Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spitalul Municipal Mangalia va avea un post de dermatolog

ro

15 Feb, 2008 00:00 1125 Marime text

Locuitorii Mangaliei vor avea, in cel mai scurt timp, un medic specialist in dermato-venerice. In spitalul din localitate nu a mai existat un post de acest gen de ani de zile, dupa decesul ultimului specialist dermatolog din oras.

"Bebelusul meu a fost diagnosticat cu dermatita atipica, trebuia sa iau legatura cu un dermatolog, cu trimitere de la medicul pediatru. Am facut naveta Mangalia-Constanta-Bucuresti cu el, am fost internati de cateva ori... Copilul are numai opt luni, dar a fost diagnosticat acum circa trei luni... A fost pur si simplu un cosmar, mai ales ca am fi avut nevoie de un consult mai timpuriu, care poate ca ar fi ameliorat oarecum situatia", ne spune Cerasela Marinescu, o tanara mamica din Limanu. La fel de greu le vine si bolnavilor cu alte maladii dermato-venerice. "Banalul" sifilis este tratat tot la Constanta, la Spitalul Judetean, pentru ca la Mangalia nu exista niciun dermatolog. In cursul anului, in extrasezon, numarul noilor cazuri de infectie cu sifilis este, in medie, de 10 pe luna. "In lunile premergatoare sezonului estival si chiar si in timpul verii, numarul imbolnavirilor creste foarte mult. De exemplu, numai in luna iunie a anului trecut, am inregistrat aproape 100 de cazuri de sifilis depistat la laboratoarele din Mangalia", afirma dr. Mariana Petre, seful Directiei de Sanatate Publica Mangalia, care afirma ca infiintarea unui post de dermatolog in oras este de maxima importanta. Muncitorii sezonieri, depistati cu sifilis in urma controalelor efectuate pentru angajare, ajung sa aiba legaturi cu populatia din Mangalia, iar persoanele infectate afla abia in cateva luni ca au contractat boala. Bolnavii cu sifilis sunt, de cele mai multe ori, depistati in faza incipienta daca acestia se prezinta la un medic specialist, la Constanta.

Mamicile infectate intrerup tratamentul

Ceva mai grava devine situatia in cazul gravidelor care afla ca au sifilis, insa boala, desi transmisa la fat si, ulterior la nou-nascut, este tratata cu succes si la timp, micutii neavand sechele. Prin lege, mamele sunt obligate sa isi faca testul pentru depistarea sifilisului, insa, fie pentru ca nu sunt inregistrate la niciun medic de familie (marea majoritate a bolnavelor), fie nu merg la nici un consult, nu dau doi bani pe propria sanatate sau pe cea a copiilor. Multe dintre mame provin din mediul rural, iar o "naveta" la Constanta, la medicul specialist, este, de multe ori, imposibila pentru aceste tinere. Asa se face ca numai atunci cand nasc li se depisteaza sifilisul, infectia trecand si la nou-nascut. Consecintele, in cazul in care mamele nu se prezinta la medic, sunt extrem de grave asupra fatului. Cea mai grava forma, in cazul netratarii la timp a copilului, este sifilisul congenital, ce poate provoca malformatii si retard mintal. O neasteptata salvare va veni chiar de la Spitalul Municipal. "Am facut toate demersurile pentru infiintarea unui post de dermatolog in unitatea noastra, acesta ne-a fost aprobat, iar concursul va avea loc in cateva saptamani", ne-a declarat dr. Ion Niculescu, directorul Spitalului Mangalia. "Orasul nu a mai avut un specialist de ani de zile, iar aparitia acestui post va scuti multa lume de drumurile catre cabinetele particulare sau spitalele din Constanta", este de parere Ion Niculescu.

Scris de: {autor}Mihaela MARIN{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii