Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studenți, doctoranzi și cadre didactice de la UAUIM, implicaşi în restaurarea Cazinoului din Constanţa (galerie foto)

ro

26 Sep, 2019 14:52 1366 Marime text

Studenți, doctoranzi și cadre didactice de la UAUIM, împreună cu arhiectul american Matthew Vitti, atașat LEED și vice-președinte pentru Business Development al companiei Kalloc Studios, au realizat un demers didactic care să ofere posibile soluții adaptate pentru intervențiile asupra monumentului istoric.

Concluziile workshop-ului de proiectare arhitecturală și muzeografică care vizează restaurarea Cazinoului din Constanța au fost prezentate ieri, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Primăriei Municipiului Constanța.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Constanța, domnul Decebal Făgădău a salutat inițiativa tinerilor arhitecți, în contextul în care a vorbit despre importanța instrumentelor de lucru digitale în dezvoltarea proiectelor de regenerare urbană.

UAUIM va demara un parteneriat de lungă durată cu Primăria Municipiului Constanța, pentru a furniza proiecte viabile de planificare urbană prin care să fie valorificate și conservate toate elementele de patrimoniu.

„Ceea ce ne-a interesat întotdeauna a fost sensibilizarea studenților la astfel de probleme. Generațiile următoare au cumva obligația de a lupta pentru ceea ce înseamnă patrimoniu. Este foarte important ca noi de pe băncile școlii să le cultivăm dorința aceasta. Universitatea, ca instituție, are capacitatea de a ne ajuta să focalizăm și să identificăm problemele reale ale unui sit arheologic”, a declarat Conf. dr. arh. Oana Diaconescu, Prodecan al Facultății de Arhitectură de Interior al UAUIM.

Colaborarea cu UAUIM vizează extinderea către alte situri arheologice sau alt bun de patrimoniu general prin integrarea tehnologiei de realitate virtuală.
Potrivit arhitectului Matthew Vitti, aplicarea tehnologiei de realitate virtuală facilitează implicarea oamenilor în procesul de restaurare prin înțelegerea spațiului și crearea unei experiențe cu utilizatorii.

„Ceea ce propunem noi este o analiză care permite luarea unei decizii corecte, știind care sunt toate fazele de restaurare și ce ar însemna distrugerea unei părți din clădire și integrarea unei alte intervenții pe un monument istoric”, a adăugat Oana Diaconescu.
 
O posibilă soluție avansată de echipa de lucru se referă la refacerea legăturii dintre Cazinoul din Constanța și Acvariu, prin crearea unui ansamblu sub formă de pavilion.
 
Produsul final al workshop-ului, organizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, în colaborare cu Pantheon Institute, Italia și cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, va fi pus la dispoziția municipalității.

Galerie foto: Primăria Municipiului Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii