Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:51 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situație dramatică - Lacul Nuntași a secat. Constănțenii au chemat prefectul în ajutor (video)

ro

11 Aug, 2020 19:32 2559 Marime text

Într-o recentă postare pe pagina sa de Facebook, prefectul Constanței, George Sergiu Niculescu, face publică experiența sa terifiantă de astăzi, în urma unei vizite efectuate în comuna Istria, la apelul disperat al locuitorilor din zonă.

„Nu, pozele nu sunt făcute în Anzi, acolo unde se găsește cel mai mare deșert de sare din lume. Sunt făcute în județul Constanța, comuna Istria, unde ar fi trebuit să găsim lacul Nuntași. Acum vedem doar ce a mai rămas din el.
Astăzi, în urma unei adrese primite de la primăria Istria, prin care ni se cere sprijinul pentru remedierea unei situații nemaiîntâlnite, m-am dus personal la fața locului, însoțit de directorul ABADL, dl. Bogdan Bola și de specialiști din cadrul instituției. Recunosc, nu-mi imaginam că situația poate fi atât de gravă, mai ales că vorbim despre un lac atât de căutat în trecut, cu real potențial.
Situația stă în felul următor: din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție de 95%! Și vorbim despre un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol, care se întindea pe mai bine de 800 de hectare. Acolo, în urmă cu zeci de ani, oameni din toată țara veneau să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic. Acum? O imagine dezolantă și nimic mai mult.
În perioada următoare, vom veni cu soluții. În primul rând, decolmatarea canalelor de alimentare. Atât cel care face legătura între lacul Sinoe și lacul Istria, cât și între lacul Istria și lacul Nuntași. Abia apoi se va putea remedia această situație și lucrurile vor reveni la normal.
Pentru un plan concret și o acțiune cât mai rapidă, i-am convocat la o întâlnire de lucru, care va avea loc mâine, la sediul Prefecturii Constanța, pe reprezentanții ABADL, ARBDD, APM Constanța și cei ai Primăriei Istria.
Diseară voi reveni cu un clip foarte sugestiv, prin care vă veți putea da seama și mai bine de dimensiunea problemei”.
 
Sursa text și foto: Facebook George Sergiu Niculescu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii