Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Suntem campioni România pe primul loc, în NATO, la alocări bugetare pentru înzestrare. Cât s-a alocat. Pe ce s-au cheltuit banii

ro

18 Mar, 2018 03:24 5331 Marime text
 
Ministerul Apărării Naţionale salută raportul anual al Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, făcut public, recent, la sediul Alianţei.
 
Conform documentului, cheltuielile României în ceea ce priveşte bugetul apărării au crescut semnificativ în 2017, apropiindu-se de pragul de 2 la sută din Produsul Intern Brut. Procentul cheltuit pentru înzestrare situează ţara noastră pe primul loc în cadrul Alianţei, cu 33 la sută.
 
Tot pe primul loc, România se află şi în ceea ce priveşte rata creşterii bugetului apărării, comparativ cu anul precedent.
 
După aproape un deceniu, țara noastră a reuşit, în 2017, să contracareze subfinanţarea Armatei, a alocat Apărării 2 la sută din PIB şi va continua să facă acest lucru până în 2026.
 
În baza execuţiei bugetului pe anul 2017, cheltuielile pentru apărare au fost de 14,764 mld de lei (dintre care, aşa cum arătam, 33 la sută au fost direcţionate pentru achiziţii de echipamente majore), adică 1,81 la sută din PIB-ul estimat la momentul aprobării bugetului, clasând România pe locul 6 în cadrul NATO la acest indicator.
 
În anul 2016, bugetul apărării a fost de 11,230 mld lei, în timp ce în 2017 a fost de 16,322 mld lei. Creşterea a fost de 5,092 mld lei, adică peste 45 de procente, fiind una dintre cele mai mari creşteri a cheltuielilor pentru apărare.
 
Astfel, se reconfirmă angajamentul de substanţă pentru îndeplinirea obligaţiilor ce revin României pe toate temele importante de pe agenda NATO, fundamentat pe decizia naţională de asigurare a resurselor bugetare necesare pentru modernizarea şi consolidarea capabilităţilor de apărare.
 
Se pune în practică, astfel, angajamentul asumat în Ţara Galilor în acest domeniu – Defence Pledge. Prin finanţarea adecvată a programele de achiziţii de echipamente/tehnică esenţiale pentru înzestrarea structurii de forţe şi revitalizarea unor sisteme de echipamente şi tehnică militară existente, abordate cu prioritate anul trecut şi pe parcursul acestui an, țara noastră demonstrează că își îndeplinește obligaţiile ca membru al NATO şi că este un aliat credibil și predictibil în această regiune a Europei.
 
Guvernul României îşi respectă angajamentul asumat prin Programul de Guvernare, acordând o maximă importanţă consolidării capacităţii de apărare a ţării şi acţionând pentru îndeplinirea obiectivelor majore atât în domeniul înzestrării, cât şi în cel al pregătirii şi instruirii trupelor. Astfel, pentru al doilea an consecutiv, bugetul alocat apărării reprezintă 2 la sută din PIB ceea ce, în termeni absoluţi, înseamnă o creştere semnificativă, luând în calcul indicii de creştere economică reflectaţi în PIB.
 
”Suntem, la nivel aliat, în plin proces de pregătire a viitorului Summit de la Bruxelles. Astăzi, prezenţa aliată avansată este materializată pe întreg Flancul Estic al Alianţei, atât în nord-est (arealul baltic), cât şi în sud-est, pe teritoriul naţional şi la Marea Neagră. Continuăm să ne focalizăm major asupra implementării sale şi, în acest context, aşteptăm în iulie decizii importante, cu relevanţă pentru postura de apărare şi descurajare aliată”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării naționale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii