Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:53 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Specialiștii Universității Maritime din Constanța au ridicat ștacheta nivelului de cercetare din domeniul maritim

ro

08 Mar, 2023 12:35 958 Marime text



Centrul de Cercetare pentru Inginerie Electronică, din cadrul Departamentului de Electronică și Telecomunicații al Universității Maritime din Constanța, este condus de către Prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș, specialist în sisteme electronice și de telecomunicații integrate. Beneficiile activității de cercetare ale Centrului sunt multiple: recunoașterea pe plan internațional a proiectelor în care România este partener, prin Universitatea Maritimă Constanța, și posibilitatea diversificării domeniului de cercetare (s-au început demersurile de aderare la un cluster pentru tehnologii spațiale).

Cu proiectul PIMEO-AI (Pollution Identification, Mapping and Ecosystem Observation with AI-powered water quality USV), echipa de cercetători a UMC, în parteneriat cu instituții de internaționale de prestigiu, a conceput un USV (Unmanned Surface Vehicle), vehicul autonom, care se deplasează pe suprafața apei, dotat cu inteligență artificială, capabil să identifice sursele de poluare și să cartografieze impactul poluatorilor asupra mediului acvatic. Prototipul este testat în Franța, pe lacul Créteil, și în România în Portul Constanța, zona costieră a Mării Negre și în Delta Dunării., transmite un comunicat din partea UMC. 

Prin al doilea proiect, SmartDelta, specialiștii Centrului de Cercetare în Electronică al UMC au realizat o platformă inovativă de comunicații specifice pentru monitorizarea și protejarea ecosistemului Deltei Dunării și a județului Tulcea, prin intermediul unor matrici senzoriale și elemente de control la distanță. Totul a fost posibil cu ajutorul unor balize plutitoare care permit monitorizarea poluării acustice subacvatice cauzate de ambarcațiunile cu motor, în vederea protejării faunei subacvatice. Aceste balize comunică prin radio cu un nod de colectare a datelor. Practic, Universitatea Maritimă din Constanța a crescut nivelul competitivității economice și dezvoltării afacerilor din comunitatea economică din România. Inovația cercetătorilor a făcut ca lucrurile să se întâmple.

Potrivti sursei citate, proiectele au fost realizate în colaborare cu parteneri de notorietate, atât din țară cât și din străinătate. În plus, UMC este inițiatorul unui hub internațional de cercetare în domeniul Electronică și în domenii conexe.


“Dacă optați să studiați electronică la Constanța, trebuie să știți că ne-am specializat în realizarea de sisteme integrate la suprafața apei și sub apă, am abordat și domeniul acustic de sub apă și de aceea acoperim o zonă unică de cercetare în domeniul maritim din România”, a declarat prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș .

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii