Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:51 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situaţie mai rar întâlnită Pod de gheaţă uriaş pe Dunăre, între Cernavodă şi Hârşova

ro

29 Feb, 2012 00:48 2721 Marime text
pod_de_gheata_1.jpgDin cauza unor imense sloiuri de gheaţă, sute de nave s-au blocat pe Dunăre. În zona Călăraşi, situaţia este extrem de delicată, dat fiind faptul că aici s-a format un pod de gheaţă a cărui lungime ajunge la 70 de kilometri. O eventuală detonare a acestuia ar crea, se pare, şi mai multe probleme. În plus, mii de hectare de teren agricol din judeţ sunt în pericol de a fi inundate, după ce nivelul apei din canalul siderurgic a crescut îngrijorător.

În contextul în care acest pod de gheaţă, dar şi altele formate pe Dunăre se vor fragmenta, mai multe judeţe din zona Dunării vor fi ameninţate de inundaţii. De aceea, Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă a emis, la începutul acestei săptămâni, avertizări hidrologice către 12 prefecturi din zona Dunării. Printre acestea se numără şi Prefectura Constanţa.

pod_de_gheata_2.jpgAvând în vedere aceste aspecte, prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a convocat ieri dimineaţă o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În acest context, a fost prezentată situaţia hidrologică pe Dunăre, aferentă judeţului Constanţa: între Izvoarele km 348,6 şi Cernavodă km 299 - pod de gheaţă, la Cernavodă km 299 - pod de gheaţă întrerupt, la Hârşova km 252 - liber de gheaţă, nivelurile şi debitele în secţiunea Cernavodă sunt în scădere până la 1 martie, iar ulterior vor fi într-o uşoară creştere, până pe 5 martie.

În şedinţa de ieri s-a discutat şi despre situaţia navelor de pe Dunăre. Astfel, în zona Ostrov sunt blocate în gheaţă două ambarcaţiuni bulgăreşti, iar în zona km 304+500 se află prins în gheaţă un împingător sub pavilion Bulgaria, convoi format din două unităţi încărcate cu cărbune. În ceea ce priveşte acest blocaj, Căpitănia Zonală Constanţa l-a contactat pe comandantul navei prin radio telefon, acesta din urmă explicând că la bordul navei nu sunt evenimente deosebite.

Nu în ultimul rând, de precizat este că în zona de jurisdicţie a Căpităniei Portului Cernavodă sunt ancorate în rada portului şi libere de gheaţă 23 de nave, iar pe Canalul Dunăre - Marea Neagră, de la km 50 la km 64+400 există gheaţă în proporţie de 75%, dar se navighează.

La finalul evenimentului de ieri, reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa, Claudiu Palaz, a anunţat că pentru a preveni crearea unor situaţii critice a dispus ca Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral să monitorizeze nivelul Dunării şi evoluţia fenomenelor de iarnă la interval de două ore şi să efectueze misiuni de patrulare la construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanţa din cadrul ABADL va lua legătura cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi pentru a afla evoluţia nivelurilor şi a fenomenelor de iarnă pe tronsonul Călăraşi.

Elicopter MAI deasupra zonelor afectate

Tot ieri, un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a efectuat o misiune de survol pe Dunăre, de la Baziaş la Bara Sulina, în scopul de a evalua zona afectată de producerea podurilor de gheaţă. La bordul elicopterului s-au aflat specialişti ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Mediului, ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi ai Administraţiei Naţionale Apele Române.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii