituţiile statului o consideră abuzivă.

Citeşte şi

Interese de consilier local la Medgidia. Aurelian Arsene a încheiat contracte cu primăria unde lucrează soţia (documente) 

Averea şi interesele consilierului local de la Medgidia Nedret Bechiş, cunoscut în arhiva CNSAS drept „Alexandru Cristian“ (documente) 

Deși are patru case și terenuri, fostul șef al ARR, consilierul local de la Medgidia, Marian Butnaru, nu are niciun autoturism (documente) 

Ti-a placut articolul?

Comentarii