Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:54 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța Restaurarea hărții siturilor arheologice din Dobrogea, aproape de finalizare

ro

14 Nov, 2023 13:50 780 Marime text
foto: Primăria Constanța
Artiștii plastici restauratori și experți în domeniu, atestați de Ministerul Culturii, au executat lucrări de punere în valoare, respectiv completare, fixare, refacere, curățare și toaletare ale părților componente ale hărții. În momentul de față mai trebuie montate doar elementele de ceramică ce trebuiau înlocuite, transmite Primăria Municipiului Constanța prin intermediul unui comunicat oficial. 
 
Refacerea acestui obiectiv de referință a orașului nostru nu a fost lipsită de peripeții. La scurt timp după ce au fost demarate, lucrările au fost sistate pe fondul unor probleme tehnice. Infiltrațiile apărute în tencuiala clădirii nu permiteau amplasarea în siguranță a elementelor ceramice ce trebuiau înlocuite. Din acest motiv, finalizarea restaurării a fost întârziată, fiind necesare lucrări de refacere a hidroizolației la bază și la acoperiș, iar acolo unde s-au format goluri din cauza infiltrațiilor a fost refăcută tencuiala ori a fost injectate materiale care să consolideze suprafața.   
 
Având o suprafață de 261 mp, harta siturilor arheologice prezintă ruinele așezărilor dacice,  ale orașelor și cetăților grecești sau romane care sunt marcate cu vechile denumiri, iar placa de marmură alăturată oferă denumirile actuale și distanțele în kilometri raportate la municipiul Constanța, a mai punctat sursa citată. 

Harta a fost refăcută păstrându-se materialele și tehnicile de punere în operă.     


Citește și:

Știri ConstanțaHarta siturilor arheologice din Dobrogea a reintrat în proces de restaurare (FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii